1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

覺得自己做呀媽做得好失敗,人地都定時定刻俾bb食野,有個好固定既時間表,我多數淨係晚上俾佢食一餐粥…其餘佢喊時都係飲人奶,同埋間唔中會餵下米粉…老公要求自己3點飯食,覺得煮飯呢件事對我黎講覺得好煩 ,覺得又好似無咩時間煮
bb已經就黎10個月,無論朝早定夜晚,一想訓覺既話要飲我d奶先訓得著

朝早起身又餵下人奶,做下家頭世務,好快就到十一二點,跟著就同bb買餸,買完返黎又一點,通常呀b又喊著,我就餵奶佢飲,好多時候超過半個鐘以上,跟著佢又訓著,咁我煮埋野食,食埋又3點幾4點,洗埋碗有時又要洗衫或者晾衫……跟著開始煮到bb野食……所以覺得自己好失敗……

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都係咁上下,我有時都會諗,我bb都無特定時間食奶,主要睇佢訓到幾點,之後每3-4小時一次,有時出街會隔耐左,其實都無所謂啦 當然有規律係好,但無都唔係失敗啦, bb健健康康就得啦
大事化小, 小事化毛.........

洋房

kmbb519 發表於 19-10-9 21:37
我都係咁上下,我有時都會諗,我bb都無特定時間食奶,主要睇佢訓到幾點,之後每3-4小時一次,有時出街會隔 ...

諗著咁樣唔夠營養,所以想規律d,就連訓覺佢都好唔規律,一定要我餵奶先肯訓……如果我唔訓佢又跟著唔訓,個日有d事去左醫院,搵人照顧佢,佢可以捱到3點都唔訓……
同埋真係好想搵到個辦法令佢自己訓,唔洗我餵佢先識訓……

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
唔使覺得自己失敗,時間得咁多、手就得一對,好多媽媽都係咁將就下就捱過去
我有時家務無時間就唔做足、大人間唔中食下外賣、有事煮唔切就食下米糊/即食粥,盡左力就算

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
moonbabymoon 發表於 19-10-10 11:13
唔使覺得自己失敗,時間得咁多、手就得一對,好多媽媽都係咁將就下就捱過去
我有時家務無時間就唔做 ...

係囉,真係好似好難做到咁……但有d人真係好西利,點解可以咁定時……

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
其實小朋友最好真係要有返個時間表,慢慢黎啦,同埋如果出街嘅話要就番佢訓完晏覺

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

小朋友同大人一樣。
我嘅概念就係正常時間早午晚。

男爵府

2019新春慶豚圓

lovingubaby 發表於 19-10-9 18:30
覺得自己做呀媽做得好失敗,人地都定時定刻俾bb食野,有個好固定既時間表,我多數淨係晚上俾佢食一餐粥…其 ...

其實我自己嘅作息生活唔好,我搞到個仔都跟埋我,呀仔夜晚1點訓,7點會訓住飲枝奶,再繼續訓到12點,我就夜晚4點先訓,同呀仔一樣訓到12點,訓醒我會係床玩下電話,到2、3點先比午餐佢食,4點幾5點飲奶訓晏教,到夜晚9點幾10點一齊食飯
係去到歲半之後因為報咗上晝playgroup我先的起心肝提早啲瞓, 宜家bb夜晚十一點瞓覺朝頭早十點起身, 早啲食完lunch, 下晝食麵包,夜晚早啲食飯就早啲瞓
一個人湊住bb真係 忙起上嚟都食唔到嘢, 盡量好好安排時間bb喺固定時間食嘢瞓覺, 咁樣會容易啲控制時間騰出空間去做家務或者煮飯

男爵府

唔洗唔開心,慢慢黎啦,
我仔都會每日起身時間有差別,
我會自己調整,早左起身就早d食野,跟著再訓返,日日都有少少唔同
我地生活活慣仲差佢跟左我2點訓,下午2-3點先起身
你bb10個月食一餐固體都得,最好緊係兩餐啦
我記得我當時係晚餐煮粥,午餐會用蔬果溝米糊
去到一歲左右,我先煮兩餐

男爵府

10個月時我比兩餐佢,奶奶已經唔夠佢需要,所以要加固。我每日都好努力整兩餐比bb食,其他咩家務都好少做,最常係每日拖幾次地。

我好唔鐘意食公仔面,但bb加固到1歲,我食左勁多公仔面因為食外賣食到煩。

雖然我好努力煮飯比bb,又買最靚食材,但佢都厭食搞到我就黎抑鬱。

加油,其實好多媽媽情況都差唔多,唔好覺得自己失敗!努力左就得!

洋房

mcs74 發表於 19-10-14 17:23
10個月時我比兩餐佢,奶奶已經唔夠佢需要,所以要加固。我每日都好努力整兩餐比bb食,其他咩家務都好少做, ...

想唔到大家都咁辛苦

大宅

每日諗食乜都好煩 仲要每日去買餸 有左細路真係好忙

洋房

Carmen8080 發表於 19-10-14 21:44
每日諗食乜都好煩 仲要每日去買餸 有左細路真係好忙

係呀,多左個細佬,我仲要日日帶埋佢去買,唔係bb車,就用揹帶咩著佢去……真係好辛苦架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊