婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我同99住,佢都係好急的人,我好慢,比d正能量你,我的皇太后在我初婚時會當我搶左佢個仔的壞人,照顧唔到佢個仔的女人,唔做家務,做得唔好的新抱,慢吞吞到激死佢的人,要用廚房要夾時間最好不要進去這神聖的領域,生活節奏唔同,飲食唔同,習慣唔同,要磨合

初婚我未生b前晚晚放工坐公園飲啤酒,到有1天,我發揮阿q精神,世上多1個朋友總好過多1個敵人,送禮物會唔要,我心諗,我係都要送比你,佢語氣態度唔好,我心諗,我係都要對你更好, 你奈我唔何,同其他人成日講 懶,無手尾,慢,呢d根本係我的優點

公爵府

回覆樓主:

我地日日去食早餐,去買餸,假日帶2老去主題公園唔帶老公

而家關係變成親密的戰友,1齊湊b

問題係你付出了唔1定好似有我的效果,同你願唔意願為你老公去忍

想同唔想改善這關係都冇分對錯,留下也對,搬出去也對

複式洋房

因為湊小朋友方面,大家管教方式唔同
所以我係盡量少接觸少說話
大多數帶小朋友出街玩
另外必定做好自己本份
盡量唔需要佢幫手
免得有爭吵

煮食方面就睇下bb幾大
盡量錯開佢煮飯時間
煮粥就用電飯煲,快靚正
小朋友大d就偶然出街食
煮都要諗簡單方便
盡量唔整污糟佢廚房

大宅

wanwan123456 發表於 19-10-9 17:33
想知道有無全職媽媽係要同奶奶住,點樣相處,係煮食俾bb方面有無咩問題?我奶奶係好急躁既人,成日要催人做 ...

用廚房要夾時間就真嘅,不過好彩我99早食飯,佢用完到我用就岩岩好,同埋多數係我催佢

大宅

wanwan123456 發表於 19-10-9 17:33
想知道有無全職媽媽係要同奶奶住,點樣相處,係煮食俾bb方面有無咩問題?我奶奶係好急躁既人,成日要催人做 ...

你係咪搬入去住架?因為之前奶奶長期唔喺度
其實件事只係推遲左一年出現
其實而家只有兩個選擇一係搬走一係你出去做嘢

洋房

多謝你地既意見,全部都好好呀,睇黎同奶奶住都係要就哂佢,而家我仔開始食飯我奶奶覺得食飯跟大人就得,吾洗特別減調味,佢好怕麻煩,所以我自己整,我整佢就話我,吾出聲佢吾得咁,所以我老公同佢嘈,叫佢吾好咩都控制哂,媽媽整野俾個仔食,佢都要係咁出聲,你地同奶奶住,煮食係咪都自己煮定由佢煮?所以同奶奶相處真係需要技巧,佢做到咁,我都好難好聲好氣對佢,有時啲說話勁過份!

洋房

我同佢住左幾年,未有小朋友時無咩問題,係有左後佢變得更緊張,做野更急同控制慾更大,之前佢有返工,我係佢放工返黎前未沖完涼出黎,佢已經好燥,阻佢10幾分鐘已經發火,自此我都早啲沖,但有時凑bb時間上吾係一定控制得咁好嘛,佢吾會諗呢方面,仲有啲bb衫有時想佢自然乾,佢又等吾切咁掉哂入乾衣機乾,始終bb衫自然乾哂下太陽好啲,不過佢吾會理,只想快啲乾哂佢。

大宅

全職媽媽同奶奶住,冇可能一齊住,點解攪成咁

大宅

wanwan123456 發表於 19-10-9 23:24
回覆 anna59 的帖子

奶奶意見又多多,暫時未有能力搬,但老公都支持我返下娘家住 ...

咁返娘家啦……有小朋友會磨擦好大

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊