夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以樂 發表於 19-10-11 02:23
一齊超過二十年,十五年前生仔後才知他外面也有另一頭家多年,唔肯同小三分手,話要負責任(沒有小孩)又話 ...
如果無hard feeling. 就由佢,但唔好再贴錢,開始储錢

複式洋房

ccgirlcc 發表於 19-10-13 00:04
如果無hard feeling. 就由佢,但唔好再贴錢,開始储錢

老實講,以前見到佢哋D相,我會全身震晒,依家已經冇乜感覺了。
昨晚同佢的對白如下:
我: 我想簽字離婚
佢: 你又想玩咩
我 : 你冷靜啲聽我講完先,我哋所有嘢都不變,只係簽紙啫,你又可以繼續同佢一齊我不過問
佢 : 你咁做有咩意思
我 : 我但求將來落到去唔使再見到你,而你下世如果見到我 千萬不要打招呼。
佢 : 我真係咁黑你憎咩
我 : 以前係,依家但求冇關係
佢 : 你鐘意點就點
我: 一個條件 永遠不能同佢結婚,及立平安紙,所有資產全數留俾仔女
佢 : 你都好自私
我 : 我自私? 唔係呱?

複式洋房

可以樂 發表於 19-10-13 01:40
老實講,以前見到佢哋D相,我會全身震晒,依家已經冇乜感覺了。
昨晚同佢的對白如下:

佢 : 最好就唔好再攪咁多嘢,我只係想有啖安樂茶飯食下姐,佢都年紀唔細,我都有責任照顧佢㗎
我 : 你咁有責任心就唔會攪成咁,你哋嘅感情我冇興趣知,總之離緍後你繼續俾家用,你嘅錢只能留俾仔女,最多你間屋寫明像徴式收佢租金,但產權將來都係仔女的
佢 無言,也不再説了
我決定找律師攪清楚了, 多謝大家

男爵府

可以樂 發表於 19-10-13 01:50

佢 : 最好就唔好再攪咁多嘢,我只係想有啖安樂茶飯食下姐,佢都年紀唔細,我都有責任照顧佢㗎
我 : ...

恭喜樓主有勇氣走出困局!

大宅

chupachups15 發表於 19-10-13 04:38
恭喜樓主有勇氣走出困局!

好有尊嚴值得一讚保重明天會更好!

大宅

尊重你嘅決定,但只係想提醒你, 如果以立平安紙來將資產留畀你嘅仔女係冇意義嘅,因為平安紙係隨時可以改嘅!

大宅

講多一句,唔好以為保存住張平安紙就得,因為佢可以去唔同律師樓再立過一張新,以最新嗰張為最後決定的。

伯爵府

一齊超過二十年,十五年前生仔後才知他外面也有另一頭家多年,唔肯同小三分手,話要負責任(沒有小孩)又話 ...

女性要保障自己,當發現對方有第三者、對自己有暴力行為或其他不能接受嘅行為就好應該當機立斷,要斷就快斷,唔斷就只有捱,何必為一個有問題嘅男人去捱!

男爵府

可以樂 發表於 19-10-13 01:40
昨晚同佢的對白如下:

真好笑最自私果個係佢两邊拖住,講到自己好有責任心真嘔心

大宅

回覆 可以樂 的帖子

真係好賤格,我個件又係類似甘,離婚又唔肯合作,仲衰到無錢俾小朋友。我宜家都係靠自己,大家加油💪🏻。

大宅

可以樂 發表於 19-10-11 11:49
我們嘅問題,仔女及家人完全唔知,我不是為面子,而係唔想仔女有心理問題(仔有自閉傾向比較固執)老實講 ...

佢吾愛你,但愛仔女。
佢吾怕你受到傷害,但怕仔女因你要離婚令仔女受到永久傷害,佢當然更恨你,15年前你地婚姻有分歧?而當時你無即時離開。
15年都已經過埋,你小朋友讀IB第日又要出國,而你老公又比得起又願意供佢地,咁維持原狀有咩問題?定你想佢直接比舊錢你?
今時今日,大把夫婦為左家庭可以完整,都會考慮離婚以外既第三選擇,分房訓,維持家庭運作。倒轉諗,你果件有錢養細路又肯比、又無因第三者迫你走迫你簽紙,都未算賤。呢版大把C9比你更慘。

洋房

回覆樓主:

男人真賤,當佢死左

珍珠宮

王國教室勳章

你一心一意愛仔女算,呢啲人,你當佢係仔女爸爸,要佢負責任就算,你自己多為自己打算,要儲蓄下

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

離婚即使無你名資產,你都有權分佢一份架。

子爵府

可以樂 發表於 19-10-13 01:50

我 : ...

有d擔心佢將來會反口,d錢都分比個女人。
不過我都支持你,你肯下定決心離婚,係好事

大宅

D錢佢分唔分比個小三你真係控制唔到
但既然仔女開支佢肯比
你可以用仔女名義問佢要錢
開大數,有剩既存起佢
保障你自己同仔女

其實你都無感覺
不如做對假夫妻
你出去識人拍下散拖
至少係間屋兜口兜面見住
問攞錢都易d

伯爵府

想生BB熱投

放棄撫養權,再走咪得
I am Agent P

珍珠宮

貼成萬蚊?離婚吧...

大宅

回覆 可以樂 的帖子

to be fair~ 你都出去玩~

首頁

尾頁

跳至