自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Same here, 最終大仔,診斷oppositional defiant disorder 同adhd.
都努力搵緊方法幫佢

子爵府

親子王國15週年勳章

小朋友唔會無緣無故講「得啦,最乖係細佬,最曳係我」,之前一定係有人(未必係你或家人),講過一啲說話無形中另佢覺得細佬嘅出現係剝奪左家人對佢嘅愛,又或者有人(未必係你或家人)會因為細佬年紀細,好多野都鬆手,反而到家姐就緊左(例如家姐唔想食菜,細佬就懵懵懂懂有人喂就張口食,家姐就聽到人講「睇下細佬幾乖,肯食菜」/家姐寫字少少打風,細佬求其撩兩筆,就聽到「睇下細佬都識寫字,你咁大個,寫字都打風咁」)。

你要從「家姐」嘅角度睇,而唔係搵誰對誰錯(例如,家姐從細佬手上搶野,然後推跌細佬。你嘅出發點要諗:家姐本來好地地想自己一個人,細佬太痴身,過去撩佢一齊玩,家姐唔鍾意但細佬唔明,所以就推開佢)。

唔好諗「我明明已經用好多時間陪佢,細嗰個都冇點理」,小朋友根本感覺唔到呢樣野,佢只感覺到細佬妹出現就立即有大變化,尤其冇自信、敏感嘅小朋友會怕細佬遲啲爬過佢,比唔上佢。

有冇試過「分配表」同「小家務分工合作」?即係例如一日 5-7 點就係家人陪細佬一齊玩,7-9 點就係家姐嘅時間,呢段時間細佬唔可以出現,家姐鍾意談心事、玩都得,總之呢段時間屬於佢。小家務可以例如細佬食飯攞筷子畀家姐,家姐擺好啲筷子埋位,玩完遊戲大家一齊擺返好,然後大人讚佢哋。主要令家姐覺得每次細佬出現,佢都會被讚同有禮物。

另外帶家姐出去遊戲治療建立自信同安全感。同埋畀個 voice box 佢,每次佢覺得有唔公平,唔開心,大人冇聽佢意見,可以寫紙條入落個箱到,然後夜晚單獨同家姐一齊睇紙條抒發感受表達自己。最重要係唔好迫佢哋鍾意對方因為呢啲係講緣分、性格,但一定互相尊重同幫助。家姐可以選擇唔同細佬玩但唔可以動手打人,細佬要學識家姐唔係時時刻刻都想同佢一齊,要問家姐先。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 20:48
聽完你講我都有想一想,其實有時都真係有點煩厭同覺得細佬有點慘,同時間佢地平時又係奶奶同工人湊,我同 ...

會不會99重男輕女?老人家偏心係會做到出晒面,可能成日掛口唇邊話細佬又乖又聽話,家姐就應該要忍讓下,遷就個細佬之類,令到家姐一直唔開心。

我覺得要唸方法好好同個女建立番個關係,多d擁抱下,或同佢傾計,聽下佢講野,又或是比個專屬時間係你同佢兩人一齊,可以去下玩,或是食下野,做d佢想做嘅野。

因為我自己都係一仔一女,兩個相差三年。

珍珠宮

1998Ruby1998 發表於 19-10-12 21:35
小朋友唔會無緣無故講「得啦,最乖係細佬,最曳係我」,之前一定係有人(未必係你或家人),講過一啲說話無 ...

我都係7歲仔3歲女,
但我覺得女的確情緒化過仔,
同埋有一樣係我地多數會讚大個個,
例如你睇下哥哥食飯食得幾快,
哥哥好幫得手喎執哂d玩具,
妹妹都要學下啦。

其實簡單幾句小朋友已經會有成就感,
雖然我都明學業上的確會開始怒氣。
不過我覺得唔洗一人一份禮物,
我不嬲都係灌輸有需要先買,
好難做到次次都一人一份,
佢地都好明白。

伯爵府

BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-10-12 21:35
小朋友唔會無緣無故講「得啦,最乖係細佬,最曳係我」,之前一定係有人(未必係你或家人),講過一啲說話無 ...

勁,學到。不過家裡細的痴到實,無單獨2個小時給家姐怎麼辦?

子爵府

親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-10-12 21:40
勁,學到。不過家裡細的痴到實,無單獨2個小時給家姐怎麼辦?

咁星期六日?一個帶細佬出街玩,咁家姐係屋企可以有單獨時間,或者調轉。唔需要話真係 2 小時,quality 勝於 quantity
順便訓練下細佬 “獨立玩”,留啲空間俾家姐。三歲應該明白道理同指令,例如:我宜家想同家姐傾計,你可唔可以玩住先。傾完我地會黎同你一齊玩。

男爵府

baby2012me 發表於 19-10-12 20:51
但每日聽住佢講啲悔氣說話真係好傷心
「你唔鍾意我嘛,你鬧我啦,我知你唔想見到我,我咁曳」
...

喂呀,隊友黎架,我日日都聽唔少

翡翠宮

牛年勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 21:00
成家見佢咁樣,講嘢都好小心,有時我買嘢,奶奶都要我一定要買埋俾家姐,怕佢唔開心。
但我又唔鍾意咁,有 ...

我都有兩個小朋友,買野尼家野真係要盡量公平,一買買兩份,一係就唔買。
例如你話買點讀筆俾個細,都要買樣俾個女,買糖又好玩具都好,小朋友眼中唔識分平貴,只識分點解細佬有我無

翡翠宮

牛年勳章

同埋大女需要建立佢自己既社交圈子,佢學校多唔多朋友?不如約阿女朋友家長一齊出去玩,或者參加一d團隊等阿女識多d朋友,分散佢以你為重心。

大宅

熱血勳章

baby2012me 發表於 19-10-12 20:56
我都有想過,但唔知邊度有,上網搵都係心理醫生多,有無介紹?

我知東華三院啲中心有,你試吓上網check吓,佢好多區都有!

大宅

回覆樓主:

我大女6歲,細仔5歲,如果搶野會攞走大家唔俾玩,我同女講會最錫佢,佢就負責錫細佬,另外屋企唔俾講你唔食我就俾佢食果啲,但我地冇老人家所以冇教育不一既情況~
朋友屋企公公婆婆日日話大既曳,唔乖就錫哂細果啲,所以令佢好反叛~

伯爵府

BK Milk勳章

1998Ruby1998 發表於 19-10-12 21:45
咁星期六日?一個帶細佬出街玩,咁家姐係屋企可以有單獨時間,或者調轉。唔需要話真係 2 小時,quality 勝 ...

明白!謝謝你!

男爵府

減齡達人勳章

其實小朋友講得出依幾句,証明佢心入面好不安,佢好擔心自己係大人心入面真係好曳, 大人真係會唔鐘意佢。
有啲似係想用依句去「安慰」或「解釋」自己心中既失落, 有啲想係你地口中聽到「係呀, 你咁唔乖,我地唔鐘意你」,然後俾自己一個名正言順既機會去嬲你地,去做一個曳既小朋友。

其實佢講依句, 我覺得代表佢十分在意你地,想你地回應佢。 要多啲同佢打開心窗去傾計,進行有質量既談話。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你個女太叻,注定係激你氣

水晶宮

回覆 baby2012me 的帖子

會係咩原因, 咁細個已經咁負面, 聽起來好嚴重
女女細時, 主要照顧者是誰, 佢有冇D說話, 行動令女女覺得弟弟得寵?

家人有冇D咩說話令女女覺得弟弟奪去所有人對她的愛? 有冇發生左D咩事令女女咁? 弟弟出世前, 女女性格如何?

水晶宮

回覆 baby2012me 的帖子

99 有冇重男輕女? 會唔會99唔覺意將姊弟比教, 講左D好傷害既說話?

水晶宮

回覆樓主:

你將家姐同細老的家庭角色獨立左變得冇連繫,你都講左家姐你湊,細老差唔到工人湊

你要刻意仍造佢地2個的關係,上youtube有好多育兒心得分享可以參考

水晶宮

回覆 andyan324 的帖子

哥哥好幫得手喎執哂d玩具,
妹妹都要學下啦。

呢2句說話令妹妹聽起來都會唔開心, 覺得你將佢同哥哥比較

大宅

baby2012me 發表於 19-10-12 20:08
俾我呻下......大女7歲,小二,細仔三歲
家姐一向都比較有性格,凡事只會以自己為中心,同時間又好無自信好 ...

我大女都係7歲,細女就6歲,差一年,女仔係鐘意人哄同錫佢易呷醋,,以前我發現我大女會呷細妹醋時,我就會同大女講,媽咪個肚胎住你二個十個月,經過開刀流左好多血先生左你地,所以你地係媽咪呢世人最愛最愛既二個女,二個都係我寶貝,我地爸爸媽媽老左死左,呢個世界就得返妹妹係你親人,4大長老都過左身啦,所以你地要珍惜妹妹,重覆唔同時段同佢地講,佢哋就會明白,父母最錫就係佢地二個,無分多少,因為二個都係咁生,女仔係鐘意聽肉麻野,一定要父母講出口好愛佢,佢哋先會信,我唔會特別買野比佢地證明我愛佢,因為物質既快樂係短暫既

水晶宮

樓主, 你要捉緊時間處理女女的問題, 越大越難搞

1 找出原因, 是否主要照顧者偏心所致, 說話做成傷害? 如是, 要暫時隔離佢地
2 媽媽抽時間了解女女內心說話, 了解她為什麼咁諗, 解釋, 填補內心的缺失
3 建立姊弟關係十分重要. 不能只無條件滿足姐姐的要求, 既不能令佢有安全感, 更越來越橫蠻

首頁

尾頁

跳至