1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔,十九個月了。講野唔超過十五個字。比同齡的小朋友講小好多好多好多野!
我仔只識講,爸爸,媽媽,奶奶,波波,哥哥,弟弟,腳腳,洗白白,跌跌,鴨鴨,扮狗叫(旺旺),(扮車聲)(扮雞叫)咕咕咕,我日日重複重複,睇好多書,距都係唔識再講落去,同年齡小朋友已經講左好好好多野!
定係男仔真係會遲d講野呢?

大宅

2019新春慶豚圓

男仔係會遲D架,我同囡囡返親子班,見到普遍男仔都會遲D講野,同埋講少D野,如果其他發展無問題,可以觀察到2歲

複式洋房

socuteface 發表於 19-10-9 12:40
我仔仔,十九個月了。講野唔超過十五個字。比同齡的小朋友講小好多好多好多野!
我仔只識講,爸爸,媽媽, ...

男仔係會遲d架!

如果識聽下d簡單指令,識應人答問題,應該都冇野嘅,多啲同佢玩,慢慢教啦

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

我仔18個半月,凈識講飽囉、拾拾、汪汪、開開、走囉、五個詞咁多,連爸爸媽媽都唔識叫

民房

身邊好多朋友既仔仔都係比較遲講野 ,19個月 其實都唔差 俾d時間佢 你都唔好俾壓力自己 ,得閒俾d兒歌mv 佢睇 但就係個幾首 不停repeat 我個女睇到識吹幾句,我就會贊佢,bb好叻呀,佢會好開心 ,不過呢個培養方法唔好既係,鐘意睇電視^.^’

大宅

我仔差唔多19個月,就識媽媽,爸爸,爺爺佢聽指令做嘢無問題,就係唔開金口,點教佢,佢的反應就係「嗯」

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
19個月得十幾個字, 唔算好差, 算差過平均.
呢個年紀, d 專家話男女差別唔大. 唔關男女事.
都係我地父母做得夠唔夠
我個歲半嗰陣緊緊夠20個詞. 而家返N 班. 覺得差過d 同學.

都係聽ok, 講唔ok.
我就係之前太快俾反應, 佢暗示兩下要乜, 我就即刻俾, 結果佢無好好嘗試講.

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
fasola 發表於 19-10-11 18:07
19個月得十幾個字, 唔算好差, 算差過平均.
呢個年紀, d 專家話男女差別唔大. 唔關男女事.
都係我地父母做 ...

你嗰個係咩專家?我仔18個月去健康院,醫生話語言發展會比女仔慢半年,我自己上有關言語發展嘅堂,評估男女嘅準則都唔一樣

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 socuteface 的帖子

我仔仔都係一樣呀,2歲時都只係識講好少野健康院一直有跟進,轉介去做評估
但等政府的真係好慢😅
33m才俾第一個期排到一年後先做評估,所以我都唔寄望政府幫到手
不過而家阿仔34m,講野進步左好多,開始識表達同學講句子
所以你都唔洗咁擔心,男仔係慢少少,但佢聽得明你講野都好好,慢慢嚟,返左學會好d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊