自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-9 14:36
回覆 HNKN888 的帖子

你有無足夠資料,我覺得都幾難拎得返了。警察應該都係開file,但唔會有乜進展。 哎, ...

我都預左拎唔返$了,就當買教訓,我聽日會去報警

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-9 14:36
回覆 HNKN888 的帖子

你有無足夠資料,我覺得都幾難拎得返了。警察應該都係開file,但唔會有乜進展。 哎, ...

我有對方影俾我佢中國銀行卡相 有賬號&全名,還有就是兩張中銀atm入數唔成功的入數紙,和兩張7-11入數單据,聽日我會帶齊去警署

大宅

HNKN888 發表於 19-10-9 14:29
我見carousell有人舉報h_c_f1999 呢名用戶,首字母好似,都係話入數後消失,我問緊對方係唔係同一個人,今 ...

已經同另外一位買家證實了,佢都係被同一個人呃

水晶宮

HNKN888 發表於 19-10-9 12:37
其實我係bk都五六年了,各個交易網都經常買東西,第一次遇到騙子,只能說自己心大+騙子防不勝防
...

嗰個post真係好得人驚,假野多到死

男爵府

HNKN888 發表於 19-10-9 10:44
其實我都係抱著對方係唔得閒的心態,可是週六到今日,電話直接唔係嘟嘟嘟聲,似係空號,whatsapp唔復,而 ...

400都呃

禁止發言

大宅

最新揾到4位受害者,其中一位對方有佢hkid ,被騙數目都唔小,希望大家警惕呢個姓ho的人,報稱地址 粉嶺或者大埔,唔知道呢度可以post hkid嗎?

子爵府

HNKN888 發表於 19-10-9 12:47
其實我都算係交易老手了,這次唔知點就邪門上當受騙了

可能妳真係覺得好抵買,個騙子覺得妳又好在意件貨,就食住上,我覺得佢似一早預謀,個無效戶口未必係佢本人添。
]

大宅

muihsu 發表於 19-10-9 23:01
可能妳真係覺得好抵買,個騙子覺得妳又好在意件貨,就食住上,我覺得佢似一早預謀,個無效戶口未必係佢本 ...

中銀卡係佢本人的,不過已經被停了,已揾到騙徒hkid,果個係慣犯,不停騙人

珊瑚宮

回覆樓主:

居然可以原文舖一日

大宅

bing-jing 發表於 19-10-10 00:15
居然可以原文舖一日

你係想講我三個post都係講呢件事吧,另外兩個post一個違規一個回收,,所以才一直出post。而且我已在fb揾到其他幾位被騙人,已有人報警,有埋騙子hkid,而且有人回係裝修組群都見過有人post佢id話佢騙人,呢個騙子係不停騙人,可是有hkid都捉唔到人

大宅

jnc. 發表於 19-10-9 20:16
對,騙子根本冇貨品在手,搵網上照片去扮賣野

你講的啱,佢根本冇貨,全部盜圖。之前我post中有以為係騙子的相,宜家見到騙子hkid,已證實我之前post的騙子相片非佢本人,所以我post中已經del左果張相

珍珠宮

我覺得張銀行卡唔係佢,你諗吓正常人點會影自己張卡俾陌生人呀?上面咁多資料。張卡係廢嘅+唔係佢本人嘅,梗係入唔到錢啦。

珍珠宮

呢件事入面,得一樣嘢係真,就係佢把聲。

珍珠宮

所以你報警應該係冇用的,你完全唔可以證實銀行卡卡主係佢,同WhatsApp張合照係佢。

以上純粹推測。

大宅

Moti 發表於 19-10-10 00:25
我覺得張銀行卡唔係佢,你諗吓正常人點會影自己張卡俾陌生人呀?上面咁多資料。張卡係廢嘅+唔係佢本人嘅, ...

張卡係佢本人,不過已被停,因為另外一位受害者同佢買野數目算大,騙徒為了降低買家戒心,就寫了張保證書,話保證貨品正貨等,然後 保證書+中銀卡+hkid 放在一齊影了張相俾受害買家,受害買家以為有hkid就放低戒心,然後就上當了 。呢度唔知俾唔俾post騙徒hkid

大宅

Moti 發表於 19-10-10 00:31
所以你報警應該係冇用的,你完全唔可以證實銀行卡卡主係佢,同WhatsApp張合照係佢。

以上純粹推測。

Whatsapp合照已經證實唔係騙徒,係騙徒唔知盜用邊個人的合照,所以whatsapp合照我已del

大宅

Moti 發表於 19-10-10 00:28
呢件事入面,得一樣嘢係真,就係佢把聲。

係,如果不是通過一次電話,我一直以為係女人係度賣野。

珍珠宮

HNKN888 發表於 19-10-10 00:32
張卡係佢本人,不過已被停,因為另外一位受害者同佢買野數目算大,騙徒為了降低買家戒心,就寫了張保證書 ...

如果佢手上有其他人嘅銀行卡同身份證呢?而呢啲,佢係盜竊返嚟嘅呢?

我淨係覺得,呢啲敏感資料,正常人都唔會影俾人哋睇,更何況佢係一個騙子。

大宅

Moti 發表於 19-10-10 00:35
如果佢手上有其他人嘅銀行卡同身份證呢?而呢啲,佢係盜竊返嚟嘅呢?

我淨係覺得,呢啲敏感資料,正常人 ...

可能佢就博警察拉唔到佢,而且佢專業行騙,感覺完全不驚。確實好多受害者有騙徒銀行賬號和全名都拉不到,而且騙子89年出生 hkid 是P開頭的

首頁

尾頁

跳至