1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

仔仔就黎25m,俾佢玩唔同顏色既積木,佢識將同一種顏色既積木放系相同顏色既杯杯入邊,但係如果我分別攞唔同顏色既積木問佢係咩顏色,佢就亂答,答唔中,最鍾意咩顏色都答係紅色藍色。即係識顏色分類,但係唔識答中係咩顏色。點解會咁樣??我見其他同齡甚至比佢細既小朋友好多都識答顏色,好苦惱。黎緊就黎In K1喇,咁樣點In得好?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

之前其實我都好擔心,因為我個仔講嘢好差,但係當我去咗幾間唔同幼稚園嘅開放日之後,其實面試根本唔係in小朋友,其實主要睇家長,當然如果你要讀一啲好學術性嘅學校就可能會考小朋友,但係如果這些學校其實點爭都唔夠年頭出世嘅大B

大宅

2019新春慶豚圓

媽媽可能心急左d,小朋友各有興趣,各有所長,我囡囡23個半月淨係識綠色,但佢表達能力、說話能力都唔錯,我就無刻訓練佢

複式洋房

CCHINGC 發表於 19-10-10 11:40
媽媽可能心急左d,小朋友各有興趣,各有所長,我囡囡23個半月淨係識綠色,但佢表達能力、說話能力都唔錯, ...

我唸我真係心急左,佢講野、理解能力都OK,其他益智玩具都玩得幾好,就係顏色講唔中,我心態要調整番先得,感覺自己好似有D谷

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女兩歲也是差不多情況

一排十二色蠟筆,叫佢攞紅色蠟筆,都唔會次次啱

紅藍黃顏色分類也是勉強得,因為有時點氹也唔肯玩,所以都唔知系咪真的完全無問題

大宅

我仔25個月識講哂12隻色,但係其他句子唔識講
剩係識媽媽抱,爸爸俾
我都唔知點算

大宅

我個仔之前2歲幾已經識認顏色,1-50,中英都得,A-Z,但說話能力,表達能力唔得,連脾氣都好差,so far現在3歲半都唔太得,只係有改善,所以每個小朋友發展唔一樣,放鬆d

複式洋房

Chuchinghan 發表於 19-10-10 22:03
我個仔之前2歲幾已經識認顏色,1-50,中英都得,A-Z,但說話能力,表達能力唔得,連脾氣都好差,so far現在3 ...

咁睇真係每個小朋友都有各自既長處同短處wow,你仔仔嗰陣識咁多都好叻喇,睇黎我都要叫自己平常心

複式洋房

shirleyli_0513 發表於 19-10-10 17:36
我仔25個月識講哂12隻色,但係其他句子唔識講
剩係識媽媽抱,爸爸俾
我都唔知點算

唯有同佢多講,長氣D都唔怕,盡量簡短,5個字左右表達出你想講既嘢,同佢講多D短句,耐左其實佢係吸收到噶

複式洋房

janede1314 發表於 19-10-10 12:52
我女兩歲也是差不多情況

一排十二色蠟筆,叫佢攞紅色蠟筆,都唔會次次啱

可能佢唔鍾意顏色分類呢個遊戲,我就係有點擔心點解講唔啱顏色,驚仔仔有色盲

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

lynnchan 發表於 19-10-10 22:28
可能佢唔鍾意顏色分類呢個遊戲,我就係有點擔心點解講唔啱顏色,驚仔仔有色盲
...

將顏色分到類唔會色盲啦

或者你再由簡單開始,比兩件唔同顏色物件,叫佢指出邊個紅色先,指啱左再開始講得出

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
臭Patpat小B 發表於 19-10-10 11:22
之前其實我都好擔心,因為我個仔講嘢好差,但係當我去咗幾間唔同幼稚園嘅開放日之後,其實面試根本唔係in小 ...

請問要睇家長d咩呢?

複式洋房

哇!25個月仲好細,有d要三四歲先認得哂所有顏色tim,而且有d小朋友係會慢d

複式洋房

dessertwing 發表於 19-10-11 00:10
請問要睇家長d咩呢?

睇家底,睇職業

別墅

dessertwing 發表於 19-10-11 00:10
請問要睇家長d咩呢?

對學校教學理念認同,談吐,地址,職業

男爵府

2019新春慶豚圓

lynnchan 發表於 19-10-10 22:28
...

未識分啫,未必係色弱,依家擔心言之過早。
講多少少,我老公有色弱,但日常生活完全冇問題,揸車睇到紅綠燈,係分唔到深淺色,睇單一色係冇問題,而我亦唔擔心遺傳俾仔女。
而只係識分深淺色,不同色都認為係同色就係色盲,媽媽到時可以留意小朋友情況再作決定

別墅

我個仔兩歲八個月,都係一時時講得中,我覺得佢冇乜心機學顏色,對呢樣野冇乜興趣,本身都有啲擔心同心急,不過睇完其他家長分享,真係發現每個小朋友嘅長處都唔同,我小朋友表達能力已經好好,基本上乜都識講,連自己嘅感受同需要都講到,而且都好講道理,又會講啲好識關心人嘅說話,氹得老人家好開心。做家長真係要多啲睇小朋友好嘅地方,如果唔係就搞到大家都辛苦有壓力

別墅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
我女差不多23m都係最差係分顏色 有人教左我一個方法 就係唔好隻隻色都同一時間學 一星期學一隻色 呢星期學藍色就全部都藍色 下星期就轉紅色

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Yukolo0308 發表於 19-10-12 08:02
我女差不多23m都係最差係分顏色 有人教左我一個方法 就係唔好隻隻色都同一時間學 一星期學一隻色 呢星期學 ...

OK,我试试

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊