自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老公話佢身邊d朋友個個仔女都自動自覺喎,即係話我d小朋友先咁懶

珍珠宮

2019新春慶豚圓 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小朋友會,因為做完,就可以有free time..我大仔會喺lunch time完左都做下功課,想爭取時間放學回家可抖下

水晶宮

2019新春慶豚圓

會呀
在學校有功課堂時已經會開始做
其實佢D 同學都會咁做,快快脆做完先有得玩,生性既小朋友會識諗。

另外,「做功課」係一種培養
由K開始,番到屋企第一件事沖涼,跟住做功課,並不是睇電視,久而久之,會成習慣。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

唔會,放學回來要玩一陣,睇一陣電視先做

男爵府

2019新春慶豚圓

WinnieJason 發表於 19-10-13 14:13
老公話佢身邊d朋友個個仔女都自動自覺喎,即係話我d小朋友先咁懶

剛剛開始唔會,由k1下學期開始訓練,一年多就自動波。 比D時間耐心去幫佢

wcpcelia    發表於 19-10-14 10:59

男爵府

係習慣
習慣之後就可以
再不斷灌輸快做完可以玩,睇電視
咁就可以加速完成功課

大宅

2019勳章

回覆樓主:

會 。佢啱k1想形成良好習慣
我又驚自己唔記得叫佢做 早d搞掂唔駛記住

大宅

WinnieJason 發表於 19-10-13 14:13

我諗個個小朋友性格唔同,我大嘅會第一時間做完功課先做其他嘢,細嘅會畫畫玩下先做。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

小學時唔會
自從升左b1中學之後就會

複式洋房

做功課就會
溫書就未必了
慢慢來
我女才一年級

大宅

2019新春慶豚圓

你拎返人地啲好老公黎比較嘛,唔明做咩要比較

琥珀宮

回覆樓主:

一個會一個吾會

男爵府

會,放學回家食生果沖涼後會自動做功課

侯爵府

回覆樓主:

我仔會,但係我亦知道唔少細路唔會主動做功課。
小朋友個個都唔同

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我對仔女會,放學做功課温好書,等我收工檢查同默書。
10點半一定上床瞓覺,所以佢哋會爭取時間,自己攪掂晒先,務求多D時間玩同睇電視。

侯爵府

2019新春慶豚圓

慣左返屋企先睇半小時電視先開始做功課。

無論佢幾晏返都會咁做,我都由佢⋯始終宜家小學生實在太忙,中間抖下氣都要既。

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

會自動自覺做功課,知道有默書、評估都會自己溫。
但始終都要督吓,因為佢哋真係以為自己識哂,但其實唔係。
至於課後重溫呢樣嘢就仲未培養到,仍要加把勁

大宅

k3大女唔會,返黎話要抖下先,k1細女會自動自覺做。大既好難教 出盡辦法任何野都係踢一踢郁一郁做功課要我坐側邊望到實先做得快,但都唔專心 速下呢樣整下嗰樣,有無人可以教我點做

珍珠宮

2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

由K開始係咁,放學回家食完野就開始做功課,做完/温完(如有默書)就自由時間。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

幼稚園開始已經係一放學就做功課。
上到小學會趁小息轉堂食飽飯係學校做同温默書,7點前一定攪掂晒功課同沖好涼。
有時夜晚會幫佢睇下温默書,9:30 上床瞓。
上到中學我唔理啦,幾點做好都唔理,唔好俾老師話欠交就做,温習呢啲自己諗啦。中二女,中五仔,10點前瞓。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊