少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

小女小六,只有放假可以用電話,知道佢已經踏入青春期,好鍾意煲愛情劇。最近,俾我發現佢自己係line開account,仲要識左幾個「男性」,根本真實係咩人都唔知,有個仲要係大陸號碼。知道後我沒收左佢部電話,但唔敢太話佢,各位,請教教我應該點做?已經同佢講好危險,好易被騙,佢都只答我玩吓咋。我係咪應該delete 哂所以通訊apps,唔應該再放任佢?

複式洋房

shirleymaymay 發表於 19-10-9 14:21
小女小六,只有放假可以用電話,知道佢已經踏入青春期,好鍾意煲愛情劇。最近,俾我發現佢自己係line開acco ...

我未有小朋友但睇到都擔心,而家既小朋友太嚴怕有反效果,嘗試同女女建立良好關係先,同時比佢知道如果佢有咩事你會係最傷心個個
另外搵d佢信得過既大姐姐同佢傾下會好d, 始終佢地未必會同父母講真話

大宅

我地叫個女移除有關IG, 當然知道她可能會出蠱惑.
已經警告她, 如果發現問題, 連Ipad都拿走.

現在還小, 給點壓力可以的, 再大點我也不敢說

給力!

大宅

shirleymaymay 發表於 19-10-9 14:21
小女小六,只有放假可以用電話,知道佢已經踏入青春期,好鍾意煲愛情劇。最近,俾我發現佢自己係line開acco ...

有d apps 有得限制佢上咩網同用咩apps,太沉迷好影響讀書同人際關係

大宅

女仔真係要睇實d喎,仲要咁細個上網識人,不過del通訊apps好似太嚴,驚你個女到時會反感

大宅

不如試下同你個女建立好關係先,慢慢教導佢,沒收佢手機同del apps都好易有反效果

大宅

直接del哂所有通訊apps對佢黎講仲唔方便呀,我呀嫂反而有裝左控制侄仔用手機既apps,仲話佢上咩網用咩apps都會check到同可以唔比,聽落都幾work

大宅

幫佢報下興趣班分散注意力啦,就咁睇你個女都算沉迷網絡世界

大宅

chann902 發表於 19-11-29 12:21
直接del哂所有通訊apps對佢黎講仲唔方便呀,我呀嫂反而有裝左控制侄仔用手機既apps,仲話佢上咩網用咩apps ...
google family link?

大宅

wonglouise 發表於 19-11-29 14:04
google family link?

hkbn既apps 黎架

大宅

chann902 發表於 19-11-29 14:30
hkbn既apps 黎架

係咪要買佢個plan先有得用

大宅

wonglouise 發表於 19-11-29 14:57
係咪要買佢個plan先有得用

係呀你有興趣既話自己上返佢個網睇啦

大宅

chann902 發表於 19-11-29 15:22
係呀你有興趣既話自己上返佢個網睇啦

我都係八下,thanks

別墅

未有小朋友但睇到都擔心x 2 玩玩下玩出火架啦好好同佢傾下

男爵府

Kim23456 發表於 19-11-29 12:42
幫佢報下興趣班分散注意力啦,就咁睇你個女都算沉迷網絡世界

我都係咁話,太依賴網絡

男爵府

唔係嚇你
升到中一仲難控制
快點同佢傾清楚男女之間嘅界線

複式洋房

回覆樓主:

要留意吓啦!阿女有個同學都係小六,上網識咗個大 5-6年嘅男仔就已經話係男朋友,個男仔仲要發咗啲無上身衫嘅相俾個女仔,個女仔又半推半就回張bar top相。唉~明知佢俾人呃都唔知點教佢好,話俾佢家長或者社工知又怕佢以後收得更密,搞到我鬼死咁唔安樂

首頁

尾頁

跳至