婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

我男朋友系大陸人,我媽不嬲都睇唔起大陸人,覺得佢地人工低搵唔到錢。
我男朋友系我媽生日個陣突登黎香港請我媽食飯,比左封利是仔同送左條唔算平既手鍊我媽。
直到依加意外懷孕,男方屋企一直都對我幾好,都想我地快d結婚,都主動問禮金個d野架啦,開頭我媽話10萬港幣,男方屋企都點頭話會落黎香港食飯見面比禮金。點知我媽無啦啦話改口要15萬,連我都覺得肉孫(emoji)依加男方屋企話唔同意,一分錢都唔會比,但私底下依然好關心我(已經知bb性別)依加兩邊企到硬哂,我媽依加仲話因爲無禮金所以不註冊不跟姓,仲第時唔比我有小朋友番大陸見爸爸。

洋房

Yukihuen 發表於 19-10-13 07:27
我男朋友系大陸人,我媽不嬲都睇唔起大陸人,覺得佢地人工低搵唔到錢。
我男朋友系我媽生日個陣突登黎香港 ...

因為個陣男方話系大陸一定要擺酒,以為15萬會系香港擺埋酒。
點知我媽話15萬只系買金同回隻金介指仔比人,唔包系香港擺酒(? 以後繼續要比家用(6-7000港幣)
其實我媽真系無問題?定只系我覺得我媽太貪(emoji)?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

首先禮金同家用係冇關係
結咗婚都應該繼續俾家用

禮金方面你阿媽有冇講點解突然間加多50,000?
不過其實你阿媽唔擺酒都冇乜問題
擺酒都係新人出錢

洋房

KoneyB 發表於 19-10-13 07:38
首先禮金同家用係冇關係
結咗婚都應該繼續俾家用

加多50000系因為佢朋友話男方屋企個邊唔止比10萬咁小,所以佢說話要再加5萬。
咁查實15萬系男方要擺酒既情況下,除左買金同回禮之外,咁多純粹淨袋?

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 07:45
加多50000系因為佢朋友話男方屋企個邊唔止比10萬咁小,所以佢說話要再加5萬。
咁查實15萬系男方要擺酒既情 ...

梗係禮金基本上都係俾返女家買番啲金色比個女有啲唔買添!我媽想當初袋咗10皮野都係買咗對龍鳳額加少少家電佢自己正袋70,000 㗎

男爵府

同埋我睇你咁講即係你依家仲係住緊阿媽度啦!咁其實如果你阿媽要求加多五萬蚊都正常喎!都是坐月係咪又會喺阿媽度呢

男爵府

你有冇話返佢反口
下個朋友比5萬佢係咪又會比番50,000你先

另外你唔好理佢擺唔擺酒
禮金同擺酒都冇乜關係 因為都係新人出錢

洋房

doryi 發表於 19-10-13 07:55
同埋我睇你咁講即係你依家仲係住緊阿媽度啦!咁其實如果你阿媽要求加多五萬蚊都正常喎!都是坐月係咪又會 ...

系,因為想小朋友系香港身分證,坐完月等我同小朋友身體好d先跟男友番湖南。
但加5萬原因系 因為佢朋友話湖南禮金價唔系咁小先加,唔關我系邊到坐月事。
但好肉孫,我寧願佢一開頭講個大數,而唔系講個細數再加上去。

洋房

KoneyB 發表於 19-10-13 07:59
你有冇話返佢反口

就系反口呢下出事
我寧願佢一開始講15萬 都唔好突然加..

洋房

KoneyB 發表於 19-10-13 07:59
你有冇話返佢反口

系呢我唔知香港同大陸同唔同。
咁如果系兩邊都唔擺酒既話,系咪連金同禮都唔洗回架?
定其實擺唔擺酒都好,我媽都可以唔回禮唔買金淨袋15萬?

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:01
就系反口呢下出事
我寧願佢一開始講15萬 都唔好突然加..

不如你試吓兩邊傾啦(係你阿媽嗰邊就話佢臨時+50,000睇下可唔可以收順啲,跟住又同你男朋友講話因為坐月會食好多補品所以阿媽想加多少少)

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:15
系呢我唔知香港同大陸同唔同。
咁如果系兩邊都唔擺酒既話,系咪連金同禮都唔洗回架?
定其實擺唔擺酒都好 ...

所謂回禮金,其實都唔係好多. 真係好睇個人我記得想當初我老公係買一椰子啊嗰啲呀禮過嚟我屋企順便比禮金我阿媽即時回咗$500

洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:24
不如你試吓兩邊傾啦(係你阿媽嗰邊就話佢臨時+50,000睇下可唔可以收順啲,跟住又同你男朋友講話因為坐月會 ...

我系我媽呢邊落哂咀頭,哄女咁哄,但唔知佢個個咩朋友,話我未嫁就幫住男方屋企,仲話分期都唔得,要一次過15萬港幣。但佢呢個朋友個女又系先懷孕後結婚,都系38888點左頭..唔知點解黎咁樣搞我
我媽依加講到對方唔肯比禮金既,就叫我單親拎綜援自己養...
夾系中間做磨心 頭都疼

洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:27
所謂回禮金,其實都唔係好多. 真係好睇個人我記得想當初我老公係買一椰子啊嗰啲呀禮過嚟我屋企順 ...

咁真系兩地超級唔同。如果大陸既話一系回一半,一系就直頭剩低既比首期,一系就用黎擺酒

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:35
哦咁真系兩地超級唔同。如果大陸既話一系回一半,一系就直頭剩低既比首期,一系就用黎擺酒:surp ...

咁你本身香港人嚟㗎嘛咁當然要入鄉隨俗啦同你老公講

洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:27
所謂回禮金,其實都唔係好多. 真係好睇個人我記得想當初我老公係買一椰子啊嗰啲呀禮過嚟我屋企順 ...

其實好彩既系,男朋友唔介意我媽個堆無理要求,唔比番大陸見爸爸呀,唔比註冊,唔比小朋友跟佢姓,仲願意繼續負責任之餘,仲要同我講:你比你媽咪發洩下當下下火,第時有錢就無事架啦
仲要前排我daddy要做手術,要3萬。咁我不嬲都有幫屋企兩隻貓儲錢諗住拎比我老豆做手術,點知比我媽攬實d錢唔放,我男朋友知道左之後直送問我幾時要錢,佢拎黎香港比我
然後我就更加覺得我媽太過份...更覺得對男友太唔公平,仲好委屈佢

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:33
我系我媽呢邊落哂咀頭,哄女咁哄,但唔知佢個個咩朋友,話我未嫁就幫住男方屋企,仲話分期都唔得,要一次 ...

如果係咁樣我會直接同阿媽講佢個女都係收38,000點解我老公要比150,000!你同佢講咁樣好破壞兩家嘅關係同埋你日後會好難做人同埋明明個BB出世可以開開心心有個幸福家庭點可以因為佢個人嘅意願變咗單親

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:48
其實好彩既系,男朋友唔介意我媽個堆無理要求,唔比番大陸見爸爸呀,唔比註冊,唔比小朋友跟佢姓,仲願意 ...

如果係咁樣嘅話我會直接同佢講!佢唔願意都冇辦法

男爵府

Yukihuen 發表於 19-10-13 08:48
其實好彩既系,男朋友唔介意我媽個堆無理要求,唔比番大陸見爸爸呀,唔比註冊,唔比小朋友跟佢姓,仲願意 ...

其實我唔係教你去反你阿媽不過有時都要俾佢知道有啲嘢唔係佢話想點就點(都唔合理)事關我比原10萬蚊禮金之後我阿媽都不斷問我錢!我結果都俾咗一筆錢佢
以後不相往來

洋房

doryi 發表於 19-10-13 08:53
如果係咁樣我會直接同阿媽講佢個女都係收38,000點解我老公要比150,000!你同佢講咁樣好破壞兩家嘅關係同埋 ...

所以我都覺得好奇怪,你個女都系38000,點解要黎加把咀搞我地家事而我媽又聽佢講呢下先死... 仲要你知大陸系重男輕女,人地男方知道系女仔後當初都肯點頭,仲話女好過仔..點知就系咁樣加多50000依加搞到兩家關係差哂 依加我地唯有系一邊養小朋友再一邊儲錢一齊夾比我媽。不過對我黎講又系有難道,我媽直到依加都一定要睇我月結單
因為呢個男仔真系幾好,大陸人工低就真系低d,但系大陸夠食夠住夠著,同埋本身佢系大陸有樓有車。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊