想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我33歲,去年五月自然懷孕小產刮宮,十月做胸纖維瘤手術,今年三月睇生育科仁安董醫生,發現多囊,子宮內膜有0.6cm纖維瘤,右邊卵巢有1.5cm朱古力瘤,董醫生話要把握時間快D懷孕,因為瘤一定會自然大

九月試左一個cycle排卵針,谷到卵但失敗了,董醫生叫我試多個月再決定做唔做IUI or IVF,請問各sis你地試排卵藥or 排卵針幾多個cycle先做IUI or IVF?

大宅

i tried 6 months before moving to ivf

複式洋房

SugarBoo 發表於 19-10-10 14:21
i tried 6 months before moving to ivf

So you took injection or taking pills?

大宅

回覆樓主:

睇你自己意願,幾時覺得自己適合move next step,我試左半年排卵藥,無做過iui,就跳入ivf了

複式洋房

babylover53 發表於 19-10-10 15:47
睇你自己意願,幾時覺得自己適合move next step,我試左半年排卵藥,無做過iui,就跳入ivf了
...

只係諗會唔會唔可以打太耐針(emoji)

大宅

GIY 發表於 19-10-10 16:01
只係諗會唔會唔可以打太耐針(emoji)

我當初就係自知唔想不停食排卵藥,亦無可能個個cycle打排卵針,除非你諗住繼續試自然懷孕,否則iui/ivf打既針只會更多唔會少,所以我選擇一係唔做,一做就做到盡,直接ivf

大宅

GIY 發表於 19-10-10 14:24
So you took injection or taking pills?

Tried both. 5mths pils, 1 mth injection. Pills worked better for me

複式洋房

babylover53 發表於 19-10-10 16:05
我當初就係自知唔想不停食排卵藥,亦無可能個個cycle打排卵針,除非你諗住繼續試自然懷孕,否則iui/ivf打 ...

你介唔介意透露你果時幾多歲?

複式洋房

SugarBoo 發表於 19-10-10 17:32
Tried both. 5mths pils, 1 mth injection. Pills worked better for me

Doctor suggested me to take injection coz injection won’t affect me uterus lining. It’s only my case I guess

大宅

GIY 發表於 19-10-10 12:35
我33歲,去年五月自然懷孕小產刮宮,十月做胸纖維瘤手術,今年三月睇生育科仁安董醫生,發現多囊,子宮內膜 ...

我同你個case有啲似,上年一月自然懷孕小產,今年睇仁安董醫生,六月做朱古力瘤手術,董醫生都叫我要把握時間快D懷孕,而家IVF中

複式洋房

B_Cindy2016 發表於 19-10-10 18:29
我同你個case有啲似,上年一月自然懷孕小產,今年睇仁安董醫生,六月做朱古力瘤手術,董醫生都叫我要把握 ...

你有冇試打排卵針?

大宅

GIY 發表於 19-10-10 18:38
你有冇試打排卵針?

無呀,直接開始IVF了
唔想再浪費時間

複式洋房

B_Cindy2016 發表於 19-10-10 18:42
無呀,直接開始IVF了
唔想再浪費時間

董醫生suggest?

大宅

GIY 發表於 19-10-10 17:35
Doctor suggested me to take injection coz injection won’t affect me uterus lining. It’s only my c ...

There r 2 types of pills. 1 will thin ur lining. The other won't.

I think the one that'll thin the lining is Clomid. The other one that won't should be called Letrozol. U can check n see. :)

複式洋房

SugarBoo 發表於 19-10-10 18:48
There r 2 types of pills. 1 will thin ur lining. The other won't.

I think the one that'll thin th ...

Thanks for the info :)

My doctor suggested injection, so I just followed her instruction. Maybe next time I can ask her about it

大宅

GIY 發表於 19-10-10 18:48
董醫生suggest?

係呀,佢話我AMH低左啲,所以叫我唔好再浪費時間

複式洋房

B_Cindy2016 發表於 19-10-10 19:30
係呀,佢話我AMH低左啲,所以叫我唔好再浪費時間

明白
因為我AMH正常,但排卵有障礙
Anyways, 祝好孕(emoji)

大宅

回覆 GIY 的帖子

怎樣知道排卵有障礙?

複式洋房

muumi 發表於 19-10-11 10:51
回覆 GIY 的帖子

怎樣知道排卵有障礙?

睇醫生驗血

大宅

GIY 發表於 19-10-11 10:51
睇醫生驗血

想知道驗什費項目?