0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

mahoyanyan 發表於 19-10-9 00:39
已經厭左奶2個幾月,平時姐姐同我係趁佢訓先餵到,姐姐有事番左菲,今係俾左阿姨湊,由朝早起身到夜晚7點, ...

我個女依家三個月,兩個半月個時試過全日淨係肯飲三餐加埋得6安奶

大宅

回覆 mahoyanyan 的帖子

我嗰個細食B,每餐120-150ml

複式洋房

淇淇0223 發表於 19-10-9 23:31
我個女依家三個月,兩個半月個時試過全日淨係肯飲三餐加埋得6安奶
...

之後正常番?

複式洋房

Krislee1509 發表於 19-10-10 00:54

我用羹餵,餵到2安左右,佢都無心機了

別墅

honeybid2 發表於 19-10-9 11:24
你有冇教你姨姨要sleep feed? 佢清醒時硬餵梗係餵唔到。5個月如果我係你我會加固。
我都係厭奶B 4個月,已 ...

我仔兩個半月開始厭奶、到而家6個月、仲係唔肯食、我都係趁佢訓先餵、但健康院姑娘話唔好訓著比佢食、會習慣左、唔知係咪真係習慣左、而家清醒時就算餵兩粒鐘都係食10、20ml、點都唔肯食、最煩係、加固都唔肯食、唔知有咩辦法

大宅

mahoyanyan 發表於 19-10-10 08:11
之後正常番?

依家三個月,一日5餐,每餐60-90。

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-10 08:12
我用羹餵,餵到2安左右,佢都無心機了

你呢個post真係收集左奶睡媽媽入黎,因為我仔都係一樣,要訓住或半睡半醒餵,最後你有冇睇醫生呀?

我直情餵唔到用匙,餵入口佢成日流返曬出黎,都唔知有冇食到

男爵府

lingling0935 發表於 19-10-10 08:51
我仔兩個半月開始厭奶、到而家6個月、仲係唔肯食、我都係趁佢訓先餵、但健康院姑娘話唔好訓著比佢食、會習 ...

健康院姑娘都叫我唔好咁餵,但清醒時真係一啖都唔食,掛住玩奶嘴,我都想有咩方法可以令佢唔使訓住食,餵奶好似做賊咁

男爵府

lingling0935 發表於 19-10-10 08:51
我仔兩個半月開始厭奶、到而家6個月、仲係唔肯食、我都係趁佢訓先餵、但健康院姑娘話唔好訓著比佢食、會習 ...

我唔會理佢。最唔鍾意淨係同我講咩「唔好」做,又唔講「做咩好」既提議。我夠知最好唔好訓著餵,但清醒時一啖都唔食咁點?到時體重唔夠咪又係鬧阿媽好唔餵,唔通鬧Bb 咩。餓佢都唔會有用,佢食左一次下次都係繼續唔食。訓著又唔餵得,清醒又唔食,姑娘你想我點。

複式洋房

我個b都係,淨係眼訓時先肯飲奶,清醒時好似唔識肚餓咁,點迫都唔肯飲,又易嘔奶,真係餵到好灰。依加就快4個月,平均一日四五餐,每餐100-130,每次都磨個幾個先飲完,真係攪到抑鬱。我都想知有無解決方法

複式洋房

Krislee1509 發表於 19-10-10 00:54

個量都叫可以接受丫

複式洋房

honeybid2 發表於 19-10-10 11:35
我唔會理佢。最唔鍾意淨係同我講咩「唔好」做,又唔講「做咩好」既提議。我夠知最好唔好訓著餵,但清醒時 ...

等佢餓好似永遠都等唔到,,佢一日唔食唔痾尿,你地已經話要入急症,點忍到唔sleep feed 佢,,
只睇望過多幾個月,佢可以食少2餐奶,,無咁辛苦

複式洋房

bamamaba 發表於 19-10-10 11:06
你呢個post真係收集左奶睡媽媽入黎,因為我仔都係一樣,要訓住或半睡半醒餵,最後你有冇睇醫生呀?

我直 ...

你俾左啲安慰我,,,我之前同朋友分享,大部分都唔明,話點解要咁餵,淨係話我太緊張,,
未睇,,佢噚日飲番10幾安。。我個心定啲。。

你bb夠重嗎?
我個仔超細粒b , 更加擔心

複式洋房

Dellahaha 發表於 19-10-10 12:39
我個b都係,淨係眼訓時先肯飲奶,清醒時好似唔識肚餓咁,點迫都唔肯飲,又易嘔奶,真係餵到好灰。依加就快4 ...

係,唔小心整醒佢,又要搞一輪先訓得番

複式洋房

freshrose 發表於 19-10-9 22:48
用cup feed 啦,可能佢唔鍾意用奶樽或者有無試過換奶粉

至於加固可以試下唔同米糊,我仔都係試左3隻先肯食 ...

普通杯,定學習杯?

佢心情好果時,會食少少糊仔

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-10 13:16
你俾左啲安慰我,,,我之前同朋友分享,大部分都唔明,話點解要咁餵,淨係話我太緊張,,
未睇,,佢噚日 ...

做阿媽心理質素真係要好強大,點止朋友唔明,連保姆都話未見過瞓住飲既BB(咁即係你湊BB 未夠多咯 -_-)。我仲要係孖女,兩個都要sleep feed,難得一個食緊嗰陣另一個如果醒左喺度嘈直情要即刻帶落街,如果唔係又餵唔到。真係少啲心力都唔得。我鍥而不捨地餵之下兩個都唔係細b!即係証明我有做啱!

男爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-10 13:16
未睇,,佢噚日 ...

我仔睇落去唔瘦既,因為骨重所以都大大隻,但唔算多肉,4個月果時健康院磅就7kg,但呢几日係屋企磅冇重過囉

男爵府

honeybid2 發表於 19-10-10 13:25
做阿媽心理質素真係要好強大,點止朋友唔明,連保姆都話未見過瞓住飲既BB(咁即係你湊BB 未夠多咯 -_-)。 ...

你好勁呀!2個都要訓住飲?!比著我可能會癲左,另外點分大b定細b?健康院話依家冇分喎,跟住生長線就可以,我仔4個月比2個月果時跌左一格,由75⬇️50,黎緊可能都會跌多格

男爵府

bamamaba 發表於 19-10-10 15:07
你好勁呀!2個都要訓住飲?!比著我可能會癲左,另外點分大b定細b?健康院話依家冇分喎,跟住生長線就可以 ...

係,兩個都要瞓住飲!我已經訓練到全家人都識sleep feed!每餐奶都捉迷藏咁。孖囡唔係細b 係我自己講 不過佢地生長線由2個月排25到4個月接近50!又有啲米芝蓮手仔腳仔咁。所以我會繼續sleep feed 直至厭奶期過。

侯爵府

mahoyanyan 發表於 19-10-10 13:19
普通杯,定學習杯?

佢心情好果時,會食少少糊仔

我果時用奶樽蓋餵

首頁

尾頁

跳至