少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

仔今年15歲。平心而論身材相貌屬中偏上個類,親戚朋友都有當面或背後贊佢。但自從半年前開始關注一些模特show 之類的節目后,就開始不停將自己與鬼仔模特比較,走火入魔。日日照鏡時間加埋超過兩句鍾。日日埋怨五官邊個位置丑. 而且發展到睇到同學低頭傾解就覺得人地係背後話佢丑樣。已嚴重到影響佢學習同交友。有冇人有相同經歷,請求分享下應對方法。喺唔係精神問題?

珍珠宮

回覆 Will1234 的帖子

我個仔和我大仔以前差不多,十三歲開始買不同的護膚品,把浴室面盆附近位置霸佔,我一直無出聲,直至他買anti ageing 和whitening cream,我先覺得他有心理問題,心理醫生診斷為obsessive compulsive disorder,原因是他要做一個完美主義者,經治療後現在他再沒有這樣。所以樓主要留意你個仔有沒有這個問題,有些男孩子貪靚,只要不太過分就可以容忍。

洋房

goodsnooky 發表於 19-10-10 11:46

我個仔和我大仔以前差不多,十三歲開始買不同的護膚品,把浴室面盆附近位置霸佔,我 ...

我都懷疑佢係OCD,請問要食藥嗎?

珍珠宮

我大仔無用藥物治療,但心理醫生用cognitive behavior therapy.

大宅

如果發現到#睇到同學低頭傾計就覺得人地係背後話佢丑樣。#

已經係幻聽。要睇精神科。

珍珠宮

Will1234 發表於 19-10-9 00:19
仔今年15歲。平心而論身材相貌屬中偏上個類,親戚朋友都有當面或背後贊佢。但自從半年前開始關注一些模特sh ...

BBC有個節目關於青少年成長的大腦發展而影響外在行為的轉變,其中一節提到大腦成長發展去到前額頁部位特別注重外觀及儀容,非常在意別人對自己的睇法,尤其朋輩

Love and Kindness are never wasted.

洋房

babycam 發表於 19-10-27 21:16
BBC有個節目關於青少年成長的大腦發展而影響外在行為的轉變,其中一節提到大腦成長發展去到前額頁部位特別 ...

Thanks. 我search 吓個節目睇睇

大宅

請問大家點鼓勵去看醫生? 有沒有醫生介紹?

goodsnooky 發表於 19-10-12 18:24

我大仔無用藥物治療,但心理醫生用cognitive behavior therapy. ...

首頁

尾頁

跳至