自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

公爵府

waic 發表於 19-10-13 18:27
當然,香港啲大學同學好可怕,但清華呢啲極難入。

係,清華真是高幾班,好難入

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小ice 發表於 19-10-13 18:16
返大陸清華一定好過香港任何一間大學

復旦都應該都唔差得過香港啲大學

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

小ice 發表於 19-10-13 18:28
係,清華真是高幾班,好難入

清華唔 難入, 問題係入到之後, 你會發現, 個個都係 縣狀元,省狀元,市狀元。

然後你會發現, 裏面所教的科目, 英文中文, 很大不同。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

你會發現, 香港學生可以去exchange, 機會比較多.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

2019新春慶豚圓

llmom 發表於 19-10-13 18:15
其實成績好,應該去外國名牌大學讀書!

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我想移民
不過我同老公喺香港都有一定事業基礎,
所以佢唔想走住。
妥協嘅plan 係等個女大啲就去外國留學,
到時再睇下我地會唔會一齊過埋去

子爵府

回覆樓主:

先教好自己小朋友 , 唔好參加任何犯法嘅事, 更加唔好受人影響.

讀好書, 係你去選擇, 唔係被逼之下, 在有限度的範圍內選擇。

侯爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:23
你著眼點唔係只在香港工作, 你係要爭取跨國企業, 國際市場。

我原本, 也怕會所受影響, 但信我, 有料 ...

我都同意有能力的話唔會好大影響。

但係,遇強愈強,世界名牌大學好多叻人,同班叻人一齊學習咁唔會令自己更進步?

子爵府

millennia 發表於 19-10-13 18:38
我都同意有能力的話唔會好大影響。

但係,遇強愈強,世界名牌大學好多叻人,同班叻人一齊學習咁唔會令自 ...

會, 但大學選擇學生, 去交流嘅機會, 被派去國際公司 做 internship 嘅機會呢? 甚至代表香港, 在聯合國發言機會呢?

子爵府

Smallraindrop 發表於 19-10-13 18:36

你諗下 , 如果你係清華大學 , 有一個在聯合國發言的機會, 你會留畀 : 中國學生還是香港學生 ?

侯爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:41
會, 但大學選擇學生, 去交流嘅機會, 被派去國際公司 做 internship 嘅機會呢? 甚至代表香港, 在聯合國 ...

如果好相信自己好強的話,我會選擇去,因為去到我仍然相信我係精英中的精英。

男爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:10
我仔原本已經有: 英國oxford, Imperial,美國yale,星加坡 NUS, 中國清華, 外國大學收, 但最後決定留在 ...

咁多選擇都唔走?

大宅

2019勳章

回覆樓主:

冇錢冇得諗,見步行步希望香港快啲恢復平靜!

子爵府

millennia 發表於 19-10-13 18:43
如果好相信自己好強的話,我會選擇去,因為去到我仍然相信我係精英中的精英。
...

唔一定, 你唔好少看, 其他地方入到去的精英, 競爭只會越來越大。

但在香港, 機會一定係你。( 而且日後, 你也有能力選擇去與留)

男爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:17
香港大學, 中文大學, 科技大學, 唔好因為一時政見,立場, 而損失了自己多一個選擇。

我仔從不參與, ...

希望明智既大學生加油!有料既,品質好既,公司唔會唔請你地。
做人,5好難为自己

子爵府

nanaaixi 發表於 19-10-13 18:47
希望明智既大學生加油!有料既,品質好既,公司唔會唔請你地。

香港一定有一批清泉學生, 反對暴力, 唔會參加犯法行為。 因為他們明白, 前途就在他們的手上。

侯爵府

KK20010609 發表於 19-10-13 18:10
我仔原本已經有: 英國oxford, Imperial,美國yale,星加坡 NUS, 中國清華, 外國大學收, 但最後決定留在 ...

但呢到有不少jm已經話佢地公司未來幾年都唔會冒險請香港大學生...當然、真假唔知。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

SaBB 發表於 19-10-13 18:50
但呢到有不少jm已經話佢地公司未來幾年都唔會冒險請香港大學生...當然、真假唔知。
...

真,咁又點, 冇犯法, 冇留案底, 北京見工, 杜拜返工, 完全冇問題。

侯爵府

油麥麥 發表於 19-10-13 18:25
認真,想移居北京,首要知道邊度租屋,邊區好住

北京有霧霾問題

大宅

有得走梗係走,香港的學習氣氛唔好,唔多唔少會受影響。出去外面見識下,唔好做井底之蛙,以為世界圍住你轉。

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊