自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

做功課會

我set 左時間

除特別情況,過左6:30 做唔晒都唔準再做

默書佢都係自己錄音默,有時自動有時要我提

溫習就唔會自動

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

臨考試會

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

個個小朋友都唔同,冇得咁比,正如你都唔會攞自己老公同人地老公比(不過呢個係令佢唔再比較人地仔女嘅方法 )。

自動自覺做功課嘅都多,唔少都怕欠交/畀老師鬧或罰。測考都自動嘅就少啲,有得輕鬆邊個想溫書,尤其佢唔係自願返學,甚至唔係佢自己揀呢間學校。然後再溫得熟可以攞 9 字嘅更少,好多野小朋友都識,但炒埋一碟要寫答案就失分。好多都需要人再督一督。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

回覆 chansiuho 的帖子

呢招用過黎對付專注力不足/ ADHD 嘅小朋友,幾有效,就係臨返學前先做功課。大前提係小朋友要怕欠交怕老師鬧。返學出門口有「實際時限」,迫到最後關頭,幾唔想做都要 hur hur 聲做完。有部份小朋友雖然用 timer 但直到一日下午/夜晚流流長,慢慢搞都未遲。
可以 set 死時間,例如 9 點上床訓,娛樂時間係 7-9 點,係咁多就咁多,如果做功課同溫書慢,就從娛樂時間到扣,9 點就算未完成都要訓覺冇得傾。唔想「冇功課交/溫唔熟」的話,可以叫媽媽明日早啲叫醒佢做,但唔會畀佢拖。女仔通常都怕呢啲,家長肯狠心做第一次之後,10 個有 8 個都唔會再犯。

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

自動自覺既意思係一放學𡰗即刻做功課, 定係抖一陣後自己去做功課?

我大仔讀中一, 返屋企後抖一個鐘左右後會自己去做功課.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔由小學到現在中一,已經習慣咗放學返嚟第一時間沖涼
之後食少少零食睇半個鐘電視跟住就開始做功課同溫習,有時佢自己響學校有時間都會做啲功課,因為佢明白啲時間始終都係佢自己,佢唔做晒做得慢就冇得打機
如功課做唔晒欠交
小測默書唔合格佢就知死梗

所以我見佢都緊張自己功課
做得好唔好唔重要最緊要有做
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

返全日,點都會累掛.

回家後先休息一陣(食野十睇陣書),才做功課.

我地少功課,好快做完.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做功課會,溫書就 我由佢成績係佢既,衰左返黎唔好嘈 做晒功課就係自由時間做乜都得,而家小5基本上一小時內就做晒 好多時會係學校做左d先返黎
感激遇上你~

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

當然唔會。唔叫都唔願郁,肯做都hea做hea溫
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

WinnieJason 發表於 19-10-13 14:13
老公話佢身邊d朋友個個仔女都自動自覺喎,即係話我d小朋友先咁懶

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊