自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Elaineyytang 發表於 19-10-9 23:29
回覆 daniel1314 的帖子

我囡三歲試過跌倒流左好多鼻血,依三年成日都流鼻血,睇過專科話冇事,但成日流, ...

請問搽於什麼地方

大宅

藍眼 發表於 19-10-9 23:41
請問凡士林搽喺邊?

用bb棉簽點D凡士林,搽鼻翼裡面(當然唔好吉咁入)

男爵府

回覆 藍眼 的帖子

我叫阿囡自己查,佢每晚冼乾淨隻手,然後用兩隻食指篤入盒凡士林入面,等兩隻食指都有凡士林,就將隻食指軽輕放入鼻孔打個圈,個鼻膜就有凡士林保護,冇咁易裂開流血,最好教佢自己查,一嚟等佢慣左自己查,二嚟幫佢查驚篤倒佢,佢自己會就住

大宅

blythe 發表於 19-10-10 00:24
茅根雪梨藕節湯
能涼血止血,清熱潤沛。對常流鼻血小朋友有效。

男爵府

回覆樓主:

謝謝各位寶貴意見!順便問問有冇小朋友流完鼻血,吐出嚟嘅口水都有啲血?我嗰個有時會咁,係咪關口鼻相通事?

大宅

checkcheck 發表於 19-10-9 23:54
我有一排差不多日日都流鼻血,阿媽聽親戚講燉阿膠比我食,
食第一次已經由日日流變一星期一次,食左三次之 ...

阿膠好濕熱的

大宅

coolnestea 發表於 19-10-10 07:04
謝謝各位寶貴意見!順便問問有冇小朋友流完鼻血,吐出嚟嘅口水都有啲血?我嗰個有時會咁,係咪關口鼻相通事 ...

倒流左係喉嚨就有,我細個流鼻血,係口嘔番晒出黎tim

男爵府

之前呢度有jm教豬板油煲綠豆,我仔飲左3次無再流

大宅

vanvan1999 發表於 19-10-9 23:51
用花生衣煲水飲

我細個有飲 係work的 但好苦

回覆 daniel1314 的帖子

Hello daniel1314, 明白小朋友成日流鼻血媽媽會擔心, 小朋友一般鼻膜會比較薄, 捽/挖鼻、打噴嚏、天氣乾燥等都會令佢流鼻血, 流鼻血時唔好向後仰, 避免鼻血倒流影響抖氣, 按住鼻翼止血就可以啦, 平日比小朋友飲多D水/滋潤湯水如雪梨水、蘋果水都可能有幫助架, 但如果係好耐先止到血/流鼻血次數變密, 就建議問問醫生意見會更安心呀
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

塘虱魚煲烏豆湯,覺得好有效

複式洋房

脂肪含量高 發表於 19-10-10 10:40
我細個有飲 係work的 但好苦

花生衣煲水,等無咁熱時加蜜糖飲

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我姨甥仔又係成日流鼻血,佢係鼻膜薄所以天氣乾燥,熱氣就會流,佢6299會榨蓮藕汁比佢飲。

珍珠宮

塗凡事林在鼻

男爵府

COSTA 發表於 19-10-9 23:36
我仔鼻敏感查凡士林都得咗!不過要keep住每晚查,夜晚沖涼之後我就順手幫佢查。以前每晚用口呼吸,好辛苦
...

請問查哪個位置?

公爵府

材料:塘虱魚半斤,烏豆二兩,陳皮一角。塘虱魚

魚去腸,烏豆略為炒至皮裂,三料加水,約煲一小時,吃魚豆飲湯。

此湯方有點神奇,不是任何時日食用都會有效的,只在霜降日食用才見效,即是每年只有一日機會。

霜降是農曆廿四節氣之一,定於農曆九月,日子則每年不同,西曆每年定於10月23日或24日。要查閱通勝作準。有些月曆也會有節氣資料。

就到啦。。。。希望幫到你

首頁

尾頁

跳至