懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
第一次有BB 身邊又冇長輩比建議 咩都唔識 有D徬徨 有D咩要留意

民房

唔好食生冷野 呢點好緊要

複式洋房

回覆樓主:

唔好飲茶,如果想飲就飲綠茶。我岩岩有時,私家醫生叫我唔好食煮好左後放左4hrs既飯送。唔好食放過入雪櫃既,因為會雪櫃會有李斯特菌,軟雪糕唔食得,生野唔食得,咖啡因類唔好過量,但我就建議唔好飲,者係可樂都盡可能唔好飲,我個人介得好清
最緊要保持心境開朗,加油
記得懷孕初期買葉酸食,我食惠氏果隻,每次食一粒,一粒有哂啲維他命,醫院都係俾呢隻

洋房

abbyghelo 發表於 19-10-10 12:02
第一次有BB 身邊又冇長輩比建議 咩都唔識 有D徬徨 有D咩要留意

快d開始食葉酸
頭三個月好重要,休息多d唔好操勞
快d book定政府期,無論你去唔去政府生都要book,幫自己留個記錄
好似話頭三個月盡量唔好食豬肝/吸收太多維他命A,避免用有美白成份護膚品
準媽媽加油

民房

民房

angelchan04 發表於 19-10-10 12:59
唔好飲茶,如果想飲就飲綠茶。我岩岩有時,私家醫生叫我唔好食煮好左後放左4hrs既飯送。唔好食放過入雪櫃既 ...

琴日睇電視有中醫介紹茶 話綠茶係好涼嘅
m到都唔好飲
所以??懷孕係咪都啱飲
懷孕開頭好似唔好食咁涼ge野

複式洋房

mjbabymjbaby 發表於 19-10-10 14:40
琴日睇電視有中醫介紹茶 話綠茶係好涼嘅
m到都唔好飲
所以??懷孕係咪都啱飲

呢個係上次去美素佳兒講座個醫生講,不過我就無飲。如果你本身都唔好茶既都唔好飲

民房

有左幾week?
8weeks之後可以去照心跳拎懷孕証明

別墅

食嘢之前check 清楚係咪真係食得,涼嘢就唔好食啦

複式洋房

回覆樓主:

我嗰時醫生話食多D天然嘅嘢,食多D綠色嘅菜,有葉酸。飲食均衡健康就夠,生冷嘢唔好食,因為驚有李斯特菌,所以我嗰時淨係食熱嘅嘢,沙律都唔敢食,生果要洗淨切皮即食。維他命A不能吸收過量,會令胎兒畸形,所以少食肝臟。護膚品最好用天然,有水楊酸嘅都會令胎兒畸形。

洋房

最好係屋企休息/訓多d, 唔好拎重野,唔好食凍野~
注意糖份既野食~
另一方面就食雞旦,我未懷孕好鍾意食旦+飲鮮奶,到我有左反而唔想食,但都迫自己每日食2 隻旦+一杯奶(日本/澳洲紙包奶) ~

別墅

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
kanac9 發表於 19-10-10 16:09
有左幾week?
8weeks之後可以去照心跳拎懷孕証明

有左4周 最近成日覺得頭暈暈同好攰 係咪正常架??

別墅

休息多啲,飲多啲水瞓多啲覺,唔好睇恐怖片

民房

abbyghelo 發表於 19-10-11 12:17
有左4周 最近成日覺得頭暈暈同好攰 係咪正常架??

頭暈同疲勞係正常既,不過想佗得穩陣舒服D可以去睇中醫,我家姐生兩胎,第一胎冇睇中醫,第二胎就由備孕到岩岩有左都有睇中醫,佢話D懷孕症狀係少D

大宅

小心飲食,生嘅野千祈唔好食,雪櫃拎出黎嘅都係,怕有菌。木瓜,蕉都唔好食。

盡量多D休息,唔好拎重野同 樽底。

葉酸一定要食,如果你有食孕婦多種維他命,就未必額外補充葉酸,否則份量過多反而對胎兒唔好,深綠色蔬菜都可以補充葉酸㗎。另外,我醫生建議懷孕開始可以補充埋維他命D加鈣,對你同BB都好㗎。

加油啊

別墅

2019勳章

kanac9 發表於 19-10-11 14:16
頭暈同疲勞係正常既,不過想佗得穩陣舒服D可以去睇中醫,我家姐生兩胎,第一胎冇睇中醫,第二胎就由備孕到 ...

多謝分享 我都想調好身體 有冇邊間中醫推介??

別墅

2019勳章

mamiemily 發表於 19-10-11 17:07
小心飲食,生嘅野千祈唔好食,雪櫃拎出黎嘅都係,怕有菌。木瓜,蕉都唔好食。

盡量多D休息,唔好拎重野同 ...

多謝分享 我而家冇食維他命呀, 葉酸係咪隻隻牌子效果都一樣?

洋房

angelchan04 發表於 19-10-10 12:59
唔好飲茶,如果想飲就飲綠茶。我岩岩有時,私家醫生叫我唔好食煮好左後放左4hrs既飯送。唔好食放過入雪櫃既 ...

綠茶涼喎,唔飲得!
要飲就飲紅茶,淡d

洋房

回覆樓主:

啱啱有咗咩茶都最好唔好飲住就最好

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

綠茶涼架,最好唔好了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊