1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有問過身邊嘅朋友,都話一到2歲會無啦啦有日一教瞓天光,唔會再咁喊,我期待緊!

大宅

我個女半歲至兩歲,一個鐘醒一次,有時候無一個鐘,訓12至12,佢醒12次,而佢下午係完全唔會訓,到可以一覺訓天光,係屋企佢無啦啦又話食奶,心癮,我當時都覺得,佢由排都唔自然離乳,但3歲多,突然有兩晚佢話無奶,但佢一啜我就知佢啜唔到,跟本個口型同感覺唔同,而且我肯定我有奶,佢岀世到三歲都係埋身無可能唔認得口型,兩日後,佢已經無話訓要食奶,真係黎得好突然,明明之前一晚仲食緊

大宅

我女可以一覺訓天光,唔一個鐘醒一次,係因為有幾日男家有白事,我放個女係婆婆度訓,佢無奶飲,要好眼瞓先訓,當然都喊好耐,之後我湊佢返屋企,佢係慢慢開始訓多左先要食奶,慢慢訓2個鐘,3個鐘,跟住慢慢就訓天光

別墅

tovibb 發表於 19-10-12 23:48
我99就返而一早叫我恨心d戒左佢,雖然佢唔同住,但如果同住佢都會叫我由得佢喊幾日,我唔忍心,又係另一種 ...

我99講都係咁講嫁⋯但到我同佢介佢喊99又會話由佢啦由佢比佢啜啦喊到咁淒涼⋯

但平時係99成日自己係度講「咁唔得啦!咁大個要介啦!」
神又係佢!鬼又係佢!

別墅

dwarf2234 發表於 19-10-13 00:03
我有問過身邊嘅朋友,都話一到2歲會無啦啦有日一教瞓天光,唔會再咁喊,我期待緊!
...

我個女已經2歲4個月啦⋯⋯都仲係咁⋯
所以唔一定2歲我諗個個小朋友都唔同

別墅

KE_Lam 發表於 19-10-13 03:18
我個女半歲至兩歲,一個鐘醒一次,有時候無一個鐘,訓12至12,佢醒12次,而佢下午係完全唔會訓,到可以一覺 ...

希望我個女都會突然有一日會自然離乳
我已經筋疲力盡

大宅

tiftiffany 發表於 19-10-13 10:52
希望我個女都會突然有一日會自然離乳
我已經筋疲力盡

加油,我有兩年都係行屍走肉,我女離乳真係好突然,完全無諗過咁快

別墅

我囡25個月都係一出世乎冇一晚瞓覺訓天光 佢係全奶粉不過都係都要半夜食奶 無特別日日玩到顛 3餐正常 臨訓會飲奶 都係會醒 要抱 就算如果病咗食咗啲眼瞓藥都係會醒 人都顛

別墅

tiftiffany 發表於 19-10-13 10:50
我99講都係咁講嫁⋯但到我同佢介佢喊99又會話由佢啦由佢比佢啜啦喊到咁淒涼⋯

但平時係99成日自己係度講 ...

我99米係咁 一早話叫佢同佢戒無人聽我講又話有得佢食佢會自己自動戒 到而家咪又係食緊 聽佢講喎⋯⋯

別墅

我發現有呢個問題嘅大部分都係囡好少好少仔仔有呢個醒瞓嘅問題,原來咁多同路人個心都定d,我曾經走投無路,咩都試過曬都唔得嘅時候,我有擔心過係遇到污糟野(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主:

我仔都係要人肉奶咀,到佢16個月左右,我奶少左,又想介人奶,開始轉俾奶粉,開頭吾肯飲,就開始溝浠佢,開始肯飲下,到臨瞓果餐俾奶粉佢飲,先介到夜奶,飽d介到夜奶,就吾洗再做人肉奶咀。開始慢慢地介埋人奶就得。不過如果一路餵人奶到2歲,其實真係難吾做人肉奶咀。

別墅

各位JM!我報一下呢個月既改變!我成功了!

出左呢個post後我的起心肝同個女介!我開始同佢講話夜晚唔可以「吱吱」(埋身),要太陽伯伯出黎先可以、佢開頭都喊得勁、之後我不停同佢講d佢鐘意既野(你乖乖唔吱吱媽咪聽日同你去迪士尼/去公園/買玻璃鞋/公主裙etc)或者講d佢驚既野(夜晚唔可以啜吱會有怪獸etc),慢慢佢都受氹自己訓落床,然後講故事暗佢訓,有時佢都會唔肯會喊好耐,但千奇唔可以心軟,我就抱住佢不停同佢講野分散注意力,冷靜左再放佢落床!

下面有part 2

別墅

回覆樓主:

持續左2星期左右,一晚比一晚容易然後佢而家終於可以一覺訓天光2個鐘頭起一次身既日子終於我想講既係埋身啜住訓真係嚴重影響小朋友既睡眠質素,佢地可能訓著個時係啜住、所以醒左時冇左就會搵!所以各位JM加油!狼心d唔好心軟一定會望見家鄉嫁我會慢慢再同佢介埋晏就埋身!
不過其實我都覺得有d關佢狀態唔同左,大個左肯聽人講野左、冇以前扭得咁勁!

各位加油(emoji)(emoji)

別墅

tiftiffany 發表於 19-11-9 16:34
持續左2星期左右,一晚比一晚容易然後佢而家終於可以一覺訓天光2個鐘頭起一次身既日子終於我想講既係埋身啜 ...

恭喜你,你講得好岩,一醒左搵唔到野啜就會彈起身喊
我比較好彩,奶奶幫手揍俾我係bb面前消失左五日左右,就成功戒左
所以想戒奶有時都要狠心dd試下

首頁

尾頁

跳至