單親天地

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

傲揚 發表於 19-11-20 20:18
偶然見到依首歌
恰如其分地形容我既心情
估唔到我會隨時間增加心痛既感覺

請問CP是什麼?

別墅

回覆 DATE456 的帖子

臨床心理學家

大宅

傲揚 發表於 19-10-13 19:39
剛喪偶 感覺好辛苦 有冇同路人幫下

做人,有好多發生左嘅事都唔倫到我地去選擇,不过……我地可以選擇用咩心態去面對,用烈女嘅心緬懷苦或甜的回憶,相信很遠嘅你……習慣早巳與我同在、習慣早已與我吵鬧、習慣地去這樣生活,所以我不會把你與我的回憶抹掉,日後的一點一滴的生活裡,我倆一起體驗,只因我没放下你,而你同樣地没放下我,只是你這段日子裡要遷就我的生活吧。當我頭髮變白時,請你不要笑我,因我的髮白是為你而長的……。再當我牙齒開始一隻一隻脱落時,請你不要笑我,因我的牙齒是為你而脱落的……。我知道我不害怕,因只知道很快相遇……。

大宅

DATE456 發表於 19-11-24 00:43
做人,有好多發生左嘅事都唔倫到我地去選擇,不过……我地可以選擇用咩心態去面對,用烈女嘅心緬懷苦或甜 ...

你從不寂寞,因為這是使命

你不要再想我,因為我便在你身傍

如你不願意我這样無形地跟你生活

請你告訴我,我該怎样向你表達

如今你还有著生命去生活

為何你不能平淡过得自如

你腦海全是我們的过去

我又何嘗不是念著走……

你決意這样心態去委屈过活

為何你要這样令我在另一世界感應著

原來所有一切也是心態如此……

別墅

傲揚 發表於 19-11-20 20:18
偶然見到依首歌
恰如其分地形容我既心情
估唔到我會隨時間增加心痛既感覺

搬離舊居,重新生活,唔好咁儍亂諗嘢啊!時間係最好嘅治療師,有需要上嚟傾下計,唔好屈住啊!

別墅

點都好 都希望大家
聖誕快樂~~~~

別墅

傲揚 發表於 19-12-24 21:49
點都好 都希望大家
聖誕快樂~~~~

聖誕快樂!(emoji)(emoji)

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

我,70 尾後。
三年前末期腎衰竭爸爸病危在深切治療部,斷氣那刻,我剛剛確診患旱見癌症老公在他耳邊說:「放心,我會睇住 XX (我名字)。」
半年後,老公癌症在同一醫院去世,半年内我在同一醫院殮房接走他們、同一火化場送他們最後一程。周邊人說我如何能撐、如果他們是我已一早撐不住等等的空泛說話。其實煮到來就必須硬食,無得揀!

之後申辦老公遺產時,他家人態度突然 180 度改變,對我極不友善,甚至無理出口駡我。我如夢初醒、對他們很失望,原來結婚六年所謂融合相處只基於我老公這中間人,說當我是女兒般一家人看待都是假,人走茶涼是定律。

接著我又入同一醫院開腹做大手術,手術本應在他們俩去世那年預約做,我推了又推,因家裡不能同時有兩個需被照顧的病人。還記得三年前老公說:「幾時去醫院?我同你去醫院復診」…… 結果當然無機會陪我復診、手術出入院。

今年已過三年,我想說時間真是最好良藥。我仍住在舊居、沒有找過任何 CP、家居大小事由以前老公一手包辦,到由我全數接手,只有同路人才能明白。

別墅

回覆 Miss_Yellow 的帖子

妳仲有舊居好好啦我係淨身出黎
一切要從頭開始
我既轉變大好多
慶幸係妳身體總算復原
健康比其他更重要

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

正常來說喪失伴侶,理應希望身邊事情轉變愈少愈好,免得增加問題對應。想必短時間內搬家對你是無奈了。

其實我感到自己情緒多少都有點波動、煩躁左、自我保護意識强左。可能大部份同路人都係咁 ……

別墅

可能感到虛弱吧自然盲加強左保護意識
當情感回復返就會冷靜落黎

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

新居新生活新開始,happy new year

別墅

還好啦馬死落地行

男爵府

傲揚 發表於 19-10-13 19:39
剛喪偶 感覺好辛苦 有冇同路人幫下

現實好殘酷,事實上冇任何藥,冇任何人可以幫到你吾辛苦,因為愛得越深,痛得越深,幫到你只有你自己,就算幾好朋友親人都吾會明白到你幾痛幾空虛,要喊就喊要笑就笑,慢慢學會放下。。。

別墅

回覆 ivy_lau 的帖子

係囉真心要靠自己
當真係有人想去關心開解
都要自己接受同領情
有時真係要放開自我
接受事實

大宅

回覆樓主:

加油!

男爵府

傲揚 發表於 19-12-30 21:06

係囉真心要靠自己

每個人步伐吾同,吾好迫自己,當下自在就好了。

別墅

真係唯有盡量令自己開心好好咁去過活 畢竟事以到此
徒嘆奈何........

大宅

回覆樓主:

堅強下去

男爵府

回覆 傲揚 的帖子

還記得事發不久當時總是有沒經歷過的身邊人叫自己「節哀順變」、「忘記過去」、「向前望」、「堅強啲」,其實有苦只能自知,大眾難解小眾

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊