烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人教我
土尤蒸肉餅 梅菜蒸肉餅 鹹魚蒸肉餅

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

beauty_muuum 發表於 19-10-11 01:34
有沒有人教我
土尤蒸肉餅 梅菜蒸肉餅 鹹魚蒸肉餅

首先一定要手剁,之後要搞到起膠

別墅

柳飄飄 發表於 19-10-11 15:40
首先一定要手剁,之後要搞到起膠

平時買攪碎的

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

beauty_muuum 發表於 19-10-11 11:01
平時買攪碎的

攪碎咗嘅要打到有少少膠,另外要加水,唔係蒸出嚟會乾同硬,我有時加少少麥皮,令口感滑D,加馬蹄就爽口,仲有時加切碎木耳,好好食。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

大宅

beauty_muuum 發表於 19-10-12 03:01
平時買攪碎的

我都係用現成攪碎本地豬肉整,整出黎都ok. 首先加糖,生抽,油,可加麻油,攪渾之後再加生粉,不斷攪至起膠,期間會加幾次少量水,最後將豬肉撻最少五次,可以用筷子係肉餅上拮窿就蒸得。

別墅

cherry_ng_ 發表於 19-10-13 11:16
我都係用現成攪碎本地豬肉整,整出黎都ok. 首先加糖,生抽,油,可加麻油,攪渾之後再加生粉,不斷攪至起 ...

THX

子爵府

回覆樓主:

買較瘦肉碎,跟樓上加麥皮方法, 懶無打起膠, 都可以的。 調味:水, 鼓油, 糖

別墅

agee 發表於 19-10-14 14:36
買較瘦肉碎,跟樓上加麥皮方法, 懶無打起膠, 都可以的。 調味:水, 鼓油, 糖
...

Thx

公爵府

回覆樓主:

我買攪好半肥肉碎,甜梅菜用滾水浸下(無咁salt)切碎,放入肉碎中 ,加糖,油,生粉,最重要多點水,攪均就得,梅菜夠味唔洗落豉油呢d

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊