母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒佢,不過我嗰度都係屬於隔音差嘅屋苑),阿女總之一訓覺就要埋身,佢每晚平均2小時醒一次、每次醒都要埋身,搞到我手又痛膊又痛個人好攰(佢唔肯躺餵)

歲幾個時試過介唔比佢埋身啜住訓,點知佢可以喊粒幾鐘嘔埋奶,搞到全屋人醒哂,我又好似做左衰人咁(同老爺奶奶住你懂的)、之後又不了了之繼續

其實之前有爬過文見有JM話自然離乳!究竟係咪真係會?定真係要狠心由佢喊介左佢?

大家比d意見我(emoji)(emoji)

別墅

2019勳章

tiftiffany 發表於 19-10-9 14:00
我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒 ...

我大仔2歲左右因為我有左細仔流血,狼心夜晚醒左吾比飲同佢講奶奶要休息,太陽出黎先飲得,喊左45mins自此夜晚冇飲,真係等太陽出。我諗大過左佢1聽得明可以再試試。
而家細仔歲幾用過一次這個方法吾work都諗住等佢大d再聽得明d再試過

別墅

johu 發表於 19-10-9 19:14
我大仔2歲左右因為我有左細仔流血,狼心夜晚醒左吾比飲同佢講奶奶要休息,太陽出黎先飲得,喊左45mins自此 ...

我個女其實已經好識聽人講野,但眼訓起上黎乜都聽唔入耳

複式洋房

回覆 tiftiffany 的帖子

我個b現在4個月夜晚keep住2個鐘食一次,都係啜住訓,挪出來就醒,又唔食奶咀,我已經頂唔住了

大宅

我個女由出世到而家可以一覺訓天光真係10隻手指都數得晒,佢係屬於極度易醒(小小嘅膠袋聲水喉聲都可以嘈醒 ...

真的!我兩胎都餵到佢地自然離乳!係好突然的

不如你試下日頭時間不停同女女講,一係訓低食,一係無得食,畀佢自己二撰一? 堅持日日講,講到佢肯訓底先有得食! 至少你唔駛咁辛苦先

別墅

各位JM!我報一下呢個月既改變!我成功了!

出左呢個post後我的起心肝同個女介!我開始同佢講話夜晚唔可以「吱吱」(埋身),要太陽伯伯出黎先可以、佢開頭都喊得勁、之後我不停同佢講d佢鐘意既野(你乖乖唔吱吱媽咪聽日同你去迪士尼/去公園/買玻璃鞋/公主裙etc)或者講d佢驚既野(夜晚唔可以啜吱會有怪獸etc),慢慢佢都受氹自己訓落床,然後講故事暗佢訓,有時佢都會唔肯會喊好耐,但千奇唔可以心軟,我就抱住佢不停同佢講野分散注意力,冷靜左再放佢落床!

下面有part 2

別墅

持續左2星期左右,一晚比一晚容易然後佢而家終於可以一覺訓天光2個鐘頭起一次身既日子終於我想講既係埋身啜住訓真係嚴重影響小朋友既睡眠質素,佢地可能訓著個時係啜住、所以醒左時冇左就會搵!所以各位JM加油!狼心d唔好心軟一定會望見家鄉嫁我會慢慢再同佢介埋晏就埋身!
不過其實我都覺得有d關佢狀態唔同左,大個左肯聽人講野左、冇以前扭得咁勁!

各位加油(emoji)(emoji)

別墅

johu 發表於 19-10-9 19:14
我大仔2歲左右因為我有左細仔流血,狼心夜晚醒左吾比飲同佢講奶奶要休息,太陽出黎先飲得,喊左45mins自此 ...

我跟你呢個「太陽伯伯」方法成功左多謝你

別墅

Csonmi 發表於 19-11-7 01:12
真的!我兩胎都餵到佢地自然離乳!係好突然的

不如你試下日頭時間不停同女女講,一係訓低食,一係無得食 ...

我而家成功介到夜晚、可能晏就會等佢自然離乳

別墅

Liucaihongfly 發表於 19-10-16 10:14

我個b現在4個月夜晚keep住2個鐘食一次,都係啜住訓,挪出來就醒,又唔食奶咀,我 ...

Bb而家仲細你要把握機會盡早同佢介,愈大愈難介!我就係人版了

別墅

2019勳章

tiftiffany 發表於 19-11-9 16:30
我跟你呢個「太陽伯伯」方法成功左多謝你

恭喜你呀, 可以一覺瞓天光嘅喜悅我好明白(emoji)

複式洋房

我都成功著,BB以架自己訓床仔,肯食奶咀,不過要抱著入睡,但對於我來講已經是好大的進步了

大宅

我個仔差不多大啊,同你情況一樣!好想幫佢戒到(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊