夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

derrylkw 發表於 19-10-13 19:56
同佢一齊十年喇,佢係一個大男人,每當話要同我商量一件事既時候,而我不支持佢既話,就會發脾氣,根本就係 ...

其實你老公明自己冇能力都要借錢去買,我覺得佢有啲不負責任,尤其對家庭,甘大個人應該要識諗啦,个甘細路仔

男爵府

回覆樓主:

你有無娘家可以支持?如果佢下次再因為買野而嘈就返娘家住幾日,佢因為咁而話離婚都係嚇你,離婚小朋友都係歸照顧者,仙都唔仙下如果有咩事要用錢就煩

子爵府

畀面勳章

扭兩扭你就屈服,下次咪再扭多啲。。你唔妥協得唔得?

大宅

jeremylui83 發表於 19-10-14 09:29
扭兩扭你就屈服,下次咪再扭多啲。。你唔妥協得唔得?

唔妥協咪會發脾氣囉,每日黑面、唔出聲、唔返黎食飯、講難聽說話,精神上折磨.....

男爵府

derrylkw 發表於 19-10-13 21:20
無人幫到手湊小朋友

同埋我怕當我出番黎做野有入息後,佢想買野又會叫我借錢

馬死落地行,點都諗到辦法湊小朋友,如去補習班,有些會接送小朋友的,搭校車,睇下有無鄰居返同一間學校夾下等等 .....

伯爵府

回覆樓主:

上咗公屋你哋三人家庭要四萬四先超支要交倍半租, 你要快啲出去做嘢搵錢,改善生活質素嘅要求你老公冇錯

大宅

derrylkw 發表於 19-10-14 06:25
想當年我有工作時,有無數次say no ,但每當換黎係無理發脾氣,就好似小朋友扭買糖咁,係條街大聲喊螺地咁 ...

你有小朋友, 你應該知道唔可以小朋友一無理發脾氣扭計你就順佢意,
咁樣只係縱容, 人都係欺善怕惡, 由其好似你老公呢d無賴, 你心軟懦弱佢就食住上,
點解明明係佢做錯野但你仲要受佢果副扮可憐樣?
其實佢呢d人要凌駕佢好容易, 只要你有足夠條件可以隨時脫離佢

首先你要搵返份工先, 經濟上唔可以依賴佢, 另外你有冇外家可以返去?
即係如果你要走有冇地方可以去住? 如果有呢2個條件既話就可以啦,
而最重要既係你要硬起心腸, 佢扭買野你企硬唔好比, 佢用自己錢買唔好理佢,
但你絕對唔可以拎錢出黎, 佢螺地你就由佢螺, 唔好表現出為難,
佢發脾氣既話你就拋低一句"咁樣會嚇親個仔, 我今晚帶個仔返外家訓"就走,
唔需要同佢嘈, 只係要比佢知道你唔受呢套唔會心軟就得

子爵府

架車佢肯賣就賣左佢啦
3萬蚊架車係唔多錢,但肯定大把野整
仲有停車場、保險、排費...
一係比佢渣到排費差不多完就放

子爵府

derrylkw 發表於 19-10-14 09:35
唔妥協咪會發脾氣囉,每日黑面、唔出聲、唔返黎食飯、講難聽說話,精神上折磨.....
...

c6好幼稚,好似個小朋友咁,你越遷就佢,佢就越唔會改變,然後無限loop

發脾氣,黑面、唔出聲、唔返黎食飯、講難聽說話,由得佢,未當佢唱歌,當佢透明,時間耐左,佢自已會無癮

男爵府

...

我會當我透明

大宅

...

咪唔好返囉。 煮少樣餸。 平D tim. 好把閉咩 。 你唔夠企硬咪俾人食住囉。。。 方法教左你都要100%執行到底。

首頁

尾頁

跳至