自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小ice 發表於 19-10-13 18:05
只睇到不斷升級,治安越來越不穩,你哋有咩最壞打算?繼續留港? 返大陸? 返外國?
...

有另外國籍,離開香港,全家回流

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-10-14 05:30
真係尖子,有船供佢去讀啦

今年DSE 尖子,大约5位入了中大,5位入了港大。

真是尖子,有奬學金去外國好top大學,亦可能因為自己理由,選擇留在香港。

明年好難講,始终這幾個月可能會影響之後判斷

大宅

Hanayori 發表於 19-10-13 18:27
如果冇經濟壓力一定去外國讀,除咗擴闊眼光,亦有人脈,同尖子競爭可能得益更多。
...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Mamamia 發表於 19-10-14 02:03
我反而覺得佢個仔考海外大學只不過想一顯自己實力,事實上大學科系如醫學及法律系,讀港大一定啱,只係誰 ...

可能因為錢? 去外國讀幾年大學, 學費加生活費唔少錢, 但香港有full scholarship, 來回慳返好多。

珍珠宮

Mamamia 發表於 19-10-14 02:03
我反而覺得佢個仔考海外大學只不過想一顯自己實力,事實上大學科系如醫學及法律系,讀港大一定啱,只係誰 ...

Agree, 可能想保護自己個仔,唔透露邊科。

珍珠宮

3b 發表於 19-10-14 07:45
可能因為錢? 去外國讀幾年大學, 學費加生活費唔少錢, 但香港有full scholarship, 來回慳返好多。
...

如果沒錢讀,最初為何考那麼多間外個大學?

男爵府

ivyscyip 發表於 19-10-14 04:58
咪係,去下中環ibank睇下班analyst係乜嘢大學畢業。大部分都係外國top school.....過去廿年,好多仲要係外 ...

只係多口問,Imperial 有金融讀?

珍珠宮

afterall 發表於 19-10-14 04:24
其實我真係諗唔明點解而家啲大學生英文會咁差,正常呢代父母從幼稚園已經會開始培養,實在諗唔通
...

無語境

子爵府

ysiadchu 發表於 19-10-13 23:38
清華北大收香港人好鬆手喎,dse全4就入得

Really ? 校長推薦?

伯爵府

chole_bb 發表於 19-10-14 01:53
真係去到最壞情況,我會返大陸

大陸地方大治安好好多,我係未諗掂小朋友教育同醫療呢2個問題

男爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:10
我仔原本已經有: 英國oxford, Imperial,美國yale,星加坡 NUS, 中國清華, 外國大學收, 但最後決定留在 ...

如果我仔有咁好既offer , 我一定揀英或美,外國讀書氣氛同香港好唔同

大宅

回覆樓主:

土生香港人,咩後台都無,根本無得走

大宅

我覺得其實除左讀醫留港會好d之外, 其他科都係去外國比較好...我公司就係所謂既超級MNC, 每年都會請大約10個trainee,但基本上本地大學畢業既愈來愈少,反而普遍都係英國美國大學畢業,就算本身係內地人,都唔係內地大學畢業...

水晶宮

畀面勳章

appledai 發表於 19-10-14 02:13
Really?那我情願個女讀清華北大好過,至少有認真讀書的環境

佢咁講,你咁聽啦 D S E全4,無可能入到 我睇清/北往年港生錄取分數,好多都有星

珍珠宮

pple 發表於 19-10-14 08:03
我覺得其實除左讀醫留港會好d之外, 其他科都係去外國比較好...我公司就係所謂既超級MNC, 每年都會請大約10 ...

唔一定醫,好似藥劑,如果讀完,想返香港工作,考香港專業試是好難pass的。

律師又是,如果返來,要考PCLL, 近年無乜位,考試合格率又低。近年中國市場又大,香港讀,亦可以去國内名大學交流,讀中國法。

男爵府

Clarkyu 發表於 19-10-14 01:05
下年就返加拿大,因為我老婆係ABC 都唔太適應香港(香港太細), 經濟方面冇問題。最大問題係香港既教育,我寧 ...

沒錯……只係揾$地方

男爵府

ivyscyip 發表於 19-10-14 04:58
咪係,去下中環ibank睇下班analyst係乜嘢大學畢業。大部分都係外國top school.....過去廿年,好多仲要係外 ...

top 個d學生,更加要到外國!
此外,還在港讀law?!……有d開玩笑吧!
如讀醫,就選留港讀!

伯爵府

好媽媽勳章

super_aries 發表於 19-10-14 08:17
top 個d學生,更加要到外國!
此外,還在港讀law?!……有d開玩笑吧!
如讀醫,就選留港讀!

除非讀醫,其他一律去外國讀。

男爵府

ivyscyip 發表於 19-10-14 08:39
除非讀醫,其他一律去外國讀。

agreed ……完全正確
pharmacy在港飽和也兼沒出路……

伯爵府

好媽媽勳章

bbc2018 發表於 19-10-14 08:11
唔一定醫,好似藥劑,如果讀完,想返香港工作,考香港專業試是好難pass的。唔少要入去藥廠做sales.

律師 ...

讀law不一定要讀PCLL...好多外國律師係中環國際行,做M&A/上市個班,分分鍾鬼多過人。

另外,話明尖子,要入PCLL難度亦唔高,一定比入英美名校易。

首頁

尾頁

跳至