懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

爬文看了姐妹的SHARE 對浸會都產生左興趣
一來我考慮必須使用無痛分娩 , 這是我相當CONCERN的一件事
二來我都希望可以令自己心情輕鬆勇敢D面對生育呢件事(我是一個膽小怕痛鬼)

爬左文發現19年卻沒有太多浸會相關的信息/分享
好奇打探下有無姐妹可以SHARE下浸會既事情

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-11 17:22
爬文看了姐妹的SHARE 對浸會都產生左興趣
一來我考慮必須使用無痛分娩 , 這是我相當CONCERN的一件事
二來我 ...

我2018 喺浸會生...
打無痛順產

大宅

回覆 bi_be 的帖子

Sis有無 join package?幫你個麻醉師手勢好嗎,d人態度無話好惡?

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-12 18:07

Sis有無 join package?幫你個麻醉師手勢好嗎,d人態度無話好惡?

冇join pacakage.. 但最後醫生都要住4日3夜先出得院,所以其實join package 底啲...
麻醉師手勢好,係幫我接生的醫生搵嘅...
全部人態度都好好.. 沒有人好惡,助產護士好有經驗

大宅

我好細膽,想問多d請教下麻醉師幾時幫 Sis開始打針?直到幾時先收針?有無坊間講出唔到力生既情況?

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-13 17:27

我好細膽,想問多d請教下麻醉師幾時幫 Sis開始打針?直到幾時先收針?有無坊 ...

入左產房就打針喇... 收針就係等成枝針嘅藥打完就收針,當時都好痛,根本就唔知道佢打左幾耐...
打完針好眼訓,但我冇出唔到力嘅情況,而且仲跟醫生講不停推,到後尾少少係醫生幫手吸個bb出嚟...
我當時係第一胎,18:20左右開始喺產房,我仔20:10 就出左世喇,都算係咁... 因為我見好多媽媽話第一胎,生左好耐都生唔到,但我就冇咁嘅情況..

大宅

打完之後都仲好痛??

因為爬左好多文 , 有樣野一直唔太明

就係幾時開始打針, 我理解係你開始宮縮時 , 人係醫院 , 佢已會安排幫你打
而唔係推你入產房準備生時先打,個時好似太遲了

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-14 10:48

打完之後都仲好痛??

打完係唔痛呀,係打果時會好痛... 你果時痛緊都會唔計住幾時痛喇,仲邊有心情...
我推入產房時先打針,果時宮口開左兩度,打針都要有手術室先打到架,同埋係睇你到時手術室安排...
就算你宮縮時打,都唔代表即刻有手術室安排到俾你.. 同埋你入院生時,都要睇你咩情況下入院生,如果你穿水入,有啲情況係未必夠時間打無痛分娩針...
你想肯定啲,你問返你當日嘅安排先最準...

大宅

因為打個時宮縮緊,所以好痛><介意SHARE下最後大約幾錢埋單嗎

你個時有無學定呼吸法呀, d人話好有幫助^^

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-14 14:03

因為打個時宮縮緊,所以好痛>

埋單9萬4...
呼吸法冇學定,生bb果時跟助產士做

大宅

其實我有D緊張 , 因為見過人話第一胎新手媽媽唔識用力 / 用左無痛又會唔識生 之類 , 令我都有D擔心但睇黎你好叻同助產士好幫得手

當初你簡左照T21 定 nifty pro ?

多謝你一直陪我傾計同SHARE呀

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-14 14:21

照 T21...
太大力醫生會叫返你慢啲同細力啲.. 唔夠力佢會同你講唔夠力..
但無論你大力又好細力都好,其實你自己冇乜感覺,只係大力啲時你feel 真係好似”ng”左一下發出聲嘅推力..

大宅

你搵返自己個醫生照?
咁我都安心d, 最後D人話縫針時都好痛 ..
你個時藥效消失左未

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-15 10:14

你搵返自己個醫生照?

搵自己睇開個醫生做 t21, T21 抽血,唔係照..
逢針冇痛

大宅

i see , thanks!
尋日睇左本書, 作者縫左半個鐘 (第一次聽,好恐怖) 期間仲痛到低吟
你既姑娘好快手? 記唔記得當時藥效消失左未?

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-15 14:26

i see , thanks!

縫針醫生縫
藥力未散喇 都唔痛...
之後返病房散左藥力都冇痛

大宅

本書話係姑娘縫, 好不安唔通佢係公立?上網睇好多人縫完會痛, 又話唔一定要剪

多謝指正
甘你醫生手勢幾好, 可唔可以SHARE下叫咩名?

大宅

cherylloveu 發表於 19-10-15 17:50

本書話係姑娘縫, 好不安唔通佢係公立?上網睇好多人縫完會痛, 又話唔一定要剪:s ...

我冇剪呀...
但生時,bb出黎都會爆左少少,醫生就縫返針.. 其實我都驚出院後會傷口痛,醫生巡房時我問佢傷口大唔大,係咪縫左好多針,佢答我:傷口好細,少過2cm,放心...
醫生名唔講喇,好似版規唔可以的...
其實你應該有自己嘅婦科醫生睇緊,你陀到幾多週喇? 你驚可以產檢時問醫生多啲,佢一般會按佢經驗答你,多數婦科醫生都好細心

大宅

突然覺得生小朋友都要睇運氣 , 好似你甘搵到個手勢好又有耐性既就更重要

我黎緊會問佢邊度掛牌老毛病,就係聽到人SHARE做得好盲會想八卦下你邊個

首頁

尾頁

跳至