婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:59
其實我唔係教你去反你阿媽不過有時都要俾佢知道有啲嘢唔係佢話想點就點(都唔合理)事關我比原1 ...

子爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 09:02
所以我都覺得好奇怪,你個女都系38000,點解要黎加把咀搞我地家事而我媽又聽佢講呢下先死... 仲 ...

你阿媽都幾睇月結單唔係個個人接收到你阿媽個朋友擺到明就搞事,食花生啦根本你阿媽就睇唔起!你咪直接問你阿媽係唔係賣女睇下佢點答!

子爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 09:10
錢真系好傷感情......
我媽淨系聽佢個個朋友講......
我成日都覺得佢朋友唔系好人之前 ...

佢直情係你咪睇吓你阿媽關係係要建立

伯爵府

嫁去湖南。好勇

子爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:15
系呢我唔知香港同大陸同唔同。
咁如果系兩邊都唔擺酒既話,系咪連金同禮都唔洗回架?
定其實擺唔擺酒都好 ...

呢啲嘢係心意 其實冇規定
當年我媽咪都係一毫子都冇回
擺酒我哋自己俾錢 佢啲朋友人情佢自己袋

珍珠宮

回覆樓主:

係咪你阿媽打聽過呀?
我聽我99同D親戚都講,係大6,禮金15萬只算係一般價,如果10萬,直頭係少,99話佢會覺得好無面,正常仲要準備埋婚房(樓),尼點就係點解大6有D鄉下地方男人會娶唔到老婆,對比我地,大6娶老婆真係要準備好多錢~
唔知你未婚夫果邊咩環境啦~佢地聽到10萬,可能真係開心到乜咁,仲買大送細喎,依加開15萬,除左話你媽突然反口係唔岩,我唔覺得佢地需要企硬唔俾喎,一係知你有左,佢地有籌碼,一係驚你媽再反口又加價lo~
不過你阿媽自己又唔識諗,依加又唔係賣女,企硬都無用,傷感情呀~
在我睇,兩邊都有問題~

翡翠宮

回覆樓主:

你都有左
比吾比你都要結架啦
比我1蚊都吾比
見少D
除非你經濟吾獨立就你吾到

洋房

做個靚太 發表於 19-10-13 10:09
係咪你阿媽打聽過呀?
我聽我99同D親戚都講,係大6,禮金15萬只算係一般價,如果10萬,直頭係少,99話佢會 ...

洋房

做個靚太 發表於 19-10-13 10:09
係咪你阿媽打聽過呀?
我聽我99同D親戚都講,係大6,禮金15萬只算係一般價,如果10萬,直頭係少,99話佢會 ...

男爵府

回覆樓主:

我覺得你媽加價純粹係想為難你哋,唔係因為咩朋友所講或者自己諗諗下覺得嗌平左,根本就唔想你嫁,所以發癲

珍珠宮

Yukihuen 發表於 19-10-13 14:46
同埋娶長沙女仔其實都系10-12萬,加樓加車
你要跟大陸價,咁系咪又應該跟大陸規矩一系回禮回一半 ...

無話你阿媽岩晒~
既然你講到男家咁好,你阿媽咁貪錢咁衰,其實橫掂你都一心諗住跟未婚夫走ga啦~
何必同你阿媽多費唇舌,10萬要就要,唔要就算lo,放低10萬乜都唔再傾,乾脆D~

珍珠宮

多口講多句,見你唔止一次話自己陀女,男家都無嫌棄。。。
陀嘅係你,生嘅都係你,仔定女都係你有血有汗去生,仲要係親骨肉,你老公當係寶係應份吧,仲要感恩佢地唔怪你?
真係我太多事,總覺得唔對路~

子爵府

個肚係仔定女又係冇關係架wor

臨時加價係麻煩啲 但係嗰個係你阿媽
如果你唔想煩 不如自己出50,000就一天光晒

大宅

我會建議你同男家講,嗰五萬蚊你自己出, ,之後同你阿媽講返唔使再加價啦,再加都係你自己俾返,等你阿媽知道咁樣對個囡一啲好處都冇,如果因為少少五萬蚊嫁唔出,一定憎佢一世

子爵府

做個靚太 發表於 19-10-13 16:08
多口講多句,見你唔止一次話自己陀女,男家都無嫌棄。。。
陀嘅係你,生嘅都係你,仔定女都係你有血有汗去 ...

你唔講唔覺

你講完之後我睇多次樓主d 回覆
都真係有啲唔對路

珍珠宮

KoneyB 發表於 19-10-13 19:38
你唔講唔覺

你講完之後我睇多次樓主d 回覆

擺明就唔對路啦~不過可能當局者迷,況且樓主又已經有左,佢應該都覺得無得揀~
除非佢能夠如佢媽媽所講,有乜事大不了自己養,其實我又覺得佢阿媽都係唔想俾對方覺得,自己個女有左就非嫁不可je~
當然,如果男家同未婚夫係好嘅,亦無必要為左果5萬疊疊不休,俾著我會直接嫁就係,日後大把機會令阿媽跌眼鏡~
佢阿媽最衰係突然加價,同埋唔明白咁樣企硬會傷感情,會有反效果~

大宅

做個靚太 發表於 19-10-13 20:02

擺明就唔對路啦~不過可能當局者迷,況且樓主又已經有左 ...

我都覺得係,如果連自己都覺得重男輕女係無問題既,咁就真係講咩都無謂。

阿媽反口的確係佢唔岩,嘗試下自己搞得掂就自己比啦,始終你嫁到咁遠,香港有娘家支持係好緊要架。

大宅

講錢傷感情......正常做人呀媽都想睇到自己子女開心幸福, BB都有左啦, 點解情願個女做單親媽媽, 都唔比樓主1家3口開開心心!

男爵府

做個靚太 發表於 19-10-13 20:02

擺明就唔對路啦~不過可能當局者迷,況且樓主又已經有左 ...

好同意,其實我覺得樓主媽媽唔係存心刁難,亦唔係想要錢,只係唔想個女要賤賣

珍珠宮

GOGOASIA 發表於 19-10-14 08:52
我都覺得係,如果連自己都覺得重男輕女係無問題既,咁就真係講咩都無謂。

阿媽反口的確係佢唔岩,嘗試下 ...

咪就係lo~
阿媽先係過來人呀~

首頁

尾頁

跳至