自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大宅

Darling harbour
Blue mountain

wcpcelia    發表於 19-10-10 10:56

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

Fish market , QVB

男爵府

回覆樓主:

史蒂芬港
滑沙

珍珠宮

FaMaBB 發表於 19-10-10 00:17
Darling harbour
Blue mountain

我睇攻略都有睇到

珍珠宮

jj213 發表於 19-10-10 00:51
史蒂芬港
滑沙

滑沙好似幾特別,不過無滑板,同埋果度會唔會好遠?

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 19-10-10 00:49
Fish market , QVB

fish market d海鮮系咪好平啊?唔食生蠔既我都想買少少試下

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-10 01:08
fish market d海鮮系咪好平啊?唔食生蠔既我都想買少少試下

係新鮮嘅,抵食嘅! 如果你有時間可以join D day tour 出海食新鮮生蠔同蟹

男爵府

滑沙好似幾特別,不過無滑板,同埋果度會唔會好遠?

都几遠架
不過join day tour都ok架,一次去几個地方,可以睇埋海豚,
個度有滑板架,不用擔心

大宅

生蠔係抵食,要試scampi,d蟹龍蝦類而家我會去酒樓食,一樣係生猛但係煮得好食d。可以weenkends去 the rocks
有個market 幾得意,果邊有間食pancake嘅,同埋有間食德國嘢都多人去。bondi beach, taronga zoo, 呢d近cbd,遠少少刺激d可以試下ifly,go carting呢類活動

大宅

Fish market
Sydney Opera House
Targona Zoo
QVB

公爵府

醒目開學勳章

留毛

男爵府

如果唔怕暈浪可以出海睇鯨魚,但平時好鐘意坐船見貫風浪既我都覺得大浪但值得

子爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

悉尼大學參觀。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

順便問問, 悉尼好玩D定墨爾本好玩D呀, 如果去5-6日....

男爵府

Fish market 我上次食過生蠔有條生的蟲爬出黎

珍珠宮

ayako 發表於 19-10-10 09:40
Fish market 我上次食過生蠔有條生的蟲爬出黎

咁恐怖?

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-10 09:57
咁恐怖?

證明啲生蠔好新鮮
我覺得大蝦同生蠔新鮮好食,咁就炸熟果啲真係勁難食,又油又梅

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-10-10 09:57
咁恐怖?

其實全世界食生蠔,都有咁嘅風險,只係你見唔見到。我去Sydney fish market 買海鮮,叫佢即場煮,佢有個牌中英對照,問你想點樣煮,俾多少少錢,煮得好好。果度仲有seafood takeaway shops, 好似food court 咁,可以坐喺度食。

Sydney Opera House 必去,有guided tours (英文), 有專人講解,仲可以去平時入唔到去嘅地方參觀包睇show 及lunch。Sydney Opera House 隔離係Royal Botanic Gardens, 裏面有個位置係Mrs Macquarie’s Chair, 係打咭必到位,一張相影曬Sydney Harbour Bridge + Opera House + Sydney Harbour 最靚景。

男爵府

仲有,Sydney Observatory 喺小山坡上鳥瞰整個Sydney Harbour, 個景就係Tom Cruise 個套Mission Impossible 2 結尾個場個全Sydney 景,係另一必到打咭位。免費入場睇展覽,有收費guided tour, 如果對天文學好有興趣可以join,否則不用。

首頁

尾頁

跳至