自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我自從由生左個女就好鐘意食野
覺得食野系一種解脫,可以紓緩我心中覺得湊女生活既沈悶
我鐘意同我媽同家人四圍食,咩都圍繞住食,一個禮拜都最小食一次buffet放題 ,我覺得同佢地一齊食野好開心,我個人冇咩朋友嗜好
我唔洗番工,但我唔鐘意煮飯,成日得我同呀女兩個人食又要洗我覺得好麻煩,所以晚晚都同佢食譚仔 茶記小茶咁
我本身有抑鬱,心理學家叫我搵興趣代替食,我搵左兩年都搵唔到
下面重有(爆左字數上限)

男爵府

回覆樓主:

直到宜家肥到77kg.膝頭哥痛,心口痛,我系到諗我未生前一直都系24腰,宜家34,我望住塊鏡我系咁覺得自己好犯賤,又要食又要憎自己肥,連心理學家都搞我唔店我重可以點?
減肥知識我知亦明,營養師都join過4次,次次掉錢落海 其實我系味應該醫心理先?
好灰,有冇jm可比d意見

男爵府

公爵府

回覆樓主:

我都好鍾意食嘢,食嘢時心情係最好,尤其係最鍾意食雪糕,食雪糕對我黎講可減壓。不過我又唔會俾自己肥,就算生左小朋友都唔會變。
今餐食多左,下餐就食番小D,上餐食太多唔健康既嘢,下餐就食番健康D,做下運動,或者盡量活動多D。

男爵府

我人生最大興趣就係食

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

luvubabemiu 發表於 19-10-12 22:48
直到宜家肥到77kg.膝頭哥痛,心口痛,我系到諗我未生前一直都系24腰,宜家34,我望住塊鏡我系咁覺得自己好 ...

開始有痛症,你仲要照顧小朋友,真係要好好關注健康問題

小朋友多食譚仔茶記亦唔係好事,應要調整,會唔會係你唔慣ftm生活,繼而以食嚟舒緩? 心理醫生有冇同你分析點去搵鐘意嘅事?

男爵府

MM2H 發表於 19-10-12 23:37
開始有痛症,你仲要照顧小朋友,真係要好好關注健康問題

小朋友多食譚仔茶記亦唔係好事,應要調整,會唔 ...

系...我重要先廿幾歲重想生第2胎
心理學家話搵d世藝轉移視線同減壓 唔好將興趣同減壓都放系食物上

伯爵府

我平時一人普通日子可能食個$600dinner
最捨得食

珍珠宮

回覆樓主:

我唔太緊張食野,唔捨得洗太多錢係食嗰度,可能因為咁樣,所以一向都唔肥。

珍珠宮

暴飲暴食百害而無一利,每個人食幾多係整定!你睇下好多人瑞都係長期keep住半飽狀態就知。。。

珍珠宮

回覆樓主:

報到
不如你興趣係食之餘,
每日逼自己做下運動

wcpcelia    發表於 19-10-13 09:52

男爵府

mike89 發表於 19-10-13 00:03
報到
不如你興趣係食之餘,
每日逼自己做下運動

我有做呀 越做越膝頭痛先停左

珍珠宮

回覆樓主:

你已經陀緊第二胎

學下織野丫,織比家人同小朋友

水晶宮

食正餐食飽唔會肥

正餐不滿足先會成日諗零食、垃圾食物

呢類嘢先食肥人

所以我從來唔buy營養師嗰d清淡同減食呢種減肥方法,越減越肥就會

水晶宮

luvubabemiu 發表於 19-10-13 00:04
我有做呀 越做越膝頭痛先停左

咁重磅緊係唔可以做運動啦,好容易整傷自己

要減咗磅先可以開始做運動

男爵府

luvubabemiu 發表於 19-10-12 22:47
我自從由生左個女就好鐘意食野
覺得食野系一種解脫,可以紓緩我心中覺得湊女生活既沈悶
我鐘意同我媽同家人 ...

你應該逼自己愛上做運動先掂,第一減肥,第二可以食嘢,第三心情會好啲。

伯爵府

回覆樓主:

不如去返工,返工有寄托,唔會成日掛住食。小朋友請姐姐或家人照顧。

男爵府

培養下煮食嘅興趣,對你同小朋友都好,buffut放題嗰d慢慢減少,由一星期一次,變成一個月一次,如果你真係有決心,最好同你d家人講下,唔好成日同你出去食,要狠心一段時間,相信佢地都想你好

大宅

要認清心理學家只是輔助
食野你話係解脫 可能食嘢後升GI 有關
同食野時間可以同人有互動令你開心 呢2個先係你原因
其實肥不要緊 最重要是人開心
解決你有抑鬱才重要 環境影響你 你清楚你的生活 你要找些時間同圈子外的人有接觸
仲有發生咩問題都不要屈係心 要理智的說出來
要記得湊女生活都要有自己私人時間

希望你能健康
人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

首頁

尾頁

跳至