單親天地

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

Miss_Yellow 發表於 20-1-11 09:51
回覆 tamacat89 的帖子

所以有時向親友訴心聲要保留底線,當時自己領教過,原來人走茶涼是真的,俾自己上 ...

同意,
早年, 目睹, 親友之間, 利益角力, 睇到個心寒一寒.
仲要好幾件事情, 都係大同小異,
一涉及利益, 就會衝突. 唔會念下大家過往既交情/ 恩情.....

我喜歡一個人的時光.
耳根寧靜,
如沐春風.

別墅

回覆 Miss_Yellow 的帖子

唔使小心 早就領略夠啦算啦 反正係自己事
冷暖自知 其他既 當作平常就好
認真就算了

別墅

所以我都搵街外人朋友 親人我只係純通知

別墅

總有得失啦主要係睇當下自己符合咩條件
同嘛自身點睇 一個人 雙雙對對又好
開唔開心好睇個人
自己就會先調節好 其他既再講

別墅

隨便啦 啱就講多句 唔啱聽當路過今年我應該係平靜 平淡地過吧
沒什麼大不了 ~~~~~~

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

題外話,現在有時朋友自身的小抱怨,覺得都是無病呻吟,以前都唔覺,感覺雖則同齡,距離卻差很遠,同輩永遠唔明白,可能是經歷將我們拉得很遠很遠

別墅

有故事的人啊 有左經歷當然同無既會有分別啦
因多左了解同諒解就差好遠

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-1-12 17:44
回覆 傲揚 的帖子

題外話,現在有時朋友自身的小抱怨,覺得都是無病呻吟,以前都唔覺,感覺雖則同齡,距離 ...

我都係同路人,70後,已經10年有多,忙忙忙,好難帶住小朋友出去social,越行越孤獨,有時坐係屋企真係好唔開心......

Don't worry, be happy to yourself and your family!

別墅

回覆 Bigpig_2007 的帖子

明既 日子唔易過
小朋友大嘛更加無聊
最好自己燃起動力
加油吧~~~~

大宅

同路人

三年前太太突然過身,真是無法接受,用了超過年半先似番個人,現在太太感覺離我很遠了,但仍非常想念她,我這用戶名有一部份也是關於她的,所以網友們請不要誤認我係媽媽了

曾加入一群组,其實只想看一下人家對話,讓自己不要太自閉,當時太太走了不足半年,你要我如何「好開心」地分享自己的生活?所以退組了,我是靠工作、女兒和無限淚水撐過來的,我来此網站目的只想找同路人互相支持,亦希望透过互相的故事來互相教道如何走下去,說老實話,自我太太突然離開後我感到我人生已完,每天如流浪狗一樣,餘下的人生只剩責任感,養大我和她的女兒,僅此而已

喪偶後你會有一段時間很徬徨很不適應,但時如流水你會慢慢習慣孤身一人,你現在需要的不多,只有兩樣,聆聽者和想哭就哭,其他沒經歷的人所說的安慰話别太在意,因為他們不懂你的痛處,總之記著在相處的時光中你曾給她快樂,她感受到的

別墅

回覆 Liangbobo 的帖子

嗯 理解真的明白

男爵府

Liangbobo 發表於 20-1-18 02:46
同路人

三年前太太突然過身,真是無法接受,用了超過年半先似番個人,現在太太感覺離我很遠了,但仍非常想 ...
"記著在相處的時光中你曾給她快樂"
我就是不想再想起佢 (先夫), 想起佢好痛苦, 但總是常想起!

大宅

回覆樓主:

老公走咗快兩年半,剛剛過完第三個冇咗佢嘅拍拖記念日,我都感覺到佢已經離我好遠好遠,傷感係有,但已經唔會痛,可以話我已經完全接受咗佢已經離我而去啦!
喺佢在世時我實在太倚賴佢,到現在冇佢喺身邊,無力感好強,越來越覺得寂寞,但我已經麻目晒喇!
點都好,人生路仍然好漫長,我都嘗試尋找自己嘅興趣,亦都會體驗老公生前嘅生活同喜好,期望有一日團聚我地會有源源不絕嘅話題。大家都要努力呀!

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

大宅

回覆樓主:

兩年半過去,明白到同人呻都只會帶來批評,其實呻都只係想得到認同同鼓勵…… 所以選擇沉默,習慣喺眾人面前隱藏自己嘅想法。
幸好仲有呢個平台,只有同路人先明白喪偶者嘅想法同困難,感受到自己越來越封閉喇!

教養孩童,使他走當行的路,就是到老他也不偏離。
─ 箴 22:6

別墅

回覆 wbowbo 的帖子

總會情不自禁咁回想起好多耐左 習慣左會好D

別墅

回覆 紅紅綠燈 的帖子

呻下的確有幫助雖然真係冇咩實際上既支援
最少都算舒緩左心情
旁人既言論就平常心啦
多D放開自己
好好咁放自己出黎
面對痛苦和戰勝孤寂吧

男爵府

傲揚 發表於 20-2-10 10:18

總會情不自禁咁回想起好多耐左 習慣左會好D

你的事情尚算時間短, 半年內的事, 是要點時間。

我先生的遺物, 衣物捐出去了, 其他的我差不多掉哂, 唯獨記憶抹不去。
現在疫情, 少了同人接觸, 旅行又去不到, 便有點寂寞。

別墅

對啊 仍需要時間近來工作都少返
係屋企聽歌睇小說多
係悶 但冇計

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

我喜愛獨自一人,對局外人抒發情感只是對牛彈琴

別墅

又唔係既當吹水囉
心態好重要