論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

當初睇左成3,40 個菲傭, 先揀岩。agent 錢比晒,等左5個星期,agent 打黎話個菲傭唔黎,又話搵左第二個比我差唔多嘅。

明明我揀嗰個係中東經驗,新比嗰個得菲律賓經驗,仲要40 歲! 唉... 好驚比人呃

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

千祈吾好選老菲。
玩具萬歲!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Agent比你個old bun, 牌面好差, 唔好要。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-10-12 22:00
Agent比你個old bun, 牌面好差, 唔好要。

係呀,堅持揀個岩心水(emoji)

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

carmenxng 發表於 19-10-12 22:06
係呀,堅持揀個岩心水(emoji)
來到惡過難頂過家婆。

禁止訪問

寶石宮

回覆樓主:

肉隨砧板上

翡翠宮

俾個好的你。收晒錢玩野sale羅底橙

老菲未来过香港可能蠢上加蠢
玩具萬歲!

大宅

實情發生咩事, 除了agent版本外還有其他可能,例如:
1) 菲agency將姐姐的資料發放給多間海外agent, 有其他agency看中,菲agency把工人給了關係最好的海外agency而不是你(如果小型街坊agency多有這風險);
2)agency跟工人說僱主不要了,但有其他僱主可介紹給工人(這伎倆多用在條件好的姐姐)
樓主可否直接打電話給工人問一問?
有無朋友可幫你扮新客去agency問有咩貨介紹?選擇可能不一樣.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

複式洋房

2019新春慶豚圓

carmenxng 發表於 19-10-12 20:13
當初睇左成3,40 個菲傭, 先揀岩。agent 錢比晒,等左5個星期,agent 打黎話個菲傭唔黎,又話搵左第二個比 ...

要唔要俾多次中介费

複式洋房

ConnieZhang 發表於 19-10-14 10:44
要唔要俾多次中介费

唔洗... agent 好真誠咁拍晒心口話呢個菲傭好ok, 上任顧主同呢個菲傭都比海外菲熟悉了解好多,agent又係朋友介紹,決定信多一次。

因為香港而家呢個時勢,佢都係受害者,好多海外菲甩底... 加上同新菲傭面對面interview 感覺幾好,希望順利

複式洋房

chbch 發表於 19-10-13 13:57
實情發生咩事, 除了agent版本外還有其他可能,例如:
1) 菲agency將姐姐的資料發放給多間海外agent, 有其他 ...

多謝你嘅詳細意見,我本來都諗過呢個方法,同埋打去入境處check 下上次係咪真係入左紙。

不過而家簡左第二個,就唔check 住了。 信埋呢次

複式洋房

2019新春慶豚圓

carmenxng 發表於 19-10-14 10:55
唔洗... agent 好真誠咁拍晒心口話呢個菲傭好ok, 上任顧主同呢個菲傭都比海外菲熟悉了解好多,agent又係朋 ...

我呢边中介话如果姐姐唔来我哋要俾多次钱,计平啲俾我哋。好嬲。跟住话佢哋都做咗野,唔来唔关佢哋事。

複式洋房

ConnieZhang 發表於 19-10-14 11:31

我呢边中介话如果姐姐唔来我哋要俾多次钱,计平啲俾我 ...

咁衰嘅!?打去入境處問下係咪真係有做野先...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊