懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

尋日問私家產科(我係睇邱x琪醫生(emoji)(emoji))醫生,佢話私院宜家係無幾年前咁爆,可慢慢考慮邊到生。

上一胎我係法國順產嘅,住6人房,係唯獨覺得產房support 唔夠外,大致都ok.

今胎,因為我轉左工做左公務員,如果返QE生就可以住2等,但對個生產過程有啲擔心,我個人又有啲玻璃心。但今次陀BB比較多突發情況,所以返QE都係我考慮之一。

但我身邊啲朋友都話第一胎係私院生,返唔到轉頭。
我宜家考慮緊
1. 法國
2. 寶血
3. 荃灣港安

睇下再無人分享下呢4間醫院嘅生產情況。同埋如果以上3間私院順產 2019年埋單又大約幾多呢?感謝大家無私分享

大宅

MommyPanel勳章

juniusleung610 發表於 19-10-10 10:05
尋日問私家產科(我係睇邱x琪醫生(emoji)(emoji))醫生,佢話私院宜家係無幾年前咁爆,可慢慢考慮邊到生。
...

首先你要明白唔一定上到二等房的,太多公務員/家屬係QE生啦,好多人都排唔到。
同埋你試過私家,就會好大對比,返私家啦

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我覺得而家社會好亂,連醫院都立立亂,如果俾我我會揀去私家生

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-10-10 11:26
我覺得而家社會好亂,連醫院都立立亂,如果俾我我會揀去私家生

睇到屯門醫院個件事都令我對公立醫院有啲hesitation

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

juniusleung610 發表於 19-10-10 11:29
睇到屯門醫院個件事都令我對公立醫院有啲hesitation

但係如果單純嗰個case,我相信醫護嘅專業係唔會俾佢入去,我自己喺屯門醫院生嘅,我唔認為醫生會俾警察入去,啲人看圖作文

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-10-10 11:31
但係如果單純嗰個case,我相信醫護嘅專業係唔會俾佢入去,我自己喺屯門醫院生嘅,我唔認為醫生會俾警察入 ...

所以我都想睇下有無媽媽分享到個3間私院宜家嘅埋單價。

複式洋房

MS10 發表於 19-10-10 11:25
首先你要明白唔一定上到二等房的,太多公務員/家屬係QE生啦,好多人都排唔到。
同埋你試過私家,就會好大 ...

呢個我都知

別墅

你跟開嗰個醫生三間都可以掛單?

複式洋房

健康乖乖豬 發表於 19-10-10 11:53
你跟開嗰個醫生三間都可以掛單?

對已問,另外仁安同浸會都可以

子爵府

2019新春慶豚圓

除非係對錢有concern,如果唔係返私家生,服務真係無得比

洋房

我第一胎住私家, 依家陀第二胎曾因為流血入了公立大房。坦白講, 其實我覺得公立醫院也很好, 姑娘很有愛心, 而且公立鼓勵生完即刻可以同BB有親膚接觸, 私家應該沒有。公立係嘈少少, 不過如果妳可以住二等房就無問題。

複式洋房

Twobabe 發表於 19-10-10 12:38
我第一胎住私家, 依家陀第二胎曾因為流血入了公立大房。坦白講, 其實我覺得公立醫院也很好, 姑娘很有愛心, ...

你邊間呀公立

洋房

回覆 juniusleung610 的帖子

瑪麗,住了三天兩夜。我上房時因為擔心喊,推我上去產科病房個嬸嬸都拍我膊頭安慰我。只係我訓正係個nurse station前面, 晚上都有人講野,第二日姑娘主動問我要不要耳塞(我第一次住公立醫院, 唔知有耳塞供應)。

洋房

不過,如果妳想無痛分娩,可能都要去私家,因為據聞公立好少會用。

大宅

2019新春慶豚圓

放心係QE生,兩胎都係QE感覺良好,唔好同私家比較,因為真係有俾多錢同無俾多錢既分別,但QE既每一個醫護人員絕對非常非常好

複式洋房

我愛小魚仙 發表於 19-10-10 13:40
放心係QE生,兩胎都係QE感覺良好,唔好同私家比較,因為真係有俾多錢同無俾多錢既分別,但QE既每一個醫護人 ...

我都聽聞QE好專業 同埋係個qe生又包埋代謝病檢查。再者我已被列入高危呢群。。。因為bb人checking有啲問題。抽埋羊水個啲孕婦。唔知會唔會咁個care會好啲

大宅

回覆 Twobabe 的帖子

我有聽過公立好少比你用, 我係怕痛同細膽到死個類人, 如果我肯定要呢樣野, 係咪即係唔洗諗公立呢.....?

洋房

回覆 cherylloveu 的帖子

係,我有朋友以前在公立做婦產科醫生,她都係咁講。
我第一胎原本無諗住用,不過最後都頂唔順。

大宅

2019新春慶豚圓

juniusleung610 發表於 19-10-10 13:54
我都聽聞QE好專業 同埋係個qe生又包埋代謝病檢查。再者我已被列入高危呢群。。。因為bb人checking有啲問題 ...

又唔會架(emoji)(emoji)(emoji)佢地一視同仁架,開刀既媽媽第二日一落得床就要自己照顧BB,我有家人係住公務員病房的,環境真係相當好

大宅

回覆 Twobabe 的帖子

你是在公立生? 你指痛到頂唔順嗎?其實係點既痛,似唔似比人係咁用拳頭DUP頭個種痛???

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊