0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我b今日12日,每餐奶粉都食90,有大概兩三個鐘一次,但日頭有時如果佢食完唔訓,個半鐘到就會因為扭眼訓而要食奶, 我試過俾奶咀佢唔肯啜,一定要食到奶先收聲。試過抱佢埋身,啜啜下訓左放落床一係喊,一係就半個鐘頭又嘈。

搞到啲時間亂晒,一日食10餐,尋日去健康院姑娘又話佢食得多得濟,想問下大家我可以點做?

禁止訪問

複式洋房

heidi417 發表於 19-10-9 17:52
我b今日12日,每餐奶粉都食90,有大概兩三個鐘一次,但日頭有時如果佢食完唔訓,個半鐘到就會因為扭眼訓而 ...

我呀b嘅情況同你一樣呀!

複式洋房

Jadmamama 發表於 19-10-9 23:48
如果佢肯食,我會俾佢照食

即係個半鐘都照開60ml?但變左個半鐘頭後佢又嘈,跟住又食得60就唔食

複式洋房

thebabyboss 發表於 19-10-10 00:37
我呀b嘅情況同你一樣呀!

咁你有無解決方法?我尋晚試過抱住由佢喊,佢喊足20分鐘我就塞奶咀俾佢佢先訓著,但唔通次次都由佢喊?

男爵府

如果食90我又唔覺得特別大食

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-10-10 11:32
如果食90我又唔覺得特別大食

但佢個半鐘後又會喊肚餓,沖多60佢又食晒

男爵府

heidi417 發表於 19-10-10 11:35
但佢個半鐘後又會喊肚餓,沖多60佢又食晒

咁你不如一餐俾多啲佢食,其實唔嘔就得㗎啦個個小朋友都唔同

別墅

其實你要搞清楚佢唔夠飽要飲奶,定係要奶嘴瞓

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-10-10 11:39
咁你不如一餐俾多啲佢食,其實唔嘔就得㗎啦個個小朋友都唔同

試過開多啲佢又飲唔晒

複式洋房

健康乖乖豬 發表於 19-10-10 12:00
其實你要搞清楚佢唔夠飽要飲奶,定係要奶嘴瞓

佢個樣似係唔夠飽,因為我俾奶咀佢佢會頂返出嚟,試過埋身佢啜10分鐘就訓著,但口又係咁啜,一掹蓮姐就喊

複式洋房

heidi417 發表於 19-10-10 11:08
咁你有無解決方法?我尋晚試過抱住由佢喊,佢喊足20分鐘我就塞奶咀俾佢佢先訓著,但唔通次次都由佢喊?
...

我都冇咩方法,仲要我呀b成日嘔奶,夜晚2至3個小時醒一次,日頭都係。

大宅

我b今日12日,每餐奶粉都食90,有大概兩三個鐘一次,但日頭有時如果佢食完唔訓,個半鐘到就會因為扭眼訓而 ...

我女又係好大食,但係我全埋身的,你要知你個B係餓定想啜,我女初時係一開眼就要飲奶(無論瞓幾耐),否則爆喊,飲完先會安靜,又會想啜住瞓,俾奶咀又唔要反胃作嘔,又唔瞓係到喊,逼住再埋身,最後飽到嘔,所以再買咗Nuk似乳頭奶咀,慢慢逼佢啜住瞓,依家快4個月,過咗8kg

複式洋房

回覆 camille_wilson 的帖子

我都覺得佢係兩樣都有, 所以我而家呢啲時候會埋身, 多數佢啜一陣就訓, 好彩既有時可以俾奶咀, 希望佢大啲會好啲啦

大宅

90食十餐又真係幾大食 仲要係奶粉
佢有無嘔奶?無既話 即係無消化不良 可能又真係咁大食

洋房

我女17日都係食90ml,不過就3.4個鐘食一次,有時食40,50ml就兩個幾鐘食

複式洋房

我b同你一樣,醫生話太多,要間開d飲,結果迫阿女食奶咀。之後再睇醫生,醫生又話想食就比佢食,d醫生講的個個都唔同,最後我換咗隻肥得無咁快的奶粉比佢,但而家5個月,8kg lu。

複式洋房

小桃水晶 發表於 19-10-14 09:04
我b同你一樣,醫生話太多,要間開d飲,結果迫阿女食奶咀。之後再睇醫生,醫生又話想食就比佢食,d醫生講的 ...

邊隻奶粉?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至