6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bb8個月,日頭訓覺時間唔定,多數飲完奶玩一隔可能玩個零鐘就訓,訓就30分鐘至個零鐘都會

朋友話佢bb只會下午3點幾訓到5點幾晏就覺,其他時間唔訓,覺得我任佢訓無咩規律

請問大約幾大要幫bb tune訓晏就覺? 係咪而家餐餐都訓下唔太好?

別墅

wowobibi 發表於 19-10-12 16:59
bb8個月,日頭訓覺時間唔定,多數飲完奶玩一隔可能玩個零鐘就訓,訓就30分鐘至個零鐘都會

朋友話佢bb只會 ...

我都想知,我女依家日頭訓3次,每次半個鐘至45分鐘

子爵府

redyuen 發表於 19-10-12 20:33
我都想知,我女依家日頭訓3次,每次半個鐘至45分鐘

我bb同你女差不多,佢都係訓3次

你bb幾大呀?

複式洋房

八個月仲好細咋喎⋯⋯BB日頭好難有體力保持清醒咁耐架,兩、三個鐘已經好攰架喇。

我B七個月,四個鐘一餐,餐與餐之間小睡半至一小時,共三次,晚上長睡眠十小時。我自己覺得咁嘅睡眠習慣幾好吖,我諗住到一歲都保持咁上下習慣,到時自然就會瞓少啲。

子爵府

Lepusae 發表於 19-10-13 00:04
八個月仲好細咋喎⋯⋯BB日頭好難有體力保持清醒咁耐架,兩、三個鐘已經好攰架喇。

我B七個月,四個鐘一餐 ...

我就係唔知其他差不多年齡bb係咪都係咁,我bb夜晚都可以訓大覺約9-10小時,聽你咁講都放心小小

子爵府

我仔一直訓晏覺都係冇定時
總之晚上訓12-13個鐘,晏覺8個月時訓兩次,每次都冇話訓幾耐,好多時一個鐘都冇
依家15個月中間訓一次訓大半個鐘

大宅

wowobibi 發表於 19-10-13 00:10

我就係唔知其他差不多年齡bb係咪都係咁,我bb夜晚都可以 ...

日頭瞓幾多每個小朋友都會有少許差異,重點係「有規律」,有規律嘅作息時間對小朋友成長的確係有好處

大宅

wowobibi 發表於 19-10-13 00:10

我就係唔知其他差不多年齡bb係咪都係咁,我bb夜晚都可以 ...

我嘅天黑就訓覺啦,雖然過程成日醒下,不過12小時左右,日間可以訓三次小睡半小時一次早午中午,下午四五點可以一小時左右唔一定……bb六個几月了

子爵府

回覆樓主:

我女一歲前日頭訓2教,一歲後自己減一教,時間我慢慢調節,依家歲半尚算規律

子爵府

囡囡宜家接近2歲,印象中,14個月前多數要瞓2轉,上下午各一轉,14個月後通常只瞓下午個轉,其實慢慢規律左就可以

子爵府

Daisywong313 發表於 19-10-13 04:00
我仔一直訓晏覺都係冇定時
總之晚上訓12-13個鐘,晏覺8個月時訓兩次,每次都冇話訓幾耐,好多時一個鐘都冇
...

請問係佢自己會慢慢調節成1次嗎?

子爵府

CCHINGC 發表於 19-10-17 15:56
囡囡宜家接近2歲,印象中,14個月前多數要瞓2轉,上下午各一轉,14個月後通常只瞓下午個轉,其實慢慢規律左 ...

請問係佢自己會調節嗎?

子爵府

wowobibi 發表於 19-10-17 22:56
請問係佢自己會慢慢調節成1次嗎?

係呀,佢慢慢開始冇咁易眼訓
要玩好耐先再訓,就開始訓一次
但間唔中早左起身就要訓兩次

男爵府

其實再大d訓教時間就會有規律,我仔6-11個月日頭都要訓幾次,每次幾個字就醒,但個零鐘又扭訓,一個早上到傍晚都係咁..幾次,但到左差不多一歲,而家13.5個月就7-8點起身,差不多10點零又訓,但訓2-2.5個鐘起身就食中午飯,到下午5-6點會再訓一個鐘鬆d

洋房

回覆 wowobibi 的帖子

只要你覺得ok,timing works for your family, and baby is rested after naps, 不用擔心為bb定晏就覺時間la! Flexibility is nice

子爵府

會呀,你會發現佢會慢慢延長時間,本來醒左3個鐘之後要再瞓,之後可以加到4個鐘,甚至5個鐘,到左4、5個鐘就可以改為只瞓一次覺

禁止訪問

大宅

我覺得一歲開始先培養規律比較好啲

子爵府

珍惜眼前 發表於 19-10-18 00:23
其實再大d訓教時間就會有規律,我仔6-11個月日頭都要訓幾次,每次幾個字就醒,但個零鐘又扭訓,一個早上到 ...

謝謝你的回覆,原來大個d至慢慢會規律

子爵府

kilometers 發表於 19-10-18 01:19

只要你覺得ok,timing works for your family, and baby is rested after naps, 不 ...

謝謝你 你講得arm,我諗我太緊張la

首頁

尾頁

跳至