嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019勳章

我上星期健康院醫生話亞仔額頭有藍色胎斑 話會愈大愈淺色,但就未必退哂,但我睇左好多資料直情話唔會退,想問有冇人有以方面經驗?唔該哂大家

2019新春慶豚圓

回覆 joycehang41010 的帖子

Hi joycehang41010 ,囝囝幾大? BB可能會有唔同大小/形態/顏色胎記,通常會隨著BB長大逐漸消失,一般醫生會觀察BB臨床表現, 如認為對健康無太大影響, 大多會採用觀察方式監察住情況。明白媽媽唔想胎痣影響左囝囝友外觀,媽媽細心留意住胎痣情況(顏色/大小) 和拍照做記錄,有需要可以向皮膚科/兒科醫生咨詢,聽下會唔會有唔同建議。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

2019勳章

[email protected] 發表於 19-10-10 12:36
回覆 joycehang41010 的帖子

Hi joycehang41010 ,囝囝幾大? BB可能會有唔同大小/形態/顏色胎記,通常會 ...
唔該哂,仔仔8個半月

2019新春慶豚圓

joycehang41010 發表於 19-10-11 00:09
唔該哂,仔仔8個半月

唔好客氣 藍色胎痣一般會自動消退,通常唔構成健康風險,只係好少部份人胎痣情況會持續到大個, 有醫護人員定期監察住情況,媽媽唔好太擔心,支持您呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

2019勳章

[email protected] 發表於 19-10-11 11:06
唔好客氣 藍色胎痣一般會自動消退,通常唔構成健康風險,只係好少部份人胎痣情況會持續到大個 ...
消退就好 係塊面影響外觀,唔該哂

2019新春慶豚圓

joycehang41010 發表於 19-10-11 12:51
消退就好 係塊面影響外觀,唔該哂
加油!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我女鼻有一達,宜家五歲都仲有

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊