自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

做人幾時都要居安思危,積谷防飢
如果吾係 一有咩事就手停口停
依家真係有好多人月光族 無儲蓄嗎?
下下都講手停口停 未成家時都應該有多少錢可以儲?

象牙宮

回覆樓主:

儲到至得架! 咩都貴唔係想像中咁易! 如果只靠老公搵錢更難

翡翠宮

無話可說 發表於 19-10-12 13:32

珍珠宮

回覆樓主:

道理是懂得, 不過身體太過於實際, 一有錢就想去旅行, 想買名牌袋。

以前對名牌袋都無太放在心, 但是身邊的朋友媽媽群組一身名牌出入時, 多多少少都受到影響, 點都要有名牌袋在手。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

每個人生活方式唔同,只要佢唔好月月清完,有咩事又喊曬要人幫佢就得喇

大宅

joyce121 發表於 19-10-12 13:44
有錢剩又想生返個,又變返無錢剩

生小朋友都吾係要用好多錢 當然你吾好用富豪方式去養

珍珠宮

我兩公婆有做野都儲唔到 其實一闊三大

伯爵府

回覆樓主:

我覺得單身揾萬八至二萬,扣埋家用(一星期食一至兩餐飯,給4-6000千)應該儲起六千至九千。儲五年點都有30萬。揾得越多就按返最少40%-60%嘅比例去儲錢。

有家庭同小朋友只儲到30%

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

每個人生活方式唔同

水晶宮

咁你老公最後有冇升做管理層?

象牙宮

creambb 發表於 19-10-12 13:48

排唔到資助屋要出面租屋或者供樓,真係難儲錢! 我都捱左好耐

象牙宮

love2talk 發表於 19-10-12 14:10
咁你老公最後有冇升做管理層?

名稱上係管理,係唔使成日落場揸車,但都係要揸一陣!工作時間差唔多,但人工都係咁上下! 無咩變好,係放假容易左

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我未生小朋友之前,返工係儲到一半糧架,我唔買名牌野~

大宅

APIGMA 發表於 19-10-12 14:23
我未生小朋友之前,返工係儲到一半糧架,我唔買名牌野~

我覺得每個月出糧 要儲係另一個戶口先得

子爵府

回覆樓主:

儲幾百都係儲,最重要有左個習慣先

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kammui916 發表於 19-10-12 13:11
做人幾時都要居安思危,積谷防飢
如果吾係 一有咩事就手停口停
依家真係有好多人月光族 無儲蓄嗎?

我冇儲開錢,唔係唔想儲,係百物騰貴,人工唔係高,好難儲得到錢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

creambb 發表於 19-10-12 13:48

有小朋友根本好難儲錢,小朋友一個月開支都唔少

珊瑚宮

回覆樓主:

我同事朋友個個都用名牌,網友愛閃閃,但對我真係冇影響,石頭鑽唔出血乃係箇中道理

彩鑽殿

無話可說 發表於 19-10-12 14:12
排唔到資助屋要出面租屋或者供樓,真係難儲錢! 我都捱左好耐

依家呢個時勢租私樓可唔可以叫業主減租

首頁

尾頁

跳至