親子旅遊

跳至
[韓國] Delete

首頁

尾頁

大宅

Delete

別墅

WaiKwanWong 發表於 19-10-13 12:24
衣服几套?煲热水壶要带吗?会唔会用酒店点水煲水同用酒店煲水壶?bb需要证件吗?bb食粥应该去边度可以买? ...

我女歲半時我都帶過佢去首爾。
最最最重要係帶平安藥同探熱器。
下個月先去,天氣開始凍。一定要帶保暖嘅衫。
BB出國當然要證件。
BB帶幾多套衫視乎你去幾多日?
例如去五日,我會帶六七套替換。
我都係用酒店電水壺煲水
如果你係緊張媽媽,怕污糟,可以自備。
如果你B飲奶粉,就要帶奶樽,清潔液等等。
我女果陣跟我地食,我地食乜佢食乜。
當然係唔辣嘅嘢。
或便利店會有叮叮南瓜粥紅豆粥。
不過係甜粥,我女完全唔食。

男爵府

妳下個月出發,現在才問BB要不要証件?未做的話,第一時間去做証件先,之後才想細節事

wcpcelia    發表於 19-10-14 12:14
WaiKwanWong 發表於 19-10-13 12:24
衣服几套?煲热水壶要带吗?会唔会用酒店点水煲水同用酒店煲水壶?bb需要证件吗?bb食粥应该去边度可以买? ...

Hello WaiKwanWong,建議BB的奶粉、尿片、奶樽、藥物、衣物等用品最好帶多一份,萬一遇到飛機延誤,媽媽就需要用到額外的BB用品了。在香港出境,已預先包裝的嬰兒奶及嬰兒食品等不受隨身行李液體限制,只要載於容量100 毫升的容器內就OK,檢查行李時向海關人員表示有BB同行就可以了。至於韓國出境的相關規定,媽媽可向該航空公司查詢定。歲半BB應該以一日3餐固體為主,食物要均衡及多元化。如在酒店食早餐,一般都有烚蛋、白粥、麵包,呢D比較適合BB的清淡食物。除左粥仔之外,BB仲有冇食其他固體? 有冇對D咩食物敏感?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。
herman-mame 發表於 19-10-13 17:47
妳下個月出發,現在才問BB要不要証件?未做的話,第一時間去做証件先,之後才想細節事
...

Hello herman-mame,正如你所講,BB出境必須有護照的。BB申請特區護照時,必須同時申請香港永久居民身分證,申請程序需時14個工作天,家長要預留足夠時間!旅行時帶備護照及身份證之外,最好帶定出世紙會較穩陣。出發前,同旅行社或航空公司表明會帶BB同行,航空公司會盡量提供合適座位、嬰兒食品,甚至可以安排嬰兒床,讓爸媽BB搭飛機更輕鬆!建議媽媽自己帶埋孭帶穩定BB,亦帶埋有BB熟悉的氣味的公仔/枕頭仔,有助BB快點入睡「不扭計」。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-10-15 10:16
Hello WaiKwanWong,建議BB的奶粉、尿片、奶樽、藥物、衣物等用品最好帶多一份,萬一遇到飛機延誤,媽媽就 ...

暫時沒發現,麵條好少煮比她食,所以唔知食唔食!

大宅

herman-mame 發表於 19-10-13 17:47
...

bb辦護照應該去邊度可以辦?

大宅

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-10-15 10:30
Hello herman-mame,正如你所講,BB出境必須有護照的。BB申請特區護照時,必須同時申請香港永久居民身分證 ...

辦護照去邊度可以辦?

男爵府

WaiKwanWong 發表於 19-10-23 16:13
辦護照去邊度可以辦?

人民入境事務處
WaiKwanWong 發表於 19-10-23 16:13
辦護照去邊度可以辦?

Hello WaiKwanWong,媽媽你可以參考以下香港入境事務處網頁,建議媽媽去辦理手續之前,可以先致電 2598 0888預約,或者網上 www.gov.hk/tdbooking 預約,咁就可減省輪候的時間。

https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html#firstTab
WaiKwanWong 發表於 19-10-17 23:02
暫時沒發現,麵條好少煮比她食,所以唔知食唔食!

依家BB食幾多餐固體、幾多餐奶? 佢食到咩固體食物?

首頁

尾頁

跳至