自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企老人家有呢個病,身體唔係話有超大問題,但情緒上好抑鬱,成日話想死,又唔食野,水都唔想飲。 可以點做?

昨天佢喺街暈左,而家佢喺醫院,其實咁可能好d,起碼有護士睇住。

象牙宮

回覆樓主:

似嚴重抑鬱

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

似抑鬱多d喎

大宅

yanyan-mummy 發表於 19-10-12 09:51
似抑鬱多d喎

抑鬱都係柏金遜症既一個症狀。
所以想問下有冇人有經驗照顧呢類病人。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrs_D 發表於 19-10-12 11:57
抑鬱都係柏金遜症既一個症狀。
所以想問下有冇人有經驗照顧呢類病人。
...

我知道,不過因人而異,我有親人都有柏金遜,不過冇抑鬱症狀

大宅

yanyan-mummy 發表於 19-10-12 11:59
我知道,不過因人而異,我有親人都有柏金遜,不過冇抑鬱症狀

咁佢會唔會食唔落野?

子爵府

mrs_D 發表於 19-10-12 12:00
咁佢會唔會食唔落野?

我老爺奶奶走前都係柏金遜症,初期食野ok, 但會越來越差,上網睇吓有d course關於照顧病患者,會有幫助

wcpcelia    發表於 19-10-12 14:24

大宅

抑鬱

侯爵府

環保接龍勳章

幾多歲? 如果年青的話, 可能會抑鬱,
因為呢個病係不治之症.
但係可以延緩衰退既.
介紹個網站你睇.
http://www.pohs.net/
有好多病患都既體會, 分享.
不是絕望的. 但係要加倍努力.
要食藥, 藥物好有效.
但不可絕對倚賴,
要動起來!

有朋友係病友, 佢苦笑...呢個病令到佢身體好似生咗銹咁.
佢要時時運動, 咁先可以繼續動.
一停下來, 就會好難再動.
總之.... 藥+運動
加油呀!

大宅

如果可以帶佢睇腦神經內科,我爸爸一樣睇王志強醫生. 佢好好,會寫紙叫你去試吓政府醫院可唔可以開佢建議嘅藥(較貴)有醫德。因為呢個症冇得醫,之後就一世食藥,食啱藥好緊要!

大宅

onlam2005 發表於 19-10-12 12:24
幾多歲? 如果年青的話, 可能會抑鬱,
因為呢個病係不治之症.
但係可以延緩衰退既.

佢係我婆婆,都80幾,身體機能變差都好正常,但唔想見到佢乜都唔食,搞到行步路都冇力結果暈左。
我其實住喺外地,但睇下有咩建議可以俾我父母,佢地要照顧佢都好辛苦

男爵府

回覆樓主:

我老公有呢個病,上月在政府初步診斷左9成係,試緊藥。他未夠50歲,脾氣是差少少,未至憂鬱,他主要震,食藥就好D,成日又無乜心機做運動。我都擔心,希望他能撐到十年,返到工。,因我自己又有乳癌,剛化療完,小朋友才高中。如果大家有多些資訊,吃藥以外,還如何可以延緩病徵呢,請留言或pm.感謝!

ongheung    發表於 19-10-12 22:00
wcpcelia    發表於 19-10-12 14:25

大宅

natnatbaby 發表於 19-10-12 12:35
我老公有呢個病,上月在政府初步診斷左9成係,試緊藥。他未夠50歲,脾氣是差少少,未至憂鬱。我都擔心,希 ...

我冇實用意見俾到你。
但你好堅強,祝福你們一家!!

琥珀宮

我老公有呢個病,上月在政府初步診斷左9成係,試緊藥。他未夠50歲,脾氣是差少少,未至憂鬱,他主要震,食 ...

男爵府

mrs_D 發表於 19-10-12 12:38
我冇實用意見俾到你。
但你好堅強,祝福你們一家!!

謝謝!我們也積極面對,希望捱過去。癌病的資料及支援比較多, 栢金遜則比較少。

象牙宮

mrs_D 發表於 19-10-12 09:21
屋企老人家有呢個病,身體唔係話有超大問題,但情緒上好抑鬱,成日話想死,又唔食野,水都唔想飲。 可以點 ...

柏金遜症,中風, 自然會想死。
活的痛苦嘛。 

因此好多病患者要看精神科。 服D開心藥。也要行為治療。心理治療。

多參加柏金遜症會,情感上支援。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

環保接龍勳章

我老公有呢個病,上月在政府初步診斷左9成係,試緊藥。他未夠50歲,脾氣是差少少,未至憂鬱,他主要震,食 ...

你睇下樓上嗰網站啦, 內地患者好多,
亦都有不少年輕患者, 佢地好有經驗, 無論藥物或心理.
我朋友差不多60歲有呢個病, 之後,
人變咗好多, 變得唔敢面對人,
好怕人地望到佢手震.
宅咗好多, 飯局都好少去.
好彩佢肯運動.
鼓勵妳老公多運動, 運動令嗰腦有安多氛亦會心情好好多.
要食藥,
雖然而家有手術係腦部按起博器.
但不是所有病都合用.
祝福妳一家

男爵府

onlam2005 發表於 19-10-12 12:59
你睇下樓上嗰網站啦, 內地患者好多,
亦都有不少年輕患者, 佢地好有經驗, 無論藥物或心理.
我朋友差不多6 ...

多謝!我的病也要運動的,我比較勤力。我同醫生講他做5分鐘就係運動左,他話男人係咁啦,寫他去物理冶療,教他做下D運。現在我要他逢星期日去公園跟人運動。我地會看上面的網,之前多看u tube &台灣網。主要冶病方法,很少真實例子。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

natnatbaby 發表於 19-10-12 13:08
多謝!我的病也要運動的,我比較勤力。我同醫生講他做5分鐘就係運動左,他話男人係咁啦,寫他去物理冶療, ...

我亞爸5十幾歲發病
後來比公司辭去 之後一直唔想見人
你一定要比信心你老公 多d出去做運動
唔好比佢宅係屋企

公爵府

你倆都要加油!

首頁

尾頁

跳至