1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒佢,不過我嗰度都係屬於隔音差嘅屋苑),阿女總之一訓覺就要埋身,佢每晚平均2小時醒一次、每次醒都要埋身,搞到我手又痛膊又痛個人好攰(佢唔肯躺餵)

歲幾個時試過介唔比佢埋身啜住訓,點知佢可以喊粒幾鐘嘔埋奶,搞到全屋人醒哂,我又好似做左衰人咁(同老爺奶奶住你懂的)、之後又不了了之繼續

其實之前有爬過文見有JM話自然離乳!究竟係咪真係會?定真係要狠心由佢喊介左佢?

大家比d意見我(emoji)(emoji)

男爵府

tiftiffany 發表於 19-10-9 13:17
我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒 ...

同我囡一樣,我都唔知點幫佢介人肉奶咀。我囡2歲半了

別墅

2024勳章

我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒 ...

推,我都想知有咩方法。

珍珠宮

我果個15個月,都係奶睡。聽講奶睡同抱睡小朋友超級易醒。

別墅

yuenyung1018 發表於 19-10-9 15:56
同我囡一樣,我都唔知點幫佢介人肉奶咀。我囡2歲半了

有同路人
我個女係屬於瘦30磅,我都抱到周身痛

別墅

mcs74 發表於 19-10-10 02:13
我果個15個月,都係奶睡。聽講奶睡同抱睡小朋友超級易醒。

係...有時暗左好耐終於放低左冇耐⋯又被其他人嘈醒個女-⋯⋯真係燥到爆!但又控制唔到其他人靜d!真係就黎精神崩潰

別墅

Shirleyfhl 發表於 19-10-9 23:14
推,我都想知有咩方法。

希望有多d過來人分享下

大宅

如果兩歲幾都仲啜住訓,同埋每兩個鐘會醒一次的話,應該係成左習慣,真係要開始諗下辦法。

有無試過用其他野代替,幫助女女入睡?被、公仔、水樽之類?

我自己嘅做法係,我儘量唔會抱到呀仔訓著,見佢想訓就會陪佢入房訓低,熄晒所有燈,等佢自己入睡。初時會輕輕力拍下佢,等佢知道我陪住佢,後尾就唔需要了。

呀仔係自然離乳,本身係全埋身人奶b,一歲兩三個月左右自己戒左人奶。

大宅

我真係好想幫到你,不過我仔而家先14個月大,但係我仔一路都係要埋身奶睡至8個月嘅時候我用ferber method訓練佢瞓覺,之後佢到而家都係一覺瞓天光。
你可以參考下呢兩個方法,第二個方法就係我用嘅方法嘅toddler版本,會適合你女年紀一啲,
https://www.happiestbaby.com/blogs/toddler/toddler-sleep-training

別墅

Ting0408 發表於 19-10-10 17:30

如果兩歲幾都仲啜住訓,同埋每兩個鐘會醒一次的話,應該 ...

其實夜晚暗訓覺有時都可以用講故事成功訓到,但佢半夜扎醒個d就一定要埋身,可能係未醒個人會好扭冇可能冷靜地被我氹,會自動爬上黎我身度等我揭起件衫

別墅

小氣公主 發表於 19-10-10 23:36
我真係好想幫到你,不過我仔而家先14個月大,但係我仔一路都係要埋身奶睡至8個月嘅時候我用ferber method訓 ...

好多謝你呀
我研究下,黎緊我奶奶會去旅行⋯我諗係好機會train阿女

另外我想問咩係white noise

別墅

同路人呀!我個女一模一樣,喊到嘔埋都未收到聲!又換衫又洗又抹,真係身心疲累!每兩個鐘一次,有時半個鐘添呀!陰公

別墅

回覆樓主:

原來咁多人同我一樣 晚晚抱住訓
啜住訓 鬆開一陣 就醒喊

大宅

tiftiffany 發表於 19-10-11 11:14

好多謝你呀

YouTube search white noise 就有,不過咁大個我覺得未必有用了

大宅

tovibb 發表於 19-10-11 22:19
YouTube search white noise 就有,不過咁大個我覺得未必有用了

我都覺得,由細就已經有聽開就可能有用,如果冇而家都唔需要俾

大宅

同屋企人住真係難啲,之前我作小產,焗住半夜唔俾大仔埋身,佢都喊左幾晚,之後就用奶嘴取代咗。

Btw 兩歲四個月30磅唔算輕,加油媽媽,當有一日佢真係唔需要埋身嘅時候,你就會有啲失落

別墅

dwarf2234 發表於 19-10-11 14:00
同路人呀!我個女一模一樣,喊到嘔埋都未收到聲!又換衫又洗又抹,真係身心疲累!每兩個鐘一次,有時半個鐘 ...

我地同病相憐⋯我地真係有苦自己知⋯有時抱左勁耐成功放低⋯自己訓落床諗住終於可以訓點知唔夠5分鐘個女又醒左望住隔離訓到隻豬既老公⋯真係燥到爆⋯但又要頂硬上⋯呢d日子究竟幾時完

別墅

tovibb 發表於 19-10-12 00:42
同屋企人住真係難啲,之前我作小產,焗住半夜唔俾大仔埋身,佢都喊左幾晚,之後就用奶嘴取代咗。

Btw 兩歲 ...

仲要唔係自己阿爸阿媽住⋯係奶奶更難
我都有諗過係咪要生多個陀住驚影響到細B先可以迫住介到
我個女由細到大都唔肯食奶咀嫁

別墅

Lovelyra 發表於 19-10-11 18:39
原來咁多人同我一樣 晚晚抱住訓
啜住訓 鬆開一陣 就醒喊

我好明白你既感受

大宅

tiftiffany 發表於 19-10-12 20:54
仲要唔係自己阿爸阿媽住⋯係奶奶更難
我都有諗過係咪要生多個陀住驚影響到細B先可以迫住介到:囧 ...

我99就返而一早叫我恨心d戒左佢,雖然佢唔同住,但如果同住佢都會叫我由得佢喊幾日,我唔忍心,又係另一種壓力

首頁

尾頁

跳至