懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問問媽媽們, 我啱啱去咗政府排做Oscar....因為聽講要喺政府開個FILE留個底以備不時之需. 我想問仲要唔要做T21? 定係其實應該直接去私家到做T21 (我睇到係99.5%準)?
我完全唔知個程序, 私家叫我要同時去排政府, 但佢哋果到又叫我可以考慮喺佢哋到做T21?

我而家10W, 第一胎睇緊私家醫生, 諗住係私家開刀. 我聽私家講排咗健康院+醫院. 究竟我咁樣排啱唔啱?

唔好意思咁多問題,但真係唔知個程序係點~~ thx

大宅

2019新春慶豚圓

jiglo 發表於 19-10-9 16:16
想問問媽媽們, 我啱啱去咗政府排做Oscar....因為聽講要喺政府開個FILE留個底以備不時之需. 我想問仲要唔要 ...

要做t21
Oscar 得8成準

之後就算私家生都要番政府產檢無得懶

你而家第10週先排政府?應該無早期Oscar 比你做,得中期,定已經出左期比你?

複式洋房

回覆樓主:

好多私家生嘅,都會排埋政府產檢,睇多次無壞,而且政府會安排糖水測試。但我都會喺私家做T21,始終準確D。同埋都有喺私家照結構。

別墅

回覆樓主:

通常都係oscar同T21都做,政府都話oscar得8成準,叫我地可自行出去私家抽血驗

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

Oscar靜係check唐氏咋,同埋準確度唔太高,T21係check幾十樣野,其中一樣係唐氏。我今次第二胎就做nifty pro,我同老公講破產都要做

子爵府

想問問媽媽們, 我啱啱去咗政府排做Oscar....因為聽講要喺政府開個FILE留個底以備不時之需. 我想問仲要唔要 ...

緊係做埋T21啦,Oscar癈癈地,話低風險可能會陀唐BB,話高風險又可以無事。

大宅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我兩樣都做
但係唔需要同政府講你做咗T21,去到萬一政府同你講個oscar報告有問題,你先同佢講你T21個result

大宅

Oscar不準,一定要做t21

洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

政府出咗期比我嘞,10月31去做

洋房

vcsummer 發表於 19-10-9 19:07
好多私家生嘅,都會排埋政府產檢,睇多次無壞,而且政府會安排糖水測試。但我都會喺私家做T21,始終準確D。 ...

明白,咁我2邊做。thx

洋房

babytingbaby 發表於 19-10-9 19:47
Oscar靜係check唐氏咋,同埋準確度唔太高,T21係check幾十樣野,其中一樣係唐氏。我今次第二胎就做nifty pr ...

其實Nifty pro同T21驗既野係咪差唔多?我私家醫生叫我做T21唔知係咪因為佢果到只得尼個test.

洋房

ipcs 發表於 19-10-9 20:50
緊係做埋T21啦,Oscar癈癈地,話低風險可能會陀唐BB,話高風險又可以無事。
...

會咁架?咁奇怪

洋房

duckie919 發表於 19-10-10 08:31
我兩樣都做
但係唔需要同政府講你做咗T21,去到萬一政府同你講個oscar報告有問題,你先同佢講你T21個result
...
Okok, 明白晒

複式洋房

jiglo 發表於 19-10-10 12:06
其實Nifty pro同T21驗既野係咪差唔多?我私家醫生叫我做T21唔知係咪因為佢果到只得尼個test.

我問過醫生,佢話在醫生既角度黎講,2者無分別

複式洋房

Nifty 同 T21 唔止睇唐氏, 1. 染色體三體綜合症 2. 性染色體異常檢測 3. 染色體缺失綜合症 4. 性別鑒定. Oscar準確度80%, Nifty 99%, T21 99.9%, 一分錢一分貨, 同個結果對你地一家人有幾重要, 個人選擇. 你有出面做, 政府會叫你交copy keep record 佢地都會幫你做 oscar.

大宅

jiglo 發表於 19-10-10 12:06

其實我又真係冇認真比較detail,因為全部病都未聽過

大宅

2019新春慶豚圓

jiglo 發表於 19-10-10 11:59
回覆 PhoebeChan333 的帖子

政府出咗期比我嘞,10月31去做

Nifty pro平d,做nifty pro
T21成7k

複式洋房

政府產檢一定要去呀!係政府留個記錄,touchwood有咩問題私家唔接就要番政府架啦

洋房

yan1008 發表於 19-10-10 14:46
Nifty 同 T21 唔止睇唐氏, 1. 染色體三體綜合症 2. 性染色體異常檢測 3. 染色體缺失綜合症 4. 性別鑒定. Os ...

ic~thx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊