0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
請問大家有冇聽過呢?

洋房

love0621 發表於 19-10-10 13:16
請問大家有冇聽過呢?

未聽過喎

洋房

見台灣有媽媽咁講。不過個個上到奶既食物都唔同,你試過對你有效就得啦

別墅

2019新春慶豚圓

但茶有咖啡因,好似唔係咁好,我如果飲咗茶,下一轉奶通常會唔要

洋房

回覆樓主:

飲左兩日,飲完第二朝係有谷奶胸帳,但奶量只係多少少,所以都係放棄喇,無理由日日都飲甘唔健康

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
台灣人有時D理論好騎呢~
不過講到底珍珠奶茶用奶精先正宗,珍珠大多加工製品,全部冇益,點解要用呢個方法增加奶量?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

珍珠奶茶 成杯都係化學野

用奶精而不是用鮮奶沖兌奶茶,是這一行業內公開的秘密。十杯鮮奶的味道,也不如一杓奶精來得香濃。這也是多數奶茶鋪使用奶精的原因。

奶精的配料表上顯示脂肪的含量高達32%。事實上,奶精的主要成分氫化植物油是一種反式脂肪酸。專家指出:每天一杯500毫升珍珠奶茶中反式脂肪酸含量已超出正常人體承受極限,飲用者易患心血管疾病。

「奶精使奶茶變得香濃源自於奶精中一種名為『植脂末』的化學物質。這種物質中含有砷(砒霜)、鉛、銅等有害物質,長期攝入,可增加患冠心病、腫瘤、哮喘等疾病的幾率,幼兒更會變得智力低下

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Carmen8080 發表於 19-10-12 21:39
珍珠奶茶 成杯都係化學野

用奶精而不是用鮮奶沖兌奶茶, ...

我之前見台灣人講果啲應該係「珍珠鮮奶茶」,同普通珍珠奶茶唔同架。不過成日飲都對健康唔好

別墅

love0621 發表於 19-10-10 18:13
飲左兩日,飲完第二朝係有谷奶胸帳,但奶量只係多少少,所以都係放棄喇,無理由日日都飲甘唔健康
...
我都飲過係會多小小, 之前啲人話759黑麥汁都有效, 我都有飲, 比珍奶好啲有谷胸感覺, 但都未至於爆奶
我自己飲魚湯, 飲好多上奶湯水都無乜奶, 好沮喪, 宜家半人奶半奶粉好驚自己頂唔順放棄人奶

別墅

Jaycebobo 發表於 19-10-11 00:55
台灣人有時D理論好騎呢~
不過講到底珍珠奶茶用奶精先正宗,珍珠大多加工製品,全部冇益,點解要用呢個方法 ...
當飲好多上奶聖品都無效時, 只可以試呢啲偏方

洋房

Cmeimei22 發表於 19-10-13 13:38
我都飲過係會多小小, 之前啲人話759黑麥汁都有效, 我都有飲, 比珍奶好啲有谷胸感覺, 但都未至於爆奶
我自己 ...

您bb 幾大呢?我每次泵最多只有30ml, 就算飲幾多湯水勤力d泵 都無幫助,過多一星期就要返工,唔想放棄泵奶,但每日要拎甘多野返工放工實在好重。

別墅

love0621 發表於 19-10-13 14:45
您bb 幾大呢?我每次泵最多只有30ml, 就算飲幾多湯水勤力d泵 都無幫助,過多一星期就要返工,唔想放棄泵奶 ...
我見到個泵機都驚。。。我b剛滿月, 之前泵2邊加埋多數2安士, 成續好先有3安, 飲咗黑麥汁,普遍有3安, 成續好就4安, 剛好夠阿b食一餐, 想買埋S字頭隻催乳片試埋

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

有聽過,但有紅茶,唔敢亂飲~

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
love0621 發表於 19-10-13 14:45
您bb 幾大呢?我每次泵最多只有30ml, 就算飲幾多湯水勤力d泵 都無幫助,過多一星期就要返工,唔想放棄泵奶 ...

阿膠墩烏雞湯補補身體呀!身體氣血兩虛造奶一樣少。

別墅

回覆樓主:

晤係卦,甘冇益

複式洋房

love0621 發表於 19-10-10 13:16
請問大家有冇聽過呢?

冇聽過,但有咖啡因,糖份熱量都好高,成日飲都對身體唔係咁好,反而飲台灣出名既老協珍滴雞精,之前有朋友提議飲魚湯,不過我又怕魚腥味

別墅

sweetwih_bb 發表於 19-10-14 11:42
冇聽過,但有咖啡因,糖份熱量都好高,成日飲都對身體唔係咁好,反而飲台灣出名既老協珍滴雞精,之前有朋 ...

飲咩上奶都唔會揀珍珠奶茶

複式洋房

發表於 前天 15:49 |顯示全部帖子
sweetyhome 發表於 19-10-14 14:38
飲咩上奶都唔會揀珍珠奶茶

我自己都鍾意飲珍珠奶茶,不過要上奶既話我會揀返d比較健康既supplement

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊