自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

99做乜都錯咖啦,佢做廿年ftm都比你話,
62養得起,佢個囝養得起,你可以講咩,
要人幫手湊就講到99搶黎湊咁,有本事同佢個囝講啊。

頭一兩年痴邊個唔重要,大左都唔會記得,至少呢刻99係錫個孫啊

伸利:wkm,ftm都做過

禁止訪問

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-10 11:12
回覆 Gigi1127 的帖子

HelloGigi1127, 明白媽媽要工作會比較忙, 可以把握放工/假日時間多D陪BB, 抱抱佢, ...

我有晚上哄佢時唱歌,也把握時間同佢玩、抱佢。晚上食飯bb哭時,奶奶就忍不住抱佢哄佢。笑。所以我都可能得1-2小時陪bb

男爵府

littlefunpig 發表於 19-10-10 11:33
BB幾大呀? 仲係幾個月嗎? 聽落識玩又唔似咁細
我個囡岩岩出世先係咁, 果陣我應該唔太識抱隻手又無99咁多肉, ...

你見面時間少,bb都痴你?
怎做到?

男爵府

pinkcat922 發表於 19-10-10 11:47
俾得奶奶湊,呢個係必經階段,大啲就會知爸爸媽媽先係最重要

你有經驗?可否分享下

大宅

咁好快BB就會痴番你嫁啦....佢中意99抱...者99錫佢囉...又証明99同BB有緣...
BB多個人錫...唔好咩~

大宅

Gigi1127 發表於 19-10-9 21:49
好傷心咁,返工都為俾好的生活阿女。
奶奶廿幾年無工作,做全職家庭主婦。
...

多個人錫BB,你返工都可安心。我女細個時比姐姐湊,BB完全不認自己,當左佢係媽媽,咪更傷心?
不用擔心,你可以做的是放工盡量把時間留給BB,爭取同佢沖涼,玩,睇書,暗佢訓,假期同佢周圍去,到佢識多少少野時會癡返你,大約1歲半到。做左媽媽就要心理強大一些,你面對的問題好容易就可解決到。加油(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Gigi1127 發表於 19-10-10 13:12
你見面時間少,bb都痴你?
怎做到?
我諗氣味,BB好慣我陣味, 餵人奶加成日同佢訓
我坐月後搬返屋企無BB床, 就係一齊訓..
一抱住佢佢索到我陣味就會calm down
平時教佢野, 多D 同佢笑, 一齊玩, 都係呢D
響床度有曬我地陣味, 佢特別容易訓
有時一齊響床同佢玩同佢一齊訓係最close
佢響99度都係自己訓, 係有分別既
當然仲有盡可能就親自餵食, 換片, 沖涼
食野都得, 我成日俾新野食佢試/ 佢中意既野食, BB就好痴我

我都怕自已過份縱佢, 而家被C6成日話我縱壞佢...

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Gigi1127 發表於 19-10-10 13:18
你有經驗?可否分享下

我都經歷過,完全係過來人
嗰陣我同奶奶同住,我做sales工時長,所以奶奶湊嘅時間多我好多,所以我女開始認人嗰陣夜晚扎醒會喊住搵嫲嫲,扭到嫲嫲過黎我房抱住佢先訓返,呢啲情況經常發生,嗰陣我都好傷心,到我女讀k1嗰陣就好啲,返咗學就知道爸爸媽媽先係最重要,到佢依家5年班,都要痴住我同佢訓

不過嗰陣時我奶奶有講過bb床放佢房,不過我都堅持bb一定要同我同房,朝早餐奶都一定係我搞掂,放假都一定係我湊全日,唔會全都放手等我奶奶湊,總知我係屋企一定係我湊返

放心啦!唔好太擔心,過咗呢個時間就會好好多架喇!

Hi Gigi1127, BB由嫲嫲照顧, 長時間都對住嫲嫲,習慣左嫲嫲抱法/氣味都好自然,媽媽唔好唔開心呀! 媽媽 多D同佢親密互動,係餵奶或換片時同佢多D亙動,將四周發生嘅事溫柔咁同佢講將會做嘅事, 同佢多D肌膚接觸: 溫柔地將腳仔伸直、彎曲,轉換身體姿勢等,多D同佢近距離望住佢唱兒歌,用唔同表情逗BB玩,依D都係好簡單方便嘅親子溝通方法。 BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

美好大世界2017勳章

thankyou201020 發表於 19-10-10 11:22
其實正常,哭是BB對需要的反映,但你給唔到自然會去搵給予的人,唔好一哭就給是講你是FTM就是,因為佢地有 ...

同意。已經唔多湊。仲唔寵啲。就會蝕底啦。我地做working mom俾多啲安全感佢。你會有回報的。佢大佐你想抱都未必俾你抱咁多啊!

男爵府

Mary媽咪 發表於 19-10-9 22:33
bb 好現實
邊個比佢最多時間
佢就痴邊個

我依家有同一問題
你做咗啲乜嘢細女癡返你?

珍珠宮

Gigi1127 發表於 19-10-9 21:49
好傷心咁,返工都為俾好的生活阿女。
奶奶廿幾年無工作,做全職家庭主婦。
...

好自然架wor! 唔中意未辭工好似奶奶咁做家庭主婦

男爵府

好媽媽勳章

我大仔9個月前勁痴工人姐姐,又係喊姐姐一抱就收聲,可能真係手勢問題,果時我勁唔開心。但大大下真係識分爸媽,有我就唔會痴姐姐了。
媽媽唔好太傷心,加油

男爵府

~瑤瑤~ 發表於 19-10-10 19:27
我大仔9個月前勁痴工人姐姐,又係喊姐姐一抱就收聲,可能真係手勢問題,果時我勁唔開心。但大大下真係識分 ...

多謝你,希望阿女大個些會如你所說會比較愛我啦!

男爵府

carol@@@ 發表於 19-10-10 13:48
多個人錫BB,你返工都可安心。我女細個時比姐姐湊,BB完全不認自己,當左佢係媽媽,咪更傷心?
不用擔心, ...

我剛到奶奶家,奶奶抱住bb不哭,一到我手就哭。我後來播歌給bb,佢至唔哭,我加上自己唱歌給佢聽,而家佢睡著咗了。

男爵府

Gigi1127 發表於 19-10-10 20:06
我剛到奶奶家,奶奶抱住bb不哭,一到我手就哭。我後來播歌給bb,佢至唔哭,我加上自己唱歌給佢聽,而家佢睡 ...

奶奶說:我抱佢睡左後俾你抱好唔好?
我:咁佢咪更唔慣我抱?

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

吾好傷心,証明奶奶對小朋友好好

男爵府

chanpo18 發表於 19-10-10 20:29
吾好傷心,証明奶奶對小朋友好好

我有傷心,bb會否唔鍾意我 ?

伯爵府

回覆樓主:

你會放工放假嘛,一返到屋企一定要自己揍返,放假幾倦都好都要自己揍,帶佢去吓街,佢大啲自然識分父母同嫲嫲的分別
我大仔都係嫲嫲揍,唔同住的,佢係知道架

首頁
23456...7

尾頁

跳至