自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 20:48
聽完你講我都有想一想,其實有時都真係有點煩厭同覺得細佬有點慘,同時間佢地平時又係奶奶同工人湊,我同 ...

會唔會奶奶响佢面前唔知講過D乜?老人家好鐘意講你睇下細佬幾乖,其實姐姐都好乖,但佢只見到姐姐唔乖嘅時候

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

真心推介你去揾下教練式父母。。或者一本父母怎麼樣與孩子說話之類既書。。。你一定可以係當中揾到方法,突破去教子女。。

小朋友唔會突然對身邊人有恨。。係日積月累,大人不停用會增加仇恨既說話同佢溝通。。佢就會不停咁產生呢D負面情緒,產生憎恨。。所以你要先從說話方法去解決。。

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我要學,情況和你差不多

珍珠宮

回覆樓主:

我仔7 細仔3
大仔都好自我
但都無呢個情況
有日細既入了醫院
我同大既講
佢都無黎反應架

我同你一樣
大既我睇
細既工人睇
大仔間中都不滿 話我地錫細佬多d

不過有d野我會買多d俾佢
又會話得你有 因為細佬曳所以無
當然唔好俾細既知同聽到

可能佢地同姓別
會一齊玩
會好d啦

你多d讚下佢
等佢有自信應該可以改善
我大仔個人唔算負面 不過係堅自我
同埋唔理人感受的

我喊佢都唔理
反而細仔2歲時已經知要安慰我
所以好天生的

大宅

baby2012me 發表於 19-10-12 21:00
成家見佢咁樣,講嘢都好小心,有時我買嘢,奶奶都要我一定要買埋俾家姐,怕佢唔開心。
但我又唔鍾意咁,有 ...

下,咁唔得架喎
佢唔會明你點解唔買比佢架喎
咁你買野比細仔時唔會都搵下家姐有咩需要既野架咩
同埋佢來來去去都話你唔錫佢,佢曳。你點回應佢?你解答到佢心中既缺失同誤會,佢應該唔會重重覆覆咁怪責你架喎

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 19-10-12 21:06
我仔7 細仔3
大仔都好自我
但都無呢個情況

其實我買野會買俾大既多
因為佢識性
細佬仲好bb
會花多d心機俾大個個

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

baby2012me 發表於 19-10-12 21:10
第一次聽到「教練式父母」,即類似consultant?我試試研究下先
書我有不斷在看,嘗試找新方法,但每每講啲 ...

每日會唔會姐姐瞓前陪佢傾一陣計?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 20:51
但每日聽住佢講啲悔氣說話真係好傷心
「你唔鍾意我嘛,你鬧我啦,我知你唔想見到我,我咁曳」
...

聽到自己小朋友甘講好激心

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我間唔中都同大仔講,爸爸媽媽年紀大過你,應該會俾你早走,細佬同你年紀差不多,所以你地要幫大家,因為第時最親的親人就得佢地,所以佢地都明明地,嘈交都好快冇嘢。我覺得你要令大女明白,你同細仔都係佢生的,自己親細佬有咩好爭寵?

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 20:08
俾我呻下......大女7歲,小二,細仔三歲
家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

最主要妳能量不夠 ~

妳自己想一想,是否她要的,她每次會得到,妳總是退讓?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

baby2012me 發表於 19-10-12 21:15
佢係完全缺乏安全感,成日質疑自己,負面地覺得自己咩都不如人,我想真係需要大大力的鼓勵同俾啲場景佢發 ...

試下外國人咁,“date”下個小朋友,培養感情。我有3個小朋友,呢個方法for我係work。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 21:12
嗯,一樣,我喊佢都無咩反應

喊?咁軟弱~

她更會變本加厲~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

如果佢好缺乏安全感,真係建議你做ftm多啲陪伴佢。而家佢仲細,有得教,大個真係唔會聽你講。你c6話你唔返工手緊啲,但唔係等你果份糧開飯,多啲陪同一定有分別。你諗下你放工返到屋企可能已經7pm,食埋飯佢都差唔多要沖涼訓教,邊有時間溝通。有選擇就自己湊,好過將來後悔點解當初冇陪佢多啲。細佬3歲,幼稚園如果上午班,回家你都可以陪佢3-4小時,之後家姐放學回家,你再陪佢4-5小時,好過靠工人&99。呢啲時間用錢都補償唔番。

首頁

尾頁

跳至