自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章 畀面勳章

迷你人 發表於 19-10-14 00:03
仲要又話美國、英國、新加坡、內地都有Top校收,但都唔讀要讀香港的,真係尖子!
所以咪要留港
...

我反而覺得佢個仔考海外大學只不過想一顯自己實力,事實上大學科系如醫學及法律系,讀港大一定啱,只係誰都估唔到事情會發展到今天咁嘅局面啫⋯⋯(利申我唔識個位jm)

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 BK Milk勳章

ysiadchu 發表於 19-10-13 23:38
清華北大收香港人好鬆手喎,dse全4就入得

Really?那我情願個女讀清華北大好過,至少有認真讀書的環境

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

迷你人 發表於 19-10-13 23:21
唔...Lee度...人地講完就自己分析下
考到咁多間又話唔讀,咁考黎做咩?到最後仲話要留響香港讀, ...

嗰位阿太吹得咁大,仲有人信佢
睇佢講讀金融系香港讀最好就知乜料啦

大宅

Ashleycorina 發表於 19-10-13 21:12
呢樣真,我以前做過外國同香港大公司,試過香港請個HKU畢業,成績超好,佢已好勤力學但佢英文同普通話發音 ...

其實我真係諗唔明點解而家啲大學生英文會咁差,正常呢代父母從幼稚園已經會開始培養,實在諗唔通

男爵府

emt1314 發表於 19-10-13 18:11
無錢邉樹都走唔到

唯有求上天打救, 免香港人於危難, 解除香港之困境. ...

Same 太愛香港

子爵府

好媽媽勳章

A_lcy 發表於 19-10-14 04:22

咪係,去下中環ibank睇下班analyst係乜嘢大學畢業。大部分都係外國top school.....過去廿年,好多仲要係外國top school的海歸⋯⋯

如果個仔真的入到個d top school而選擇留在港讀金融,遲些應該會後悔!

珍珠宮

donald63 發表於 19-10-13 23:47
回覆 KK20010609 的帖子

想借問大學入面會否因不同政見而杯葛人, 或迫人遊行, 或遭受恐嚇及破壞不同政見學 ...

我知中學己經有,我諗大學一定有

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ivyscyip 發表於 19-10-13 20:58
咪係,去下中環ibank睇下班analyst係乜嘢大學畢業。大部分都係外國top school.....過去廿年,好多仲要係外 ...

其實眼界都已經唔同

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

迷你人 發表於 19-10-13 16:03
仲要又話美國、英國、新加坡、內地都有Top校收,但都唔讀要讀香港的,真係尖子!
所以咪要留港
...

真係尖子,有船供佢去讀啦

大宅

回覆樓主:

英美嗰幾間已經唔係世界一流大學,係世界頂級大學,是但一間收仆都仆倒去,加埋亞洲最top嗰幾間,有乜可能會揀HKU,完全唔同level,即係男/女拔/聖保羅男女收咗唔讀,走去揀地區寶校讀,不過人哋咁講大家咁聽

大宅

KK20010609 發表於 19-10-13 18:10
我仔原本已經有: 英國oxford, Imperial,美國yale,星加坡 NUS, 中國清華, 外國大學收, 但最後決定留在 ...

你個仔好叻,有乜嘢心得?

男爵府

2019新春慶豚圓

KK20010609 發表於 19-10-13 18:17
香港大學, 中文大學, 科技大學, 唔好因為一時政見,立場, 而損失了自己多一個選擇。

我仔從不參與, ...

絕對認同
呢幾個月來,我細佬一路都無參與任何政治活動,只係想完成最後一年嘅課程。

別墅

香港大學, 中文大學, 科技大學, 唔好因為一時政見,立場, 而損失了自己多一個選擇。

我仔從不參與, ...

最慘比豬一樣校友拖累

水晶宮

小ice 發表於 19-10-13 18:05
只睇到不斷升級,治安越來越不穩,你哋有咩最壞打算?繼續留港? 返大陸? 返外國?
...

已經有朋友打算移民

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

小ice 發表於 19-10-13 18:12
香港大學? 個名臭晒 如換係我仔一定唔會留港讀大學,香港大學太恐怖了,玩政治都無法專心讀書 ,你想 ...

都唔夠中大垃圾~

-
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

我仔從不參與, ...

子爵府

Ashleycorina 發表於 19-10-14 00:19
一個year 2 一個year 4

你有3個小朋友?之前見你講有一個讀 local school

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢度大把人亂up 24,上網吹水打幾隻字啫,又唔駛拎證明

公爵府

是!Oxford收了也不讀!

公爵府

Ashleycorina 發表於 19-10-14 00:19
一個year 2 一個year 4

你的小朋友也是很細呢!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊