心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

10月本來對我嚟講開心月份。

我及我囝囝都係同一個月生日,一個月頭一個月尾。好難等到10月,點知上星期五返工途中過馬路踩到大粒大鑼絲,即時動彈不得企係馬路中心,單腳跳返上行人路休息希望會無時,誰不知右腳面一行就勁痛最後入了急症室。

我同事好好,知道我整親專程請大假陪我去醫院,攪左半日有多。經醫院檢查及照X光,知道右腳第一隻腳趾骨裂左 。打完石膏及要學用輔助架行路。
由8點攪到下午先可以返到屋企休息。
腳意外受傷,已經令我好擔心。當時好痛好驚腳骨斷左。回家後,我老公無咩特別問候,最擔心我照顧唔到囝囝,又要照顧我及做家務

大宅

babychuc 發表於 19-10-12 22:17
10月本來對我嚟講開心月份。

我及我囝囝都係同一個月生日,一個月頭一個月尾。好難等到10月,點知上星期五 ...

這時有意無意會講一些埋怨我嘅說話,又講如果我再受傷會全家人生活有困難(因為我囝囝之前身體唔,要由我老公暫時照顧)。也會講佢辛苦要做這麽多家務,連休息及去街時間都無。慢慢我就好唔開心,點解另一半會這樣,反而同事還比他好及關心我!!我會夜欄人靜時偷偷地流眼淚。會問自己: 點解個老公咁??

所以,好想快點康。可以自由活動,同囝囝玩及照顧他(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

babychuc 發表於 19-10-12 22:24
這時有意無意會講一些埋怨我嘅說話,又講如果我再受傷會全家人生活有困難(因為我囝囝之前身體唔,要由我 ...

祝早日好返
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-10-12 23:45
祝早日好返

多謝你

大宅

來 先回想一下他的好 (一定有好的你才會嫁佢)
至於有意無意會講一些埋怨嘅說話 其實有時侯佢不知道會傷到你
有可能你也曾對佢埋怨過 也不知道傷過他
至於佢所埋怨嘅說話 你試下同佢分析一下 順便分析一下你的情況
先說同事 對你好是當然的 他不是家人 相處一定是以好的一面對對方 (當然佢人也是好的 願意幫肋你 證明你平時人品也好啊)
夫妻就是自己挑選的家人 要把想法說出來 解決他 不要怕 (除非佢家暴 有的馬上走人 )
人是相向的 有些事 其實說開了 比想的簡單
例如你當時好痛好驚腳骨斷左 想要老公關心你 可以直接說出來 (別以埋怨的方式)
例如說出你不是擔心受傷是擔心以後照顧唔到囝囝同佢 再分析現在你希望佢能做什麼
他要做什麼 你能做些什麼減輕佢加重的負擔
================================
以上是外人角度理性的分析
當事人做比我這說的難 但希望能減輕你的心情 面對老公時多個選擇
羨慕能同囝囝一個月生日十月生日同囝囝要快樂啊
用輔助架行路真的好廢力氣 祝早早康復

人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

大宅

BLACKYAN 發表於 19-10-13 03:36
至於有意無意會講一些埋怨嘅說話 其實有時侯佢不知道會傷到你 ...

多謝你分折。

另一半係自己揀,無錯。不過結婚近9年啦!我另一半對我真係不太好,經常叫我要遷就佢家人,佢家人試過講好難聽說話及打錯電話鬧我家人。但我家人不想我唔開心,無將事情講我知。

我受傷時,第一時間打比我老公,話佢知我情況及好驚但佢都無咩幫到我。我整親回家後,多次同佢講我嘅擔心及憂慮。也向他表示不好意思,腳受傷令佢家中工作量大增,及帶來佢辛苦。
每次要佢幫忙我都會用請或唔該等字眼,雖然話年婚多年,我老公係一每小器的人,我家人及大家朋友都知道。

大宅

BLACKYAN 發表於 19-10-13 03:36
至於有意無意會講一些埋怨嘅說話 其實有時侯佢不知道會傷到你 ...

我老公覺得一個人照顧囝囝辛苦,及覺得少左一個人幫佢訓練會拖慢進度。但無法我得一隻腳去支撐自己整個人其實已經辛苦,加上如另一隻腳就有事更麻煩。

我老公好愛護佢自己家人,係神聖不死侵犯。平日不可以講佢家人一句,近日佢媽媽嚟我家幫佢手,佢媽媽係一個勢利之人,咩都由佢發聲。所有好與不好都要聽及飲食,講說話話你係佢無心但你不可任何反抗及駁咀。我多年來都是這樣同佢哋相處,我老公會為佢家人開心問題大鬧我,佢哋一家因為我無家人在附近住,經常孤立我,甚至連自己另一半都咁對耐我。

總括嚟講,其實我應該習慣但也知道我老公為人,但我有時都好唔開心。

BLACKYAN    發表於 19-10-15 00:40

洋房

回覆樓主:

祝早d好返

大宅

rainbowred 發表於 19-10-13 22:50
祝早d好返

多謝

大宅

開心吸收勳章

祝你早日康復明白呢個時候係號需要關心
有咩唔開心一定要再講出來, 同朋友講或在這裡
壞心情一定要抒發出來!加油

大宅

szesees 發表於 19-10-17 17:28
壞心情一定要抒發出來 ...

好多謝你呀!(emoji)

洋房

回覆 babychuc 的帖子

祝你早日康復. 加油.

大宅

szesees 發表於 19-10-17 17:28
壞心情一定要抒發出來 ...

突然腳傷,令原來10月係開心月都變成唔開心(emoji)。

因為我及小朋友都係10月生日,一頭一尾。本來10月有好多事情安排,幫小朋友去處理,但突然腳傷令所有計劃都改變。本來已經唔開心及擔心,間中聽到令人唔舒服說話。我心想無法啦!腳傷要靠人就要受氣,但連自己另一半都有說話比自己聽真係唔知講咩!

我有時都會忍唔住講,希望自己快d好返。因為我真係唔想靠人及出入醫院連坐的士都遇到好多問題,哎!呢d算唔算歧視呀!!

真係好想自己出去行下透下氣,可惜腳傷及唔放心我年幼小朋友。

唯有在文字上呻下。希望睇到我誁嘢嘅你們,唔好介意我嘅唔開心。

子爵府

回覆樓主:

即係你左腳踩到螺絲釘?右腳又斷咗腳趾骨?

大宅

sambebe 發表於 19-10-22 13:30
即係你左腳踩到螺絲釘?右腳又斷咗腳趾骨?

不是,我右腳踩到鑼絲釘趾骨裂左。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

babychuc 發表於 19-10-12 22:24
這時有意無意會講一些埋怨我嘅說話,又講如果我再受傷會全家人生活有困難(因為我囝囝之前身體唔,要由我 ...

加油﹗

首頁

尾頁

跳至