1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
帶1歲bb 去旅行有咩要注意? bb 平時要訓都會扭一餐, 有無方法令bb 街外或機上都易入睡d ?

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我女14個月時去過巴基斯坦,要轉機,大概座11個鐘。去既時候係朝早10點幾機。去到曼谷轉機時,有訓一陣午覺。中間起身的時間同佢玩,餵食野同睇YouTube. 回程係夜晚11點幾機,全程訓。去之前打了甲型肝炎針,帶野外用的濾水壺濾水,奶粉都是由香港帶過去,佢住左1個月,完全無事。希望幫到你。

男爵府

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
curr2000 發表於 19-10-10 14:23
帶1歲bb 去旅行有咩要注意? bb 平時要訓都會扭一餐, 有無方法令bb 街外或機上都易入睡d ?
...

呀仔14個月去台北,唔洗坐咁耐飛機,萬一有咩事又溝通到
帶平安藥,帶即食粥/即食餸包,記得比佢試過肯食先好帶,帶燜燒壺,每日早餐食酒店,拎定d恰雞蛋麵包比BB食,午餐晚餐就用熱水焗即食粥,係餐廳叫白飯餸比佢食,如果住d正常大酒店都大機會有奶機消毒機同bb床,睇定天氣帶多一兩套後備衫,帶bb外套,訓晏教薄被
我老公9成時間孭住bb,所以bb玩到攰就會自動訓著,另外有帶埋GB摺車去,但有d重又怕搵路抬上抬落,所以小用
記得飛機開始開飛或降落比bb飲奶,食野,飲水,bb好易耳壓唔舒服喊

如果係比bb飲用既水,奶粉熱水可以照帶上飛機,但剪刀要收係行李箱寄倉

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

謝謝你詳細的資訊, 現在搵到間有BB 床酒店, 都有GB BB 車, 但諗緊帶唔帶, BB 10kg 又未識行, 都幾重, 但又可能唔常用, 拎上拎落比較呢hea

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
其實主要都係用孭帶,帶BB車去比較麻煩啲,你又唔知嗰啲地方推唔推到

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
curr2000 發表於 19-10-10 14:23
...

你去邊度旅行呀?
我第一次同小朋友去澳門,佢嗰陣11個月,都有拎bb車,雖然朋友都話吾好拎,d路吾好推。。但最後都拎左,都好彩有拎,可能要睇小朋友同大人既狀態,嗰陣小朋友都仲要訓個長d既晏覺,佢可以喺bb車訓,大人可以坐喺餐廳抖下(emoji)同埋我地2個大人條腰都吾好,好難揹太長時間。
到16個月,我地去台北都有拎bb車,我地將一日行程分2part,如果朝早去遊樂場就拎bb車,回程bb車訓,之後返酒店,大家抖下,黃昏出去,就揹帶,甘可以行下夜市或者d小店。
所以睇下你地去邊,check下嗰度多吾多bb設施之類。
起飛時間就番佢平時訓晏覺,上機前放盡佢d電(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊