時政擂台

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Bloomberg 發表於 19-10-9 07:14
在甚麼情況下蒙面會觸犯法例?

保安局局長李家超見傳媒時指,《禁止蒙面規例》禁止在三種情況下蒙面。第一 ...

我已經對班黄屍放棄了,妳都係慳番啖氣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

開心吸收勳章

Bloomberg 發表於 19-10-9 07:14
在甚麼情況下蒙面會觸犯法例?

保安局局長李家超見傳媒時指,《禁止蒙面規例》禁止在三種情況下蒙面。第一 ...

請問學生哥判了嗎?

肯定係這條罪拉他嗎?

珍珠宮

師奶甲 發表於 19-10-8 22:15
政府出依招,真係大家有排病,香港人本身衞生意識非常高
依家D人怕比人捉多過病
...

如果你有小朋友學校返學,你就會覺得香港有唔少自私家長

你知唔知末有法例前,學生返學好少是帶囗罩的。

因為學生返學是要寫體温,如果帶口罩,老師會特别關心,亦會量佢啲體温,所以唔少家長為了小朋友可以返學,家長不用請假睇住,或者請假要假纸可以節省金錢看醫生,香港教育亦因為教得快,佢啲唔少就算小朋友病,家長都要小朋友返學。

我都希望香港人衞生意識可以提高,亦不要太自私,如果學生病真是要看醫生,不是食自己配的藥,在家多休息,不要返學傳染别人。

珍珠宮

karenlyk 發表於 19-10-8 22:17
無公德心嘅人,有無蒙面法都唔會帶口罩,根本唔關法例事,呢啲自私人見唔少啦,呢度都係用經post
...

上BK 或自己身邊親友經驗都知,唔少香港人真是好自私,就算自己病都不會帶口罩,唔明點解這幾天忽然轉變,真是特别用“心”

男爵府

依家D人怕比人捉多過病
...
關咩事!啲人自己無公德心啫!未賴得就賴!

珍珠宮

wan_sosin 發表於 19-10-8 22:18
難為了樓主!

樓主可能激到病呢!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

missbabydior 發表於 19-10-8 22:10
我想講,小朋友唔識,大人都應該有衛生常識,有公德心。唔帶得口罩,你咪用紙巾掩口。點可以將啲飛沫周圍噴 ...

點會唔帶得口罩?小朋友做緊犯法既事?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

親子王國15週年勳章

mate30 發表於 19-10-8 22:22
BK都好多自私精,為了反政府無所不用,簡直係日經帖呀
當然水平越來越高呀
...

一係無知,一係文宣,

禁止訪問

水晶宮

個媽最自私,小朋友病到咁,應該留家休息,重返學傳染俾全校小朋友?多得佢唔少,根本唔好將口罩放重點

伯爵府

回覆樓主:

你遇到個自私精遮,呢D自私精有冇立法都唔會帶罩架,其實bk一直都有post呻病人唔帶罩。
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

wan_sosin 發表於 19-10-8 22:18
難為了樓主!

距似 文宣bor
我琴日食lunch 一個媽媽帶一個女,個女病左。距個女帶住病左果種口罩。

珍珠宮

師奶甲 發表於 19-10-8 22:23
咁係睇你學校老師有冇聽政府話
嚴厲執行姐
事實上依家係好多人怕比人捉喎

如果學校老師是好人的,9月返學第一日或成個月,見咁多高年班帶黑囗罩或特别囗罩肯出聲,問下是否有病,關心下為何其他同學唔需要,都有口罩派。

為何小息,要帶囗罩叫囗號,為何老師唔理?

為何有所謂帶黑囗罩舊生要9月學校開課後不斷去搞返學的小朋友?

為何有年纪细的小朋友會帶口罩着校服或唔着校服出現在唔適合的場所。

老師為了學生好,真是要有良知。

mate30    發表於 19-10-9 08:24

子爵府

回覆樓主:

攞嚟講,兩者根本無抵觸!

大宅

唔該呀文宣熟讀條法例先啦!

珍珠宮

flyingspeedboat 發表於 19-10-9 07:48
[quote]師奶甲 發表於 19-10-8 22:29
而家市民梗係所有野一知半解先會發生冇帶口罩周圍咳
如果知哂「所有 ...

真是雙重標準,黃C特色,自己講又唔可以其他人講

珍珠宮

親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 19-10-9 06:26
今次害港的黄屍之禍, 比人看到香港原來好多家長頭腦智商有問題~

就連戴口罩這麼簡單的問題, ...

成個社會低智化低能化咗好耐,係今次先爆咗出黎,
好多年前D人講嘅港孩現像已暴露問題,但我都估唔到今次爆得咁快

珍珠宮

師奶甲 發表於 19-10-8 22:39
講返正題
樓主個post係講返搭巴士D人講病咳
唔該你都用下腦

你做診所醫護,真是最緊要有腦和有良知!

mate30    發表於 19-10-9 08:25

伯爵府

依家D人怕比人捉多過病
...

唔關法例事,唔舒服絕對可以載口罩,呢條法例主要針對罪犯,冇諗住犯法嘅人一啲都唔使驚,普通市民戴口罩會被拉?警察真係冇咁得閒!

首頁
34567...8

尾頁

跳至