自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

李露眉 發表於 19-10-8 22:19
岩先翻學個幾月,日日溫默書,已經識,派翻黎,既然唔合格,錯大細階,溜寫標點符號,一係老師讀得快,寫唔 ...

我要求唔高返咗學一個月多啲,我希望佢喜歡返學同埋會主動做功課已經安慰, 其他慢慢適應

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

小一當小三咁教,就會釋懷d...

子爵府

waiting046 發表於 19-10-8 23:00
回覆 李露眉 的帖子

如果在幼稚園時期開始做預備, 上到小一就唔會咁辛苦咁挫敗. ...
幼稚園時期可以點做預備?

伯爵府

靚靚太 發表於 19-10-9 15:50
幼稚園時期可以點做預備?
小學要做d乜, 就提早同佢做.
我自己有同個囡默書, 每次同佢温幾個字, 叫佢默出嚟.
當然初期默d超簡單果d啦.
中英數都有買d練習題嚟做吓, 話畀佢知小學要做呢d嘢.
我覺得有成效架. 起碼上到小一做功課﹑温默書呢d都搞得掂.
利申︰我冇催谷成績, 只係想佢唔會應付唔到咋.

陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我都要圍下爐取暖。樓主你絕不孤單 我屋企都有一位小一生

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

岩先翻學個幾月,日日溫默書,已經識,派翻黎,既然唔合格,錯大細階,溜寫標點符號,一係老師讀得快,寫唔 ...

學期初啫,會有改進空間

珍珠宮

點解要鬧佢?每個人的學習進度都不同。

佢今日做唔到,不代表一世做唔到!

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 19-10-8 22:48
正常,必經階段,唔洗勞氣,開左學先個幾月,比啲時間佢地適應喇,到下學期應該會好啲。
...

一樣,他們需要適應期

禁止訪問

大宅

視乎佢讀開乜嘢幼稚園,有啲幼稚園 好早已為升小一做準備。

見過有小朋友剛剛升小一時成績一般唔起眼,但升到小三可能上咗手就名列前茅。當然亦有相反 case。

如果小朋友已經有溫書,唔好鬧佢,因為考得唔好其實佢自己都唔好受的。或者諗諗辦法點樣幫佢下次考好啲。

加油喔~

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

Potato_K 發表於 19-10-10 12:23
學期初啫,會有改進空間

原來教功課溫書好勞氣

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

qqlun 發表於 19-10-10 13:37
原來教功課溫書好勞氣

係架

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如由happy幼園升上名小, 當然吃力, 仲有八個月可追

男爵府

慢慢來,我記得我個小朋友第一次默書溫左三個星期,最後攞七十分,我已覺得佢好犀利,因為佢間幼稚園係超happy school,人生第一次默書自己要應付記筆劃/留心聽/寫得快,對於一個6歲小朋友來講真的超額完成
宜家先係開始,有人起步快,有人後勁凌厲,千萬不要鬧佢,我成日提自己兩樣野:要忍得、要多鼓勵。同埋唔好0係家長group 聽太多,因為報喜不報憂乃人之常情,聽得多又點都會有比較

加油(emoji)(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

除非幼稚園係進取型
否則升小一難免要時間適應

子爵府

日日勞氣

禁止訪問

男爵府

剛先番左1個月,唔好咁大壓力先,relax 考前提下佢唔識諗唔到,要默下個字先,唔係會失好多分

伯爵府

我家都有個小一生

我要求唔高唔會要佢高分,但求佢做齊功課,自己執書包,肯溫默書,咁樣已經好好

小朋友同大人都要適應新生活

男爵府

我都係小一新手,同路人一齊取暖
好彩我個仔係迫下迫下又迫到默書,90-100分。
我心滿意足嫁啦!但有時教功課見佢發緊夢,呆左個樣我啲火又走出黎。我都學緊點樣控制自己情緒。始終,太消費母子感情

首頁

尾頁

跳至