3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

missmds 發表於 19-10-19 16:58
如果敏感可以點? 中醫得吾得?

得得地,最好睇中醫,之前中醫話阿仔燥,所以身體差,叫我煲雪梨水,又真係work喎

別墅

missmds 發表於 19-10-11 16:49
個女6歲幾,番左小學一排,老師話佢依個星期成日都流鼻水,但奇怪係屋企又冇野喎,又好精神甘。個女成日話 ...

試吓每日早餐加入牛初乳增強佢免疫力

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

可能空氣差,又轉天氣

大宅

回覆 QQQueen 的帖子

食有益食物,做下運動好重要

大宅

回覆 BojaiSis 的帖子

改善體質可能改善到鼻敏感wo

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

BojaiSis 發表於 19-10-30 00:12
咁鼻敏感呢?點解決?😂 改善體質就幫到鼻敏感嗎?

係架,太燥就要潤,太熱就要涼,太寒就要補,總之身體要平衡,而家阿仔起身都冇再狂打咳痴,但去到密封人多地方可能都會有一兩個咳痴,但係正常範圍。濕疹亦改善左,但唔係完全斷尾。傷風咳就已經好少好少,有都食一兩次成藥已經攪掂。
以前都唔信中醫咁勁,最勁係仲要唔使長睇醫生,飲雪梨水,涼茶就攪掂

禁止訪問

大宅

回覆 QQQueen 的帖子

曬太陽係好有益健康,成日匿響屋企都無地方畀佢活動

大宅

回覆 mandy952 的帖子

咁小朋友身體底子唔錯bo~

大宅

回覆 BojaiSis 的帖子

大部份都可以la

大宅

今日同朋友講起鼻敏感,佢帶左小朋友睇醫生,我都諗返自己小朋友,同埋之前有個醫生不錯的。

小朋友今年已經四歲了,已經讀K2,但是一直也未能戒片,他是一定要喺片片入邊屙屎,無論氹他還是鬧他情況也沒有改善,他就是堅持要在片片來屙屎屙尿。直至有一次經朋友介紹下去了旺角匯兒診所見醫生,也是一個普通的身體及心理檢查吧,當時見的是梁醫生,但醫生跟小寶貝都是做一些基本的身體檢查,包括看他的疫苗針卡,還有是check他的身高體重及身體其他問題,最後跟他傾談了15分鐘,我亦有提及他未能戒片的問題,他們單獨談了15分鐘我都不知道內容是什麼,但回家後,小寶貝跟我說嘗試一下不着片片去廁所,真是很amazing ! 隨後我跟梁醫生再聯絡問他跟小寶貝說了什麼,他說是病人的私隱不能透露呢! 哈哈,後來小寶貝跟我說,梁醫生知道她怕污糟所以不敢在片片以外的地方去廁所呢,經梁醫生解釋後,他明白了,就肯戒片了。

我覺得只要願意花時間跟小朋友傾談,就會唔多唔少都能對症下藥。

大宅

希望幫到各JM~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊