0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我囝4個半月,唔肯啜奶嘴,已試過幾款奶嘴都唔要,我係埋身餵人奶,有一兩餐餵奶粉,我囝最近日頭訓好少,斷斷續續加埋訓2-3個鐘,中間一定會醒下,佢習慣邊飲奶邊訓,每次都會啜住我黎訓,一到半夜仲嚴重,一晚醒幾次,每次醒就啜10分鐘到又訓過,我明白埋身餵奶既bb係痴身d,佢長期抱住哄訓覺,而家有時連抱住都唔肯訓,喊唔停扭勁耐,我就變成安撫奶嘴,塞住佢先肯停止唔喊,佢全日訓得差 = 呀媽我都訓得差我真係無哂乎啦除左比佢啜就無哂辦法解決求大家意見解答

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
quetyemily 發表於 19-10-9 23:28
我囝4個半月,唔肯啜奶嘴,已試過幾款奶嘴都唔要,我係埋身餵人奶,有一兩餐餵奶粉,我囝最近日頭訓好少, ...
我阿囡日頭一時時, 有時瞓有時唔肯瞓不停嘈,最慘係夜晚唔肯瞓,噚日打完針返黎,夜晚不停大喊到4點幾am先肯瞓,喂完奶又不停咀欲欲,沖好奶粉食2啖就瞓,但一放落床即時醒。。。

大宅

非育兒專家但睇過唔少文章... 不幸地講,奶睡同抱睡係兩種最差既入睡方法。樓主想改可以的,google 吓「Bb作息調整」及「訓練寶寶自行入睡」,可以通過訓練改正,但眼淚一定唔會少,睇吓媽咪夠唔夠忍心...

別墅

quetyemily 發表於 19-10-9 23:28
我囝4個半月,唔肯啜奶嘴,已試過幾款奶嘴都唔要,我係埋身餵人奶,有一兩餐餵奶粉,我囝最近日頭訓好少, ...

真係要比bb習慣清醒時擺喺床仔度訓
訓著先擺落床都係唔好既習慣,但好似樓上JM講,bb眼淚一定唔會小,好睇下你同你家人狠唔狠心,否則長期落去對大家都不好,唔訓冇精神又唔長肉,加油

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊