自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日用用下自己重新開機,都唔知咩事,如果重新裝個新系統有無用?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

我以前都經常發生,只有兩個原因
1. 中毒
2. 燒左底板之類

大宅

回覆 1998Ruby1998 的帖子

燒左底板係咪要成個底板換過?貴唔貴?

大宅

姐你覺得一定同電源線沒有關係?

大宅

好似有陣時電腦同時開比較多軟件或下載比較大的電影時特別容易重新開機

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

chan1951 發表於 19-10-10 01:49

姐你覺得一定同電源線沒有關係?

除非插制鬆得好離譜,否則都冇乜機會係電源問題。玩左十幾年電腦,只係試過一次 mon 插制鬆而自動開關。未試過因電源而導致電腦自己開關。

自己拆機睇下損壞程度。換要幾多錢,呢個要睇你部腦同損壞地方。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆 chan1951 的帖子

可以用電飯煲條線換落去,睇下點咯。
如果啲電腦太久,整不如買過部。

大宅

回覆 Amy1974 的帖子

又未壞到完全用唔到,買過新的,舊的掉左佢?

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

1,太多塵,拆機箱吸塵,睇下仲有冇重開
2,火牛就快死

大宅

回覆 maywong288 的帖子

用左你第一個方法,好似幾有效,觀察多兩三日睇下點。

wcpcelia    發表於 19-10-11 10:14
maywong288    發表於 19-10-11 01:53

大宅

maywong288 發表於 19-10-10 02:10
1,太多塵,拆機箱吸塵,睇下仲有冇重開
2,火牛就快死

似1
我試過,太多塵過熱就會自己熄

子爵府

2019新春慶豚圓

我office 部電腦又係有古怪,明明按關機鍵,跟手會自動開返,叫 IT 同事嚟check, 師傅竟然話唔需要修理,因為根本唔需要關機,仲話佢屋企嗰部長年唔會關,所以唔使理,但部機冇理由關唔到機㗎?我關唔關係另一回事,但個師傅猛話唔使理就咁走咗!其實有時放長假期,都想部機唞吓啫!

別墅

chan1951 發表於 19-10-10 00:31
成日用用下自己重新開機,都唔知咩事,如果重新裝個新系統有無用?

中毒吧

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊