懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

28/7 係最後一次mc 7W 10W 都照左陰超 都係空心囊 但個囊仲長大緊 而家有2.8*1.8見到有胚芽 但其他咩都冇 之前一直冇流啡 呢兩日有流啡 見到有少量血塊 肚有啲酸 好驚 醫生話 機會好微 聽完個心一沉 如果12W都照唔到 係咪要人工流產?

男爵府

sarah047 發表於 19-10-9 15:46
28/7 係最後一次mc 7W 10W 都照左陰超 都係空心囊 但個囊仲長大緊 而家有2.8*1.8見到有胚芽 但其他咩都冇 ...

見啡+血塊=準備排出來了~我試過空心胎(無胎芽更無胎心)如果胎囊size=約10w但得dd胎芽,建議JM唔好強行保胎了早期流產冇咁傷身.如果2星期後都係咁,要盡快處理左

洋房

laisausau 發表於 19-10-9 16:28
見啡+血塊=準備排出來了~我試過空心胎(無胎芽更無胎心)如果胎囊size=約10w但得dd胎芽,建議JM唔好強行 ...

謝謝意見

複式洋房

sarah047 發表於 19-10-9 15:46
28/7 係最後一次mc 7W 10W 都照左陰超 都係空心囊 但個囊仲長大緊 而家有2.8*1.8見到有胚芽 但其他咩都冇 ...

但我想問hcg指數呢 都係一直有上升? 因為我都驚囉 如果照極都照唔到 個驗血指數會唔會不停上升?

洋房

Fatbog 發表於 19-10-9 19:03
但我想問hcg指數呢 都係一直有上升? 因為我都驚囉 如果照極都照唔到 個驗血指數會唔會不停上升?
...

我好似冇驗過hcg...

複式洋房

5-6w發育心臟,11w胎兒維持生命的器官如肝臟、腎、腸、大腦以及呼吸器官都已經開始工作。你可以聽到胎兒心臟快速跳動的聲音。下次再努力過。

男爵府

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我都係兩星期前自然流產,情況同你一樣,11週照過得胎襄,照完過幾日就流啡,之後開始見紅,到12週就自然流,好似m痛咁,唔係好痛,只不過我自然流唔清,仲有少少胎衣係到,要再塞藥排出黎

複式洋房

wingwing515 發表於 19-10-10 00:00
我都係兩星期前自然流產,情況同你一樣,11週照過得胎襄,照完過幾日就流啡,之後開始見紅,到12週就自然流 ...

想問吓流啡前有無姙娠症狀,好似作嘔咁?係咪同一般有咗一樣?

Btw 祝早日康復

男爵府

2019新春慶豚圓

2423june 發表於 19-10-10 00:04
想問吓流啡前有無姙娠症狀,好似作嘔咁?係咪同一般有咗一樣?

Btw 祝早日康復

我就係無乜症狀,無嘔,胃口正常,但會成日想訓,其實自己都feel到唔對路,同對上兩次懷孕好大分別........

洋房

wingwing515 發表於 19-10-10 00:13
我就係無乜症狀,無嘔,胃口正常,但會成日想訓,其實自己都feel到唔對路,同對上兩次懷孕好大分別....... ...

一樣呀 我都冇嘔 但胸好賬 要食酸野 成日好攰... 中醫話 唔係個個都會嘔... 我以為正常Tim...

別墅

Fatbog 發表於 19-10-9 19:03
...

我都驗左幾次HCG都係上升,但5,6,7,8,9週都係睇到胎囊長大only

男爵府

2019新春慶豚圓

sarah047 發表於 19-10-10 07:29

一樣呀 我都冇嘔 但胸好賬 要食酸野 成日好攰... 中醫話 ...

我個胸都係谷到好痛,個個都話咁咪好囉,我個fd仲要同我同期有,佢又係無嘔......但個胎成長到,
唯有自己努力再調理好身體,不過經過今次,自己對下次都無乜信心

複式洋房

wingwing515 發表於 19-10-10 09:33
我個胸都係谷到好痛,個個都話咁咪好囉,我個fd仲要同我同期有,佢又係無嘔......但個胎成長到,
唯有自己 ...

我9月中都自然流左,10個星期都係得胎襄同少少胎芽,醫生係9數wk開左安胎藥,但都保唔住,係10wk自然排出,不過幸運就係自然排得乾淨,已經照左2次超聲波確實!
等過2,3次m再來過啦,大家都努力,BB係會返來架!

男爵府

2019新春慶豚圓

fannykmy 發表於 19-10-10 13:03
我9月中都自然流左,10個星期都係得胎襄同少少胎芽,醫生係9數wk開左安胎藥,但都保唔住,係10wk自然排出 ...

大家要加油,係呢兩,三個月努力調理好身體

複式洋房

wingwing515 發表於 19-10-10 13:23
大家要加油,係呢兩,三個月努力調理好身體

係呀 我都乾淨曬。睇緊中醫, 唔好灰心,正面d ! 一齊迎接阿b

大宅

wk4335 發表於 19-10-10 09:28
我都驗左幾次HCG都係上升,但5,6,7,8,9週都係睇到胎囊長大only

幾次HCG都係上升, 咁有冇翻到1.66倍?

男爵府

sarah047 發表於 19-10-10 07:29

一樣呀 我都冇嘔 但胸好賬 要食酸野 成日好攰... 中醫話 ...

唔關事,我2胎都冇嘔,下次你實成功ga

洋房

laisausau 發表於 19-10-10 14:31

其實10週 係點計出黎架? 我見網上啲人 有啲用最後一次mc日起計 有啲用排卵日起計 邊個先岩?

洋房

laisausau 發表於 19-10-10 14:31

多謝你呀

男爵府

sarah047 發表於 19-10-10 14:43
其實10週 係點計出黎架? 我見網上啲人 有啲用最後一次mc日起計 有啲用排卵日起計 邊個先岩?
...

第一日M計day one,如果似我唔準,就排卵日果日當day14,再+14日=dueday,dueday果日叫大約4週.醫學上計埋排前14日當2週,所以M come當日起叫4週.我M唔凖,就以B超胎囊大小為凖

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊